Kultúra

Elhalasztják a műemléki védelmét részben elvesztett Heinrich udvar bontását

A belvárosi kereskedőudvarok egyik utolsó fennmaradt példája egy ideig még biztosan nem alakul szörnyeteggé.

Két hónappal ezelőtt, május elején söpört végig a hír a magyar építészvilágon, miszerint az Üllői út felé egy közel százharminc éves lakó- és irodaépülettel, a Mária utca felé pedig két évtizeddel fiatalabb ipari jellegű nyerstégla homlokzattal néző, L alakú Heinrich udvar (történetét korábban hosszú cikkben mutattuk be) utcáról nem látható, eredetileg raktárakat rejtett részéről eltűnt a műemléki védettség, a 2019 nyarán bezárt épületek pedig a középrész bontása után elindulnak a 117 szobás hotellé, illetve 218, főként Airbnb-re alkalmas lakássá válás útján.

Elhalasztják a műemléki védelmét részben elvesztett Heinrich udvar bontását 1
Fotó: Józsefváros

A 2011 óta teljes egészében műemléknek számító udvar kiürítését, illetve a már egy teljes évtizede való revitalizációs álmát egy tulajdonosváltás okozta: a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. egyik korábbi vezetője, Varga Mihály pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes egykori egyetemi kollégiumi szobatársa, Szabó Zoltán adja,

akinek Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nevű, az elmúlt években egyre nagyobb bevételekhez jutó cége az egykori Tiborcz-üzlettárs Paár Attilához kötődő West Hungária Bauval közösen nyerte el a 18,7 milliárdos Millenáris Szélkapu projekt társkivitelezői szerepét – írta Magyar Narancs. A két cégnek nem ez az egyetlen közös projektje, hiszen a Pénzügyminisztérium leendő Szentháromság téri épületében négy termet 2,1 milliárd forintért újítanak fel együtt (de ők végzik a teljes épület felújítását is, leszámítva a díszítőmunkákat), 2019 októberében pedig 27 milliárdos ajánlatukkal elnyerték a szegedi kézilabdacsarnok építési projektjét.

Megpecsételődött a belváros egyik legérdekesebb épületének sorsa?
Visszavont műemléki védelem, nemzetgazdasági szempontból kiemelt státusz, kormányközeli szálakat ápoló befektető cég. Nemsokára teljesen átalakulhat a Heinrich udvar.

A megkérdőjelezhetetlen kormányzati szál az elmúlt évek hasonló méretű álmait látva egyáltalán nem volt meglepő, a jobbára földszintes traktus bontása, illetve új, modern épülettel való helyettesítésének álma (az előző tulajdonos 2018-ban így képzelte ezt el) azonban új mélypontot jelentett, így némiképp üdítő hírként hathat, hogy a Józsefváros újság szerint

2020 nyarán biztosan nem kezdődik meg

a Heinrich Passage bontással induló megszületése, annak ellenére, hogy a beruházók

május végén megkapták az építési és bontási engedélyt is.

Elhalasztják a műemléki védelmét részben elvesztett Heinrich udvar bontását 2
A bontani kívánt közpéső, íves traktus. A szerző 2017-es felvétele.

A lap szerint a Szabóról 2019 őszén a férfi egyéb beruházásaiban építésvezetőként dolgozó Illés Lászlóra szállt cég nevében jelenleg is Szabó tárgyal egy tervezett lakossági fórum érintettjeivel, így Illés a vezetői székbe ültetése csak egy harmatgyenge próbálkozás volt abban az irányban, hogy a munkálatokhoz fűződő kormányközeli szálak egy fokkal láthatatlanabbá váljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik