Kultúra

Koronavírusban elhunyt Trini Lopez, a latin rock and roll sztárja

Koronavírus okozta tüdőbetegségben, 83 évesen meghalt Trini Lopez amerikai énekes és gitáros. A latin rock and roll sztárja egy Palm Springs-i, kaliforniai kórházban hunyt el kedden. Lopez olyan hatvanas évekbeli kultikus slágerek előadója, mint a Lemon Tree, a La Bamba és az If I Had a Hammer.

Trinidad Lopez 1937. május 15-én Dallasban született zenészcsaládban, szerény körülmények között élő mexikói bevándorlók gyermekeként. Első gitárját apjától kapta, aki a tizenkét dolláros hangszerrel akarta a fiát távol tartani a „rossz társaságtól”. Eleinte aprópénzért utcasarkokon szórakoztatta a járókelőket, azután a családi zenekarban, majd klubokban lépett fel, repertoárja sajátos, latinos klasszikus és folk dalokból alakult ki.

Előadóként és dalok feldolgozójaként kedvelte meg a közönség. Háromtagú együttes kísérte, amelyben ő ritmusgitározott. Az egyik ilyen alkalommal hallotta műsorát Frank Sinatra és beajánlotta őt saját lemezkiadója, a Reprise producerének, aki egy klubban készített vele felvételeket, amelyek 1963-ban jelentek meg lemezen. Az album második lett az amerikai sikerlistán.

Pályájának korai szakaszában Lopez elénekelte Pete Seeger, majd a Peter, Paul és Mary trió nagy sikerét, az If I Had a Hammer (Ha volna egy kalapácsom) című dalt, amellyel a harmadik helyig jutott Amerikában, de sikerrel játszották Európában is.

Trini Lopez óriási sikerrel énekelte a La Bambát és a Guantanamerát, műsorára tűzte a nagy rock and roll-sztárok legsikeresebb dalait, egyebek között a Kansas Cityt is. A feldolgozások mellett saját számokat is előadott, leghíresebb közülük az 1965-ben megjelent Lemon Tree és az I’m Coming Home, Cindy.

A hatvanas években kezdett filmezni, szerepet kapott A piszkos tizenkettőben. A hetvenes évek második felétől már főleg vendéglátózott, bár lemezei továbbra is folyamatosan megjelentek. Trini Lopezt beválasztották a Las Vegas Legends Hall of Fame tagjai közé, Frank Sinatra, Dean Martin, Nat „King” Cole, Kenny Rogers és mások mellé.

Az 1960-as évek után már ritkán került fel a slágerlistákra, de az általa tervezett, 1964 és 1971 között gyártott Gibson Trini Lopez-gitárok váratlanul kedvenc hangszerei lettek olyan rocksztároknak, mint Dave Grohl vagy Noel Gallagher.

Lopez üzleti partnere, Joe Chavira zenész közlése szerint ő és Lopez éppen befejezte az If By Now című számot, amellyel élelmiszerbankoknak szándékoztak adományt gyűjteni a koronavírus-járvány alatt. A zenész életéről a P. David Ebersole és Todd Hughes által forgatott dokumentumfilm épp Lopez halála előtt készült el, a My Name is Lopez című produkciót várhatóan jövőre mutatják be.

(MTI)

Kiemelt kép: ROGER-VIOLLET / ROGER-VIOLLET VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik