Kultúra filéző

Sok étteremnél a fennmaradás a tét, és a házhoz szállítás az egyetlen remény

Az éttermek maximum délután háromig lehetnek nyitva, de házhoz szállítaniuk később is szabad. Óriási bajba került a vendéglátás, sorra zárnak be a helyek, az életben maradáshoz valóban sokat segíthet a rendelés.

Koronavírus idején a házhoz szállítás egyre népszerűbb. Az önkéntes karanténok száma nő, sokan dolgoznak otthonról, és inkább a netről rendelik meg az ebédet. A turisták és a hazai vendégek elfogytak az éttermekből, és a Wolt, valamint a NetPincér vezetője is arról beszélt a 24.hu-nak, hogy rengeteg új cég csatlakozna hozzájuk, emiatt felgyorsították a belépési folyamatot is, hogy a vendéglátóhelyek bevételhez jussanak.

Körülbelül ötször annyian jelentkeznek náluk, mint amennyien eddig, és olyan éttermek is, amelyek ettől eddig elzárkóztak, nem illett a profiljukba

– mondta múlt heti cikkünkben Tajta Ákos, a Wolt ügyvezetője.

Akár boltba megyünk, akár rendelünk, lesz mit ennünk
Megkérdeztük a boltokat és a hazai ételfutár-szolgálatokat, hogy van-e fennakadás a koronavírus miatt, és megnéztük azt is, mennyit kell várnunk, ha online intézzük a nagybevásárlást.

Ettől a héttől még nagyobb rohamra számíthatnak a futárok, hiszen, Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy további szigorítások következnek, köztük az is, hogy a kávézók, éttermek, boltok legfeljebb 15 óráig tarthatnak nyitva.

Komoly hatással van a járvány a vendéglátásra, és Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke úgy fogalmazott közleményükben, hogy

A turizmusban korábbi években elindított intenzív beruházások és az emiatti eladósodottság miatt a tartalékok minimálisak, így kormányzati mentőintézkedések nélkül a piac nagyobbik része várhatóan nem vészelné túl a járvány okozta gazdasági válságot.

Az utóbbi pár napban már olyan éttermek is jelentkeztek a futárcégeknél, amelyek korábban egyáltalán nem foglalkoztak a házhoz szállítással. A Bestia például egyelőre még nem zárt be, de tőlük is lehet online rendelni. A Kiosk és a Babel azonban március 16-án már kizárólag házhoz szállításra állt át.

Nehéz döntést kellett meghoznom, de a vendégeink és a kollégák egészsége most a legfontosabb. Az előttünk álló nemzetközi minták szerint ma Európában a házhoz szállítás a legbiztonságosabb megoldás. Amellett, hogy mindenki számára elérhetővé tesszük a napi melegételt, a bezárásból fakadó gazdasági károkat minimalizálhatjuk, munkát adhatunk a csoportunkon belül dolgozó legtöbb embernek. A menedzsment már több napja home office-ban dolgozik. Akiket mégis szabadságra kell küldenünk egy időre, őket is folyamatos melegétel-ellátással, és felvehető mikrohitel-lehetőségekkel készülünk támogatni. Bízunk benne, hogy az új szolgáltatásunkat minél többen igénybe veszik, hiszen az lenne a legnagyobb segítség, hogy munkatársaink számára biztosítsuk a tisztes megélhetést

– írta a két étterem tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert.

A Kioskban egyébként a jó idő alatt ugyan volt forgalomcsökkenés, de azért jöttek hozzájuk. Viszont úgy látták a legjobbnak, ha mostantól csak átvételi pontként működik a konyha, illetve a Michelin-csillagos, Babel-es csapat is besegít a munkába.

Egyes vendéglátóhelyek most azt szeretnék elérni, hogy az elviteles rendelésre és a házhoz szállításra 5 százalékos legyen az áfa, hogy ezzel is csökkenjen a szektor kára.

Azt többen kiemelték, hogy már nem a bevételkiesés pótlása a kérdés, hanem a fennmaradás.

Amikor egy éve megnyitottunk tele reménnyel és tűzzel, nem gondoltuk volna, hogy valaha ez történik. Végigküzdöttük az első nehéz fél évet, megerősödtünk, és nagy reményekkel vágtunk neki ennek az évnek. De sajnos a Horizont határozatlan időre most bezár. Eljutottunk arra a pontra, hogy be kell látni, ez a legbölcsebb. A csapat és az egész környezetünk egészségének megóvása érdekében ezt meg kell lépnünk. Sajnos nagyon nehéz helyzetbe kerültünk ezáltal, az egész csapat megélhetése forog kockán. Nem tudjuk még, mit hoz a holnap. De a remény és a tűz még nem tűnt el, a nyitás utáni nehéz időszak csak megerősített bennünket

írta például a Horizont kávézó csapata az elmúlt hetekről. Bajkó Péter tulajdonos annyit még hozzátett, hogy a Kontakt kávézó és a Röser udvarban vele szemben lévő reggeliző, a Szimply is bezár, átállnak a házhoz szállításra, és nagyon bíznak abban, hogy ez átsegíti őket az elkövetkezendő pár hónapon.

Több franchise-t is megkérdeztünk, amelyek hangsúlyozták, hogy nagyon nehéz lesz túlélni a koronavírus miatt szükséges megszorításokat. „Az online rendelés a túlélésünk kulcsa lehet, pótolni nem tudja. Az előrendelés ugyanolyan jó alternatíva. A vendégek részéről ez is egy biztonságos megoldás, hogy friss ételhez jussanak, a vállalkozásunknak meg egy lehetőség, hogy minél több ember munkáját megőrizzük. Minden megvásárolt padthai munkahelyet ment. Sajnos rég nem a bevételkiesésről van szó, hanem arról, hogy tudjuk minimalizálni a veszteséget” – írta a 24.hu-nak Simon Gergely, a Padthai alapítója, és hozzátette, ha bezárnának, több százan maradnának munka nélkül.

A Vapianónál Sári Péter vezérigazgató elmondta, hogy a hétvégén már ötven százalékos forgalomnövekedést hozott az online rendelés, de náluk sem oldja meg a kiesést. Az olasz konyhás franchise szintén felajánlja azt a lehetőséget, hogy személyes érintkezés minimalizálásával csak beugorjunk az ételért.

A házhoz szállítás és az előrendelés az utolsó szalmaszál, amibe az egész iparág kapaszkodik. Egyetlen út, hogy pár ezer ember még tudjon dolgozni, és meg tudja őrizni a vállalkozás azokat a tartalékokat, amikből az iparág fel tud majd állni, ezért is indultunk el a Wolttal

– írta nekünk Susánszky Ádám, a Zing egyik alapítója, Csanda Eszter, szintén alapítótag pedig kiegészítette ezt azzal, hogy a Széll Kálmán téri üzletükben már többen rendelnek házhoz, mint amennyien az étteremben étkeznének, de ez még így is a töredéke annak a bevételnek, ami a fennmaradásukhoz kell. A Zing mindenkit a házhoz szállításra biztat, ez a biztonságosabb opció, és így munkát is tudnak biztosítani a csapatnak.

Zsiday Roy szintén közleményben tudatta, hogy egyelőre minden éttermük zárva tart. „Reggel, ahogy felébredtem, egy teljesen új világban találtam magam. Szomorú nap ez az életünkben, hiszen mától minden éttermünk korlátlan ideig zárva tart. 38 éves cégcsoportunk sok fundamentális történelmi és piaci változáson túl van már. Szüleim megküzdöttek a szocializmus nehézségeivel, majd éltek a rendszerváltás lehetőségeivel, megküzdöttünk a ’90-es évek gazdasági válságkezeléseivel, az 1999-es valutaválsággal, a 2000-es dotcom lufi kipukkanással, és pont egy évvel azután, hogy tele lelkesedéssel, elszántsággal és tervvel a családi vállalkozáshoz csatlakoztam, megérkezett az évszázad válsága, a 2008-as pénzügyi világválság is. Megküzdöttünk a nehézségekkel és túléltük azokat” – írta. Egyébként mostanáig a Jamie’s Pizzeriából lehetett rendelni.

Budapesti helyek, ahonnan a járvány hatására mostantól lehet rendelni:

  • 2 Spaghi: a Gozsdu udvarban működő olasz tésztástól is lehet már rendelni (Wolt).
  • Babka: nyitva vannak, de elindult a házhoz szállítás is.
  • Bambamarha: az öt budapesti helyszínen is működő hamburgeres délután háromig nyitva van, de már házhoz is szállítanak (Wolt).
  • Bestia: a Wossala Rozina nevéhez fűződő Szabadság téri bisztró minden nap 15 óráig van nyitva, de már házhoz is szállítanak (Wolt).
  • Dobrumba: a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán lévő étterem egyelőre bezárt, de átvételi pontként működnek, és hamarosan indul a házhoz szállításuk is.
  • Elysée: a Kossuth téri hely még délután háromig nyitva vannak, de hamarosan házhoz is szállítanak (Wolt, NetPincér).
  • Horizont: az egy éve nyílt Erzsébet körúti hely bezárt, de nemsokára házhoz szállítanak (Wolt, NetPincér)
  • Igen: a nápolyi pizzázó zárva tart, viszont a rendkívüli helyzetre való tekintettel, a Margit körúti Igen átáll szerdától az elviteles megoldásra és a házhoz szállításra (Wolt).
  • Fruccola: beülni már nem lehet egyik üzletbe se (Kristóf tér és MOM Park), de házhoz szállítanak (Wolt, NetPincér, közvetlen rendelés).
  • Kandalló Pub: a Kertész utcai burgeres csökkentett vendégtérrel nyitva van, de alapvetően elviteles üzemre álltak át, és házhoz szállítanak (NetPincér, Wolt).
  • Kiosk Pest: zárva vannak, de rendelni lehet tőlük. A Kiosk Buda viszont kizárólag a Clark Hotel vendégei számára elérhető (Wolt és NetPincér).
  • Pata Negra: a régi Balettintézet mögötti étterem már nincs nyitva, a Kálvin téri és a budai Frankel Leó úti Pata Negra a lehetséges pár órára kinyit, és elindul a házhoz szállításuk is.
  • Pékműhely: nyitva vannak, de március 17-től ki is szállítanak egy szűkebb budai területen. Email-en keresztül lehet leadni a rendelést.
  • Piazza: pár hónappal előbb indult be a Március 15. téri konyhája, itt csak előrendelést és házhoz szállítást vállalnak (Wolt és NetPincér GO).
  • Sonkaarcok: nyitva vannak, de már házhoz is szállítanak (NetPincér).
  • Stand25 Bisztró: az étterem bezárt, de elvitelre lehet kérni, és házhoz is szállítanak. Emailen és telefonon lehet leadni a rendelést.
  • Szimply: zárva vannak, de rendelni hamarosan lehet tőlük (Wolt, NetPincér)
  • TG Italiano: délután háromig nyitva vannak, és házhoz is szállítanak (Wolt).
  • The Bigfish: nyitva vannak délután háromig, de házhoz is szállítanak (Wolt).
  • Tokio: délután háromig nyitva vannak, és házhoz is szállítanak (Wolt).
  • Zing: délután háromig nyitva vannak, és házhoz is szállítanak (Wolt).

Helyek, amelyek egyelőre zárva tartanak:

Listánkat folyamatosan bővítjük, ha van még a fentiekhez hasonlóan szállításra átálló, vagy éppen bezáró étterem, reggeliző vagy cukrászda, a villo.janossy@24.hu emailcímen várjuk a jelentkezését.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik