Kultúra

Halász Judit: Ha Eszenyi Enikő marad az igazgató, vagy kiszállok, vagy reménykedek a változásban

Csütörtök este az ATV Híradójának nyilatkozott a Vígszínház két színésznője, Halász Judit és Börcsök Enikő. Utóbbi már megszólalt előtte, amikor a hvg.hu-nak adott interjút, most viszont még egyértelműbben fogalmazott, Halász Judit pedig először beszélt arról a helyzetről, ami Eszenyi Enikő vezetése alatt alakult ki a színházban. Börcsök reagált Eszenyi nyilatkozatára, aki azzal védekezett, hozzá bármikor be lehet menni, ha valakinek problémája van: „Egyáltalán nincs jó hangulat és az sem igaz, hogy hozzá bármikor be lehet kopogtatni és bármikor el lehet mondani a véleményünket.”

Börcsök és Halász is azt mondták, velük személy szerint nem bánt rosszul a Vígszínház igazgatója, de épp elég volt azt látni, ahogy sokakkal másokkal igen:

Tűrhetetlen ez a helyzet, megfulladunk már

– mondta Börcsök Enikő.

Halász Judit arról is beszélt, hogy azt tartaná normálisnak és demokratikusnak, ha a színházban indult vizsgálat idejére felfüggesztenék Eszenyit, ahogy annak idején Marton Lászlót is felfüggesztették arra az időre. Ő és Börcsök beszéltek az igazgatói pályázatról is, mindkettejük olvasták a másik két induló, Rudolf Péter és Csányi János pályázatát is, és az előbbit nagyon jónak tartották. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha mégis Eszenyit választják újra, Börcsök azt mondta, azonnal felállna, Halász pedig azt mondta, ő már ötven évet kibírt a Vígszínházban, rengeteg igazgatóval dolgozott, így vagy teljesen kiszáll, vagy csak reménykedik abban, hogy megváltozik a helyzet.

Az ügy azután indult el, hogy hétfői cikkünkben a Vígszínház két volt dolgozója számolt be megalázó élményeiről, és a színházban uralkodó „toxikus hangulat”-ról. Ezt követően állt ki közös nyilatkozatban számos elszerződött társulati tag a megszólalók mellett, a Főváros pedig vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Mérgező légkör a Vígszínházban – egykori kollégák Eszenyi Enikő vezetői stílusáról
Több volt alkalmazott beszélt arról, hogy a verbális erőszak és a nyilvános megalázás az igazgató visszatérő eszköze. Eszenyi szerint azonban ő sosem sérti meg mások emberi méltóságát.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik