Kultúra koronavírus

Az Országos Rendezvényiroda vezetője szerint minimum egy évig nem lesznek koncertek

Elég sötét kilátások.

Posztobányi Andor, az ORI ügyvezetője úgy látja, a magyar zeneipari dolgozók jobban teszik, ha találnak valami pénzkereső elfoglaltságot a következő, hosszabb időszakra, mert a koncertszektor még jó ideig nemigen fog újraindulni. Ő szakmabeliekkel beszélve úgy látja, hogy a legtöbben csak átmeneti nehézségekkel számolnak, ám szerinte jóval tovább tarthat az az időszak, amikor a megszokott pénzkereseti módokra nem lesz lehetőség.

Itt ki lett végezve egy iparág. És amíg a szintén térdre kényszerített iparágak közül pl. a turizmus legalább a rezsire valót ki tudja talán termelni a belföldi vendégekből addig a szórakoztatóipar teljesen bevétel nélkül maradt. Ráadásul a legrosszabb pillanatban érte a vírusterror. Az év ebben a szakaszában jött volna a bevétel. Mindenki arra készül fel itt ilyenkor, hogy ismét fellépések jönnek. Az előző fél évben nagyjából beosztották ami járt és most a tartalékaik végére értek

– írja Posztobányi Facebook-posztjában. Ő úgy gondolja, épp emiatt nem lehet senkit elítélni azért, mert pályázott az elérhető támogatásokra, szerinte a pályázók kilencven százalékának valóban szüksége lehetett a pénzre. Emellett azt is leírta, hogy szerinte jelen állás szerint minimum egy évig nem lesz tömegrendezvény, mert azt teljes biztonsággal csak oltóanyag birtokában lehet megengedni, aminek megtalálása még rengeteg idő lehet.

Sajnos, ha egy év múlva van vakcina , azt le is kell gyártani, el is kell juttatni Magyarországra ( nem tudom milyen lobbi kéne ahhoz, hogy a világ nyertesebb országai előtt kapjunk belőle vagy legalább velük együtt) és le is kellene oltani vele a lakosságot…. (Szerintem az se 2 hét….) Ha ezt beleszámoljuk már jövő ősz van… (…) Jelen pillanatban a tanulság az, hogy -ne legyen igazam- de jó ideig nem lesz koncert ami a szakma 98%-ának a bevételét biztosította és a következő egy évben szinte biztosan nem is lesz. A közhangulat nem azt mutatja, hogy bármi komoly segítséget kaphatunk az államtól. Vajon ez jelentheti e azt, hogy nincs szükség a magyar könnyűzenére…?

– írja a szakember, majd ötletelésre, új utak keresésére és elsősorban összefogásra inti a szakmabelieket.


Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik