Kultúra

Több százezer könyvet tiltottak be Törökországban az elmúlt években

METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Egyre több könyv kerül betiltásra Törökországban, miután az elmúlt évben tovább szigorították a könyvkiadással kapcsolatos előírásokat, olvasható a Népszava cikkében. Tavaly például nem csak szépirodalmi, hanem gyermekkönyveket is betiltott Recep Tayyip Erdogan rezsimje, de egyes szervezetek és témák teljes egészében tiltólistára kerültek az országban. Nem jelenhettek meg például az Amnesty International gondozásban megjelent művek, ahogy a feminizmusról szóló munkák sem, valamint betiltották a legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) által publikált két könyvet, mivel azok le akarták rántani a leplet a törökországi korrupcióról. A két könyv mögött álló kiadó ellen eljárás is indult.

A lap azt írja, hogy emelett szinte rutinná vált a kurd szerzők és kiadók feketelistára tétele. Példaként az Aram Kiadó köteteit említi, melynek 52 könyvét kobozták el, amikor Isztambulba küldte a könyveit egy ottani rendezvényre. De ott van a nevetséges vádakkal börtönbüntetésre ítélt Selahattin Demirtas, a kurd HDP volt vezetőjének két könyve, amiket bár nem tiltottak be, de különböző eszközökkel próbálják megakadályozni terjesztésüket.

Ennek ellenére a járvány előtt virágzott a könyvpiac, a szépirodalmi művek olvasótábora 2009. és 2019. között folyamatosan nőtt. A török kiadó az évente kiadott könyvek tekintetében is előkelő helyen szerepelnek, és egyre több független kiadó jött létre. A kiadóknak és irodalmi portáloknak azonban mindennapos küzdelmet kell folytatniuk a fennmaradásukért, a betiltás lehetősége folyamatos veszélyt jelent számukra. Az eltelt öt évben több százezer könyvet tiltottak be „káros propaganda” címszóval Törökországban, a hatóságok ráadásul még azelőtt begyűjtik a könyveket, hogy a kiadót értesítenék a tilalomról, ami anyagilag is hatalmas veszteséget jelent.

A cenzúra akár utólag is lesújt a gyanúsnak ítélt művekre, tíz évvel ezelőtt, gond nélkül megjelent könyveket is betiltanak, ahogy híres szerzők műveit sem kímélik, például Albert Camus vagy Spinoza munkáit.

A kiadók néhány évvel ezelőtt kerültek a hatalom célkeresztjébe, mivel eddig szabadabban működhettek, mint az újságírók. 2017 decemberében egy isztambuli bíróság 15 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Murat Uyurkulak török írót „terrorpropagandával” vádolva, 2018 februárjában pedig Ahmet Altan népszerű török szerzőt ítélték életfogytiglani börtönbe egy talk showban való fellépése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik