Kultúra

Duffy szerint a 365 nap a nemi erőszakot dicsőíti

A walesi énekesnő, Duffy, aki februárban nyilatkozta azt, hogy bedrogozták, elrabolták és megerőszakolták, nyílt levélben fordult a Netflixhez a 365 nap című lengyel film miatt:

Sajnálatos, hogy a Netflix platformot nyújt az ilyen »filmnek«, amely erotizálja az emberrablást, »szexi filmként« torzítja a szexuális erőszakot és az emberkereskedelmet. El sem tudom képzelni, hogy a Netflix hogyan tudta figyelmen kívül hagyni, milyen gondatlan, érzéketlen és veszélyes ez

– írta a közvetlenül a Netflix elnökének, Reed Hastingsnek címzett levelében az énekesnő, aki azt is hozzátette, a film „a nemi erőszak, az emberrablás és az emberkereskedelem brutális valóságát dicsőíti”.

A 365 nap Blanka Lipinska regényéből készült, Lengyelországban februárban mutatták be, a Netflix kínálatában pedig június óta érhető el, és nagyon gyorsan a legnépszerűbb filmek közé került. A lengyel A szürke ötven árnyalataként beharangozott film férfi főszereplője beleszeret egy nőbe, akit el is rabol, és egy évig fogva tartja, mert ennyi időt ad a nőnek, hogy beleszeressen. A pornográf jelenetekben bővelkedő filmről itt írtunk bővebben.

A szürke ötven árnyalata lengyel változata sokkal jobban működne pornóként
A 365 nap problémás sztorijában egy foglyul esett nő szeret bele támadójába, a film tarol a magyar Netflix-nézők körében is.

Duffy 2008-ban lett ismert a Mercy című dalával, első albuma milliós példányszámban fogyott, az iparágban óriási jövőt jósoltak neki, ám utána szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől: egy kisebb színházi és egy filmes megjelenéseit leszámítva 2017-ig semmi hír nem volt róla, és akkor is csak egy rejtélyes posztot tett közzé arról, hogy hamarosan valami újjal jelentkezik. Idén azonban kiderült, hogy a valódi ok Duffy eltűnése mögött brutális trauma volt, mivel megerőszakolták, bedrogozták és fogságban tartották napokon keresztül.

Kiemelt kép: LEON NEAL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik