Kultúra

J. K. Rowling és Salman Rushdie is aggódik a szólásszabadságért

Szerkesztőket rúgnak ki egy-egy vitatott cikk miatt, könyveket vonnak vissza az állítólagos inautentikusságuk okán, újságírókat tiltanak el bizonyos témák feldolgozásától, professzorok után nyomoznak, amiért az órán egy-egy elmarasztalt irodalmi műből idéztek, volt kutató, akit kirúgtak, mert megosztott egy akadémiailag ellenőrzött tanulmányt, és cégvezetőket mondatnak le olykor csak ügyetlen hibák miatt. (…) Muszáj megőriznünk a jóhiszemű vita és egyet nem értés képességét anélkül, hogy az állások kerülnének veszélybe emiatt

– olvasható abban a nyílt levélben, amelyet 150 neves közszereplő írt alá, többek között J. K. Rowling, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Noam Chomsky, Malcolm Gladwell, illetve a volt sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov. Az aláírók üdvözlik a rég elmaradt szembenézést a faji igazságosság kérdéseivel, ugyanakkor elutasítják a nyilvános megszégyenítés és kiközösítés új divatját, valamint az ezek alapjául szolgáló elvakult morális bizonyosságokat is. Szerintük az információk és gondolatok szabad áramlása jelenti egy szabad társadalom éltető közegét, és most épp ezt látják fenyegetve.

Az aláírók közül többen is kerültek támadások középpontjába az utóbbi időben, többek között Rowling is, akit transzellenességgel vádoltak biológiai nemekről tett megjegyzései miatt. A Harry Potter-könyvek szerzőjének ügyéről itt írtunk bővebben:

J. K. Rowlingot transzfóbia miatt feszítik keresztre, korábban a homofóbok mentek neki
J. K. Rowlingot egyre többen és egyre hangosabban támadják, amiért – a tiltakozók szerint – transzfób megnyilvánulásokat tett. Az írót korábban a homofóbok támadták, mert a sokszínűség büszke szószólója volt.

Kiemelt kép: Angela Weiss / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik