Kultúra

Eszenyi Enikő: Tényleg ott tartunk, hogy a negyvenöt kilómmal senki nem mer hozzám odajönni?

A Vígszínház igazgatója azt mondja, jól alszik, mert tiszta a lelkiismerete. Azt nem akarta kommentálni, hogy Stohl András, miért írhatta alá a petíciót, de utalásokat tett a színész „előéletére”.

– Hogy alszol?

– Jól, mert tiszta a lelkiismeretem.

– feleli Eszenyi Enikő a Húzós című műsorban, ahol Rónai Egon kérdezte őt az utóbbi napokban nyilvánosságra került vádakról. A teljes exkluzív interjú csütörtök 20:25-től lesz látható az ATV Spiriten. Az ügy hétfői cikkünk után keltett nagy érdeklődést, amelyben két egykori vígszínházi dolgozó, Fenyvesi Lili és Néder Panni beszélt arról, hogy mérgező hangulat uralkodik a színházban Eszenyi hatalmi visszaélései és az általa alkalmazott verbális erőszak miatt. Ezt követően elszerződött társulati tagok közös nyilatkozatban álltak ki Fenyvesi és Néder mellett, együtt és külön-külön is megerősítve történeteiket. Az általuk indított petíciót már több mint negyvenen írták alá, a Főváros pedig vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Eszenyi Enikő a Húzósban elmondta, hogy szerinte lejárató kampány folyik ellene, mert „biztosan vannak olyan emberek, akiknek oka van arra, hogy ezt a 21. századi színházat, amit létrehoztunk valamiképpen összekuszálja, összefirkálja”. De szerinte, a támadásoknak ahhoz is köze lehet, hogy ő nő, mert egy női vezetőnek szerinte sokkal nehezebb, mint egy férfi vezetőnek.

Én azért is vagyok itt ma is, hogy példát mutassak azoknak a nőknek, akik vezetők szeretnének lenni, vagy vezetők. Hogy igenis álljanak ki és védjék magukat. Hogy egy ilyen helyzetben, amikor nagyon sok tennivaló van, ne gyengüljenek el. És, igen, határozott vezető vagyok, határozottan, mindig a Vígszínház érdekében döntök, és a látogatottság 97 százalék, teltházak, nagyszerű előadások, fiatal alkotók… Igen, ez van.

Mikor arról kérdezték, hogy Stohl Andrásnak vajon mi volt a baja, hogy aláírta a petíciót, azt felelte, nem akar személyeskedni, de azért utalásokat tett a színész „előéletére”, feltehetően az ittas vezetés miatti börtönbüntetést értve alatta:

Húha, most erre a kérdésre tényleg hadd ne válaszoljak. Ismerjük az Andris történetét, együtt játszunk (…), hadd ne kommentáljam.

Arra is utalt, hogy a vádakkal ellentétben nem rendez át előadásokat, és részletezte is, szerinte, hogy zajlik ez a folyamat igazgató és rendező között:

Úgy szoktam csinálni, hogy megkérdezem, mikor mehetek. Azt mondják, most ezen a délelőttön vagy este gyere. Odamegyek, megnézem, és azt mondom, üljünk le. Ilyenkor van mellettem valaki, aki jegyzi azt, ugyanúgy, mint a rendezőnek, mi a véleményem a darabról. Négyszemközt elmondom, aztán vele megbeszélem azt, hogy esetleg még mit látok. És azt mondom: »Ahogy te gondolod. Annyit adsz át a színészeknek, amennyit szeretnél.«

Mindez élesen szemben áll azzal, amit Néder Panni mondott a 2010-es Túl a Maszat-hegyen című előadás próbafolyamatáról, amelynek során szerinte Eszenyi meg sem nézte a jeleneteket, hanem egyből elkezdte átrendezni, megalázó stílusban üvöltve a dolgozókkal. Hasonlókat mesélt Fenyvesi Lili és Hevér Gábor a tavalyi Premier című előadásról is. Néder Panni történetét megerősítette lapunknak Kovács Patrícia, a darab egyik főszereplője is, aki azt nyilatkozta, hogy a színházi szakma ugyan tele van szenvedéllyel és vele lehet kiabálni, de amit Eszenyi megengedett magának, az túlmegy minden határon.

Kovács Patrícia: Velem lehet kiabálni, de amit Eszenyi Enikő csinál, az túlmegy minden határon
A színésznő mellett a petícióhoz csatlakozók közül még ketten megszólalnak arról, hogyan vezeti Eszenyi Enikő a Vígszínházat.

Kovács Patrícia azt is elmesélte, hogy azután mondott fel a Vígszínházban, hogy Eszenyi szájából elhangzott az a mondat egy főszerepre való kikérés kapcsán: „Na nem gondolod, hogy kiadlak. Az enyém vagy”.

Rónai Egon kérdésére, hogy ez valóban elhangzott-e, Eszenyi Enikő azt felelte: „Én ilyet nem mondok”, de hozzátette, hogy aki egy színházba le van szerződtetve, az oda tartozik. Az interjúban arról is szó esik, hogy Eszenyi szerint vajon tényleg a társulat 96 százaléka Rudolf Péterre szavazott-e a szakszervezet által összehívott meghallgatáson, és hogy szerinte mi igaz abból, hogy a jelenlegi társulati tagok nem mernek megszólalni, mert félnek.

Ez nem igaz, hiszen minden nap ott vagyok a színházban és minden nap kommunikálok mindenkivel. (…) Tényleg már ott tartunk, hogy a negyvenöt kilómmal senki nem mer hozzám odajönni és beszélni?

A Húzós minden hétköznap este 20.25 látható az ATV Spirit műsorán. 

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik