Kultúra ismeretlen budapest

Eladó egy repülő csészealj Óbudán

Vasbetonból van, hatvan éves, lakni viszont nem lehet benne.

Budapest tele van furcsa épületekkel és helyekkel – Ismeretlen Budapest című, öt éve futó sorozatunkban számos példát hoztunk már erre: megismerkedtünk a száz éve erkélyen könyöklő Thököly úti márványmenyasszonnyal. meglátogattunk két, autót mintázó síremléket, cukrászdává alakított utasszállító repülőgép után szimatoltunk Kőbányán, sőt, megmutattuk az óbudai ufót is, aminek társai a hatvanas évek során bemutattuk, illetve az ország több másik pontján is felbukkantak.

Az 1958-ban kiírt Országos Lakáspályázat, az 1960-as Országos Középmagas Lakóház Pályázat, illetve a következő évben tartott Országos Lakásbútor Tervpályázat legjobb munkáit egymás mellé helyező óbudai kísérleti lakótelep szélén látható apróság már az archív fotókon is furcsán festett:

Eladó egy repülő csészealj Óbudán 1
Fotó: Egykor

Fotó: egykor.hu

A helyzet azóta sem változott meg számottevően:

A kísérleti lakótelep felé

az otthonok számára nem fogyasztható nyomáson érkező gázt megszelídítő, valamint a kiszolgált otthonok felé induló gáz mennyiségét mérő gépek

otthonaként megszületett építmény társait az ország ezer meg ezer pontján ezt méretes szürke fémszekrényekbe rejtik, a később típustervvé vált lakóházak tövében azonban nem volt keresnivalója semmi megszokottnak.

Ufó szállt le ötven éve egy óbudai lakótelepen
Az apró csészeljnak tűnő épületben sosem jártak lakók, mégis már több mint ötven éve ott áll a kísérleti lakótelep szélén.

A gázfogadó állomás kora azonban lejárt, így néhány évvel ezelőtt kiürítették, most pedig Budapest Főváros Vagyonkezelő Központjának honlapján tűnt fel, mint eladó ingatlan.

A 45 négyzetméter alapterületű építmény jelen állapotában sajnos nem közművesített, hozzá tartozik azonban a körülötte lévő aprócska, összesen 117 négyzetméteres telek.

 

Kérdés persze, hogy mire lehetne használni az összefirkált vasajtó mögött jelenleg egy egyszerű, bár kétségkívül rossz állapotú betöngödröt rejtő objektumot, főleg annak fényében, hogy az oldalon az ingatlan ára sem elérhető.

Egy biztos:

néhány hét alatt nem lehet ufós kávézót csinálni belőle,

pedig mennyire jó lenne lassan leereszkedni az űrkorszakot idéző tárgyakkal telezsúfolt, kávéillatú helyiségbe, hogy megkapjuk a reggeli koffeinadagunkat.

Hasonmások

Ugyanilyen állomások tűnnek fel többek közt a pesti oldalon, a József Attila-lakótelepen is, de kívülről hasonlóan fest a Műegyetem Duna-parti kampuszának szélén megbújó tanreaktor is.

Óriási ausztrál ufó ihlette Budapest rejtett tanreaktorát?
Az Iglu és Marsi Nagykövetség néven emlegetett canberrai óriáskupola alig néhány évvel a magyar tervek előtt született meg. Véletlen hasonlóság az egész?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik