Kultúra

Lekerült az Ódry Színpad-felirat az SZFE Vas utcai épületéről

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Egy korszak vége.

A mai nappal lekerült az Ódry Színpad-felirat a Színház- és Filmművészeti egyetem Vas utcai épületéről – írta meg csütörtök délután a Független Szabad Egyetem Facebook-oldal. Januárban derült ki, hogy az SZFE új vezetősége megválik a kultikus színpadnak is helyet adó Vas utcai épülettől, amely a tervek szerint az eredeti tulajdonoshoz, a Magyarországi Református Egyházhoz kerülne vissza. Azóta az egyetemi polgárok többsége által illegitimnek tartott vezetőség meg is nevezett újabb helyszíneket, ahol az oktatás folytatódhat a tavaszi félévben.

A kultikus helyszínné váló Ódry Színpad megszüntetése kapcsán megszólalt a névadó Ódry Árpád dédunokája, a korábban az SZFE-re járó Fischer Gábor is, aki felszólította az egyetem vezetését, hogy Ódry mellszobrát adják át „valódi örököseinek”,

a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját.

Az utóbbi időben egyre többet tudni az SZFE-hez csatlakozó új tanárokról is, miközben a korábbi oktatók és a diákok független alkotóműhelyt hoztak létre freeszfe néven – mint mondják, ebbe szeretnék átmenteni az SZFE szellemiségét.

Kapcsolódó
Bagossy László az SZFE-ügyről: Mi közös értékeket védünk, nem jobb- vagy baloldaliakat
A politikai nyomásgyakorlásnak mindig ellenálltunk, bármilyen kormány próbálkozott is vele – mondja Bagossy László, az SZFE tanára, aki a elsősorban jogi küzdelemnek látja az ügyüket. De tényleg új egyetemet alapítanak? Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik