Kultúra

Májusi sorozatok: az örökbefogadás minden örömkönnye és küzdelme feltárul előttünk

Továbbra is rengetegen töltik otthon az idejüket, vagy dolgoznak a kanapéról, ami mellé jól jön pár sorozat. Mindenki megtalálja a magáét: Mark Ruffalo komoly drámában bizonyíthat egy ikerpár mindkét tagjaként, egy brit sorozat az örökbefogadás örömeit és nehézségeit tárja fel, de Anna Kendrickkel is érkezik egy igazi romkom sorozat hosszúságúra nyújtva. Ha nem lenne elég a májusi felhozatal, érdemes visszatérni a múlt hónap ajánlójára.

Mit nézzünk áprilisban, ha be vagyunk zárva a négy fal közé?
Minden hónapban összeszedjük az aktuális sorozatmegjelenéseket, de most rendhagyó módon filmeket és doksikat is ajánlunk, például a meghízott Mark Ruffalóval vagy az antifeminista Cate Blanchett-tel.

Hollywood, Netflix

Május 1. 

Az Ízek, imák, szerelmek és a Glee forgatókönyvírója, Ryan Murphy pontosan tudja, mi kell a glamhez, hogy a musicales stílus jól álljon egy drámasorozatnak is. A Politician már nagy sikert aratott a Netflixen, és május elsején jön ki a Hollywood, amiben Murphy producerként vett részt. A történet Hollywood aranykorába, az 1940-es évekbe repít minket, ahol mindenki filmcsillag akar lenni, csak éppen Los Angeles nem bánt kesztyűs kézzel minden rasszal, nemmel vagy szexuális beállítottságú színésszel. A fekete művészek hányatott sorsától a férfi prostitúcióig sok mindent érint a Hollywood, ami megtörtént esetekből merített. Többek között az a Darren Criss is szerepel a sorozatban, aki az American Crime Story Gianni Versace megölését bemutató évadban Versace gyilkosát alakította.

Trying, Apple TV+

Május 1. 

Ott még nem tartunk, hogy túléljünk egy több hónapos karantént kizárólag az Apple streaming szolgáltatójával, de a húzó sorozataikat a tavaly év végi indulás óta nagyon jó ízléssel válogatták össze. Először a Morning Show tarolt, de a Mythic Quest: Raven’s Banquet humoráért is érdemes kipróbálni. Vagy belenézhetünk a május elején induló Trying című brit sorozatba, aminek a BBC a producere, de az Apple TV+-on nézhetjük meg. Az előzetes alapján egy végtelenül kedves és őszinte úton kísérhetünk végig egy meddő párt, akik az adoptálás mellett döntöttek. Már az előzetesben benne van a procedúra minden öröme és drámája.

Upload, Prime Video

Május 1. 

Az Amazon sci-fije a halál utáni élettel foglalkozik, hogy nem is olyan rossz, ha az ember egy virtuális mennyországba lép, ahol egy mozdulattal válthat évszakot és kilátást a teraszáról. Már csak azért is érdemes tenni egy próbát az Uploaddal, mert az Office készítői, Greg Daniels és Howard Klein hozták el a sorozatot.

Betty, HBO

Május 2.

A 2018-as, New York-i deszkás lányokról szóló Skate Kitchent imádták a kritikusok, és most az HBO készített belőle egy hatrészes, egyenként félórás minisorozatot. Ugyanazokat az arcok (Dede Lovelace, Moonbear, Nina Moran, Ajani Russell és Rachelle Vinberg) köszönnek vissza, mint a filmben, és ismét a deszkázáson, illetve a barátságon van a hangsúly.

Isten lány, és gördeszkázik
Vagy mégsem, de biztosan különös helyet tartogat a földi paradicsomban a deszkás lányoknak. A Skate Kitchen után mindenki akar majd egy gördeszkát. Kritika.

A film titka a hitelesség volt: egy létező gördeszkás lánycsapat alkotta a keménymagot, és kifejezetten jól állt a produkciónak, hogy amatőrök színészkedtek. Természetes és autentikus lett a végeredmény, ami ha megmarad a sorozatra, már nem lesz baj. Hat rész még bőven kijön a New York-i aszfaltkalandokból. Az HBO GO-n adják először a Bettyt, majd május végén az HBO3-on szintén lehet követni.

Rick és Morty

Május 3. 

Az őrült tudós Rick, és az unokája űrmeséinek negyedik évadából már lement öt rész, és most jön a következő öt az Adult Swimen. Aki eddig is bírta a pihent agyúnak tűnő, de nagyon okos humorú Rick és Mortyt, az úgyis folytatja, aki még nem is hallott Pickle Rickről, az gyorsan kezdjen neki, ha nincs gondja a felnőtteknek címzett animációkkal.

Becoming, Netflix

Május 6. 

Azt már rég tudjuk, hogy a Netflix baromi erős a dokumentumfilmekben. Elég ha csak a közelmúltból említünk párat: Tiger King, Bikram, Fyre, American Factory. A következő a sorban Michelle Obama életét követi, hogy mi történt vele azóta, hogy Donald Trump váltotta a férjét. Obama könyvének turnéját láthatjuk, és eközben kapunk betekintést az egykori first lady mindennapjaiba.

The Eddy, Netflix

Május 8. 

A Kaliforniai álom (La La Land) Oscar-díjas rendezője, Damien Chazelle újabb zenés történetet álmodott meg, de nem ment túl messzire a jazztől. Most Párizsba visz minket, ahol egy küszködő jazzklub drámáját tárja fel. A New Yorkban még ünnepelt zongorista (André Holland, Holdfény) Franciaországban próbál fenntartani egy klubot, de sokkal nehezebb a feladat, mint gondolta. Chazelle a Kaliforniai álmon kívül a Whiplashben is dolgozott, ő írta a forgatókönyvet.

Ez minden, amit tudok (I Know This Much Is True), HBO

Május 11. 

Az HBO következő nagy dobása úgy volt, hogy áprilisban jelenik meg, de a premiert eltolták közel két héttel Mark Ruffalóval a főszerepben. Wally Lam bestsellerét dolgozta fel az HBO, és a Birdsey család drámáján keresztül kapunk képet a huszadik századi Amerikáról. Ruffalo alakítja Dominicket, és a paranoid skizofréniában szenvedő ikertestvérét, Thomast is.

A tengeralattjáró, Sky

Május 17. 

Bár április 24-én indult a második évad, a múltkori ajánlónkból kimaradt az egyébként sikeres német háborús dráma, és itthon az Epic Drama tévécsatornán adják le május közepétől (vasárnaponként este kilenctől) az 1981-es Das Boot című film folytatását. Wolfgang Petersen filmklasszikusa szerencsére nem egy remake-et kapott, hanem egy új sztori áll a középpontban, ami szintén egy tengeralattjárón játszódik a második világháborúban. Az első évaddal nem voltunk maradéktalanul elégedettek, főleg az erőltetett leszbikus szál miatt, de összességében egy jól kivitelezett, igényes sorozat jött össze.

Love Life, HBO Max

Május 27. 

A hónap végén indul el a Warner streamingje, az HBO Max (egyelőre csak Amerikában), és 27-én mutatják be az első fikciós sorozatukat is Anna Kendrickkel az élen. A Love Life főhőse New Yorkban keresi a szerelmet, de ahelyett, hogy a modern társkeresők az igazival hoznák össze, folyamatosan béna alakokkal jön össze, míg rátalál saját magára és a szerelemre.

Central Park, Apple TV+

Május 29. 

A Bob burgerfalodája alkotója, Loren Bouchard az Apple-re költözött, és egy új animációval érkezik, amin egyből látszik, hogy a korábbi sorozat stílusában készült. Josh Gad a másik alkotó, és rajta kívül Kristen Bell és Stanley Tucci is a hangját adta Central Parkhoz. Az Apple annyira biztos a dolgában, hogy már a második évadot is bejelentették. Az animáció egy olyan családról szól, akik a park területén laknak: mindent látnak, és hallanak, de meg kell akadályozniuk, hogy egy kutyakelengyés hölgy eladja a fejük fölül a zöldterületet. Ja, és az egész egy musical. Amilyen bizarrul hangzik, olyan szórakoztató dolog sülhet ki belőle.

Kiemelt kép: Apple TV+

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik