Kultúra

A Győri Nemzeti Színház saját halottjának tekinti Szilágyi Istvánt

A vasárnap holtan talált Szilágyi Istvánról Bodrogi Gyula mellett egykori társulata, a Győri Nemzeti Színház is megemlékezett. A színház a saját halottjának tekinti a Győri Nemzeti Kisfaludy Életműdíjas művészt, akit Győr városának Pro Urbe kitüntetésével is jutalmaztak.

Meghalt Szilágyi István, fia végezhetett vele
A 82 éves színészt vasárnap reggel holtan találták meg.

A Keménykalap és krumpliorr című tévésorozatban Lópici Gáspár szerepével befutott Szilágyi 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. Később az Irodalmi Színpad, a Vidám Színpad és a Pécsi Nemzeti Színház tagja is volt, majd játszott a Vígszínházban is 1976-ban. Karakterszínészként lett igazán ismert, és a nyolcvanas, kilencvenes években a Lottó reklámarcaként ismerte az ország. 1995-től egészen 2016-ig volt a győri színház színésze.

„Egyszer fel is gyújtotta magát: »Pityi te égsz!!!« – üvöltöttük a takarásban. Épp akkor kellett kicsoszognia a színpadról. Mindenki őt oltotta: Bujtor és Koncz és mi mindannyian hős tűzoltókként dicsőültünk meg. Annyira beleélte magát a szerepébe, hogy a beleélésbe majdnem belehalt.

Aztán egy Zsurzs-film forgatásán találkoztunk. Lakájt játszott. Majdnem néma szerep. Statisztált. »Miért csinálod ezt, Pityi?« – kérdeztem Tőle. »Ne viccelj, jelentős szerep. Ő a besúgó…  – hárított. Így lett a magyar filmművészet legfoglalkoztatottabb színésze.

Itt, Győrben meg számtalan együttlét színpadon, büfében… Számomra legemlékezetesebb a Tizedes Erdészében. Kicsi szerep. Lényege a fiát félti/menti. Úgy megy ki a színpadról, hogy sírva ismételgeti a fia nevét.

Torokszorító volt.

Bárány volt, mondom. Áldozati Bárány

– írta Maszlay István színész a győri társulat nevében. A teljes visszaemlékezést a Győri Nemzeti Színház oldalán lehet elolvasni.

Kiemelt kép: Fonyó Gergely rendező és Szilágyi István a Gézengúzok című tévésorozat forgatásán 2010-ben. Kallos Bea / MTI 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik