Kultúra

Egykori kaposvári színésztanulók szerint náluk folyt ideológiai nevelés, nem az SZFE-n

Egykori diákok szerint Kaposváron meglett volna a lehetősége Vidnyánszkynak, hogy átadja a tudását a hallgatóknak, de túl elfoglalt volt ehhez.

Zsidózás, felekezeti hovatartozás kikérdezése, liberálisozás is elő-előfordult a 2011-ben Vidnyánszky Attila vezetése alá került Kaposvári Egyetem színészképzésén két egykori hallgató szerint. A Kaposváron végzett Bergendi Barnabás és Hermányi Mariann a Partizánnak adott interjúban mesélt arról, miket tapasztaltak a képzésük alatt: elmondásuk szerint hiába várták lelkesen, Vidnyánszky bokros teendői miatt sokszor nem tudott foglalkozni velük, így nem egyszer tömbösítve tartották meg óráikat vagy egy az egyben elmaradtak, ami sokszor az utolsó pillanatban derült ki. Ez főleg azért frusztrálta a hallgatókat, mert a két interjúalany szerint, ha mégis tartott órát, Vidnyánszky kimondottan jó tanár volt, és nem hatalmaskodott velük. Ám a képzés akadozása miatt mégsem tudják azzal megnyugtatni a színművészetiseket, hogy Vidnyánszky jó képzést hoz majd létre az SZFE-n.

Arról beszél, hogy ennek, amit ő képvisel, nincs tere. Holott hogyne lenne tere, ott voltunk Kaposváron, akartunk tanulni, akartunk mindent, és menni kellett az után, kaparni kellett azután, hogy kiszedjük a tudást a földből, mert mindenféle rétegek voltak rajta

– mondta Bergendi a beszélgetés során, aki hangsúlyozta, hogy talán ötször találkozott Vidnyánszkyval a képzése során, és arra is egy alkalommal, hosszas győzködéssel tudta csak rávenni, hogy egy vizsgaelőadásukat megnézze. Hermányinak kicsit más élményei voltak, de ez lényegében azon múlt, hogy az osztályfőnök mennyire járt közben a hallgatók érdekében.

Az interjúban Bergendi és Hermányi kifejtette, ha valahol, hát Kaposváron valóban volt ideológiai nevelés. A Vidnyánszky által az egyetemre hívott Takaró Mihály irodalomtörténész például óráján zsidó szennylapként emlegette a Nyugatot, és Kertész Imréről is kifejtette, hogy nem magyar, alighanem az író zsidó származására utalva. Ez persze nem meglepő, Takaró ezeket már máskor is kijelentette, ám hogy oktatóként is erről beszélt, az eddig nem volt ismert – bár a két egykori diák hangsúlyozta, hogy Takaró mindig jelezte, hogy ez csak az ő véleménye. Hermányi Mariann felidézte azt is, hogy Takaró kikérdezte a hallgatók felekezeti hovatartozását, és amikor megtudta, hogy Hermányi nem tartozik valláshoz, azt mondta, liberálisként ez most neki nehéz lesz.

Kiemelt kép: Partizán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik