Kultúra filéző

A Vapiano éttermek Magyarországon továbbra is üzemelnek

Délután írtuk meg, hogy a német Vapiano étteremlánc csődközeli állapotba került, fizetésképtelenséget jelentettek (már 2019 első félévében is 18 milliónyi veszteséget termeltek 196,6 millió euró, azaz 68,8 milliárd forint bevétel mellett). A cég pedig a koronavírus okozta gazdasági hatásokat ellensúlyozó kormányzati támogatásoktól remél segítséget, hogy elkerüljék a csődöt. Megkérdeztük a franchise magyar érdekeltségét is, mire az alábbi közlemény érkezett Sári Pétertől, a hazai Vapiano ügyvezető igazgatójától.

„A Vapiano Magyarország a fizetésképtelenséget bejelentő német Vapiano SE vállalattól mind tulajdonosi szerkezetében, mind gazdaságilag független franchise vállalkozás, nem leányvállalata vagy vegyesvállalata a német cégnek. A Vapiano Magyarország független befektetők vállalatcsoportja, mely a Vapiano márkajogok tekintetében a jogtulajdonos Vapiano International Franchising GmbH-hoz tartozik.

Működését tekintve Magyarországon kizárólagos joggal üzemelteti a franchise éttermeket. A Vapiano SE Németországban, és azon kívül is üzemeltet corporate és joint-venture éttermeket, de a külföldi franchise éttermekhez nincs közvetlen kapcsolata.

A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése. Itthon a koronavírus sújtotta vendéglátási szektor egyik fő szereplőjeként igyekszünk a kollégáink munkahelyeit megtartani, felelősséggel gondoskodni róluk, és vendégeinket végsőkig kiszolgálni, amíg a szabályok és a körülmények lehetővé teszik. Ez most a legfőbb feladatunk, minden erőnkkel erre koncentrálunk.

– írta Sári Péter.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a magyar vendéglátás könnyen túl fogja élni a koronavírus hozta korlátozásokat. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy melyek azok az éttermek, ahonnan a rendkívüli helyzetre való tekintettel már rendelhetünk is.

Sok étteremnél a fennmaradás a tét, és a házhoz szállítás az egyetlen remény
Az éttermek maximum délután háromig lehetnek nyitva, de házhoz szállítaniuk később is szabad. Óriási bajba került a vendéglátás, sorra zárnak be a helyek, az életben maradáshoz valóban sokat segíthet a rendelés.

A Vapiano éttermeibe pedig jelenleg délután 15 óráig lehet menni, és a rendelés is üzemel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik