Kultúra

A színművészeti egykori hallgatói tiltakoznak az egyetemet ért vádak ellen

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatói a közelmúlt eseményeire reagálva visszautasítjuk az egyetemet ért vádakat és tiltakozunk minden olyan próbálkozás ellen, amely megkérdőjelezi emberi, szakmai és alkotói integritásunkat

– írják abban a petícióban, amit az intézmény eddig több mint ötszáz egykori diákja írt alá, többek között Gryllus Dorka, Jordán Adél, Hajduk Károly vagy Pálfi György. Ezzel csatlakoznak a jelenlegi hallgatók pár nappal ezelőtti nyilatkozatához, akik méltatlannak tartották, hogy az egyetem vezetősége a sajtóból értesül egy olyan fontos információról, mint az alapítványi fenntartásúvá válás előrehozott időpontja, féltették az intézmény autonómiáját, valamint visszautasították a vádakat, hogy valamiféle balliberális ideológia mentén zajlana a képzés.

A színművészeti autonómiáját féltik a diákok
Megalapozatlannak tartják az egyetemre ragasztott „balliberális” címkét.

Az egykori diákok is határozottan kijelentik, hogy tanulmányaik alatt az egyetemen az oktatást kizárólag művészeti és szakmai értékek határozták meg, sem a tanárok, sem a diákok politikai beállítottsága nem befolyásolt soha semmilyen egyetemi tevékenységet.

„Mind a felvételi eljárás, mind a tanulmányi eredmények értékelése szakmai szempontok alapján történt. A képzésünk teljes ideje alatt mindennemű oktatási tevékenység ideológiáktól mentesen, a szabad gondolkozás jegyében zajlott.” – írják és felszólítják a döntéshozókat, hogy a tervezett átalakítást csakis az egyetem jelenlegi vezetőségével és teljes közösségével egyeztetve, az egyetem alaptörvényben biztosított autonómiájának maradéktalan tiszteletben tartásával folytassák le, valamint arra kérik a képviselőket, hogy „ne asszisztáljanak a hazai színházi és filmes képzés egyetlen, 155 éves múltra visszatekintő állami intézményének ideológiai alapon történő kivéreztetéséhez.”

Kérjük a képviselő hölgyeket és urakat, hogy ha akarnak még szabad művészetet Magyarországon, akkor ne szavazzák meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem ”modellváltására” vonatkozó törvényjavaslatot.

– zárják nyílt levelüket. A petíció teljes szövegét itt lehet elolvasni, az SZFE rektorhelyettesével készült interjúnkat pedig itt:

Upor László: Azért beszélnek rólunk ostobaságokat, hátha kifut valami nagyon csúnya a szánkon – de nem fog
A kormány jövő januártól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is alapítványi fenntartásúvá kívánja tenni – nyilatkozta lapunknak Upor László, az SZFE rektorhelyettese, aki szerint az egyetem nem egy liberális csúcsintézmény, de ettől még nem hívnák meg tanítani Kálomista Gábort.

Kiemelt kép: MTVA /Bizományosi /Róka László 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik