Kultúra

Megszólalt az Ódry Színpad névadójának jogörököse: kapják meg dédapám mellszobrát az SZFE diákjai

Mohos Márton /24.hu
Mohos Márton /24.hu

A hvg.hu tette közzé Ódry Árpád dédunokájának, a korábbi SZFE-hallgató Fischer Gábornak a levelét, amelyet az egyetem átalakításáról, és dédapja mellszobrának jövőjéről írt.

Fischer ebben felszólítja az SZFE új vezetését, hogy adják át Ódry Árpád mellszobrát Ódry „valódi örököseinek”,

a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját.

Napok óta lehet tudni, hogy az SZFE új, Vidnyánszky Attila-féle vezetésével eladják az egyetem Vas utcai épületét, ezzel pedig megszüntetnék az Ódry Színpadot is. Az épületet a református egyház kaphatja meg.

Kapcsolódó
Az SZFE színésztanára a „megújulásról”: Ez az iskola nem nekünk készül
A kommunikációra való igény teljes hiányát látják az új vezetés részéről. Interjú Forgács Péterrel.

Fischer azt közölte, hogy „nyomatékosítani akarom azt a megmásíthatatlan szándékomat, hogy a már nevétől és épületétől megfosztott színház első emeletén álló szobor méltó örököseihez kerüljön. De ez nem a vér szerinti örököst jelenti. Nem engem, nem a családomat. Ódry Árpádnak, a művésznek, aki a szabad művészetet védve elég bátor volt megvédeni az Akadémiát, tanítványait, elhárítva a szélsőjobb otromba parlamenti támadásait, azok a méltó örökösei, akik most még bátrabban és még elszántabban védelmezik az Egyetemet, a szabadságot és mindazt, amiért érdemes művésznek lenni.”

Levelét azzal zárja:

Én, Fischer Gábor, Ódry Árpád egyetlen olyan élő leszármazottja, aki az Egyetem polgáraként megtapasztalta azt a szellemiséget, amit mindaz a tradíció jelentett, melynek dédapám is részese volt, felszólítom azokat, akik ebben a pillanatban döntési helyzetben vannak, hogy Ódry Árpád szobrát, ami a nevét viselő színház megszűnésével úgyis okafogyottan foglalja a helyet, adják át örököseinek: a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját!

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik