Kultúra

A Színművészeti volt diákjai videóban állnak ki az egyetem mellett

Halász Judit, Bezerédi Zoltán és Polgár Csaba újra letették a gólyaesküt.

Ahogy megírtuk, számos szakmai szervezet emelte fel a szavát a Színház- és Filmművészeti Egyetem rohamtempóban tervezett alapítványi átalakítása ellen, a nagy múltú intézmény autonómiáját féltve. Az egykori hallgatók már a múlt héten közös közleményben kérték a parlamenti képviselőket, hogy „ha akarnak még szabad művészetet Magyarországon, akkor ne szavazzák meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem »modellváltására« vonatkozó törvényjavaslatot”. A petíciót 760 volt hallgató írta alá, közülük jó néhányan most videóban is kifejezik állásfoglalásukat, a kamerának megismételve az egyetem gólyaesküjét, amelyet minden hallgató letesz az első évnyitón, évtizedek óta.

Én, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója esküszöm, hogy hazámhoz, Magyarországhoz hű leszek, alkotmányos törvényeit megtartom, minden erőmmel arra törekszem, hogy tanulmányaimat eredményesen végezzem, méltó legyek választott hivatásomhoz, nemzeti kultúránk nagyjainak örökségéhez, a művészeti pálya iránti alázattal és odaadással készülök arra, hogy tehetségemmel és tudásommal az egyetemes emberi értékeket és a magyar kultúra felvirágoztatását szolgáljam

osztotta fel egymás közt az eskü szövegétt Halász Judit, Bezerédi Zoltán, Olasz Renátó, Kiss Imre, Király Dániel, Tasnádi Bence, Ágoston Péter, Pálya Pompónia, Bezerédi Zoltán és Polgár Csaba. Az ügy előzményeiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben:

Kivéreztetnék a Színművészetit, de egyre többen emelik fel a szavukat az átalakítás ellen
A Színház- és Filmművészeti Egyetem függetlensége azóta van veszélyben, mióta a kormány rohamtempóban nekiállt átalakítani az egyetem üzemeltetését.

Kiemelt kép: SZFE HÖK/YouTube

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik