Kultúra

Börcsök Enikő a Vígről: Szomorú, ha egy igazgató a hatalmával akar tekintélyt parancsolni

Börcsök Enikő interjút adott a HVG-nek, ahol arról is megkérdezték, mi igaz szerinte a Vígszínházban uralkodó diktatórikus igazgatói módszerekről kiszivárgott hírekből.

Rendkívül feszült a hangulat, nem tudjuk, mit hoz a jövő. Szomorú, ha egy igazgató nem a művészetével és az emberségével próbált tekintélyt parancsolni, hanem a hatalmával. A közös alkotás öröme ritkán adatik meg. Kevés az olyan okos, művelt rendező, mint akár Valló Péter, aki kíváncsi a színészekre, és kreatív társnak tekinti őket. Nem önkifejezni akar, hanem közvetíteni valamit a rendezései által

– mondja a színésznő. Bár az interjúban nincs nevesítve, nyilvánvalóan Eszenyi Enikőről van szó, akinek verbális erőszakot is alkalmazó, agresszív vezetői stílusát számos elszerződött társulati tag bírálta hétfői cikkünk megjelenése óta. Börcsök Enikő több mint huszonöt éve a Víg tagja, mint mondja, a nagyszínpad varázsa tartja ott, és a kötődése a kollégáihoz.

Vagyunk még páran az idősebb korosztályból, akik őrzik a régi Vígszínház szellemiségét. Mostanában öt-hat estéket játszom havonta. Ha nem kapok feladatokat, megtalálom a helyem máshol. Bár néha, amikor kisebb színpadon játszom, úgy érzem magam, mint krokodil a befőttesüvegben

– mondja Börcsök, aki arról is beszél a lapnak, hogy rosszul viselte Marton László és Gothár Péter zaklatási ügyeinek kirobbanását, mert élete sorsfordító pillanataiban, tragikus helyzeteiben mindig mellette álltak, de úgy érzi, nem az ő dolga ítélkezni felettük.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik