Kultúra

„Ki kap legközelebb szájkosarat?” – Stephen King szerint aggasztó, hogy nem adják ki Woody Allen könyvét

Nem csak ő tartja cenzúrának, ami történt.

Mint beszámoltunk, a Hachette könyvkiadó dolgozóinak tiltakozása után a kiadó úgy döntött, mégsem adja ki Woody Allen memoárját. Stephen King nem ért egyet a döntéssel.

A Hachette döntése, hogy dobják Woody Allen könyvét, meglehetősen kényelmetlenül érint. Nem miatta, egyáltalán nem érdekel Mr. Allen. Az aggaszt, hogy ki kap legközelebb szájkosarat.

– írta King a twitteren.

A Hachette döntését több brit szerző is elhibázottnak minősítette, így például Jo Glanville is, aki a szólásszabadság állapotát vizsgáló Index on Censorship szervezet és az azt kiadó, azonos című folyóirat díjnyertes szerkesztője.

Mindig félelmetes látni, amikor egy tömeg, akármilyen kicsi és olvasott, hatalmat gyakorol minden számonkérhetőség, eljárás és jóvátétel nélkül. Ez jobban megijeszt, mint az a lehetőség, hogy Woody Allen könyve a boltokba kerül.

– írta Glanville az Observeren megjelent cikkében, melyet a Guardian idéz. Szerinte, bár a Hachette dolgozói alighanem úgy gondolták, helyesen cselekszenek, amikor tiltakoznak egy gyerekmolesztálással vádolt férfi könyvének kiadása ellen, ám, mivel Allen ellen kétszer is nyomoztak, és sosem emeltek vádat ellene, így nincs elfogadható indok arra, hogy ne adják ki a könyvet, így a cég dolgozói a tiltakozással nem úgy viselkedtek, mint könyvkiadók, hanem mint cenzorok.

Az Apropos of Nothing című könyv megjelenése körül az Allent vádoló Dylan Farrow, Mia Farrow örökbefogadott lánya és családja robbantotta ki a botrányt, élen testvérével, Ronan Farrow-val, aki maga is a Hachette egy leányvállalatánál adta ki a Weinstein-botrányról szóló, Pulitzer-díjas kötetét, a Catch and Killt, mely a mozgalom egyik hősévé tette az újságírót. Ronan Farrow közleményben jelezte, hogy a lelkiismerete nem engedi, hogy a kiadóval dolgozzon a továbbiakban. Nyilatkozata után nem sokkal jelentették be a Hachette dolgozói, hogy tiltakozásul munkabeszüntetést szerveznek, amire reagálva a kiadó pénteken bejelentette, hogy eláll a kiadástól, a könyv jogait pedig visszaadja a szerzőnek.

A döntés, hogy elálljunk Mr. Allen könyvének kiadásától, nehéz volt. Mi itt a HBG kiadói csoportnál nagyon komolyan vesszük a kapcsolatunkat a szerzőinkkel, és nem könnyen dobunk el könyveket. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy különféle hangok és ellentétes nézőpontok is hangot kapjanak

– írják közleményükben. Stephen Kingnek is alighanem ezzel lehet gondja, hogy Allennek a szólás joga sem adatik meg. Szerinte ha az emberek akarnak, akkor is tudnak véleményt mondani Allenről és könyvéről, ha maga a kötet szabadon megjelenhet. A Twitteren így ír erről:

Ha azt gondolod róla, hogy pedofil, ne vedd meg a könyvét. Ne nézd meg a filmjeit. Ne menj el meghallgatni, amikor jazzt játszik a Carlyle-ban. Szavazz a pénztárcáddal… itt Amerikában így szoktuk.

Egy későbbi tweetben ugyanakkor hozzátette azt is, hogy kétségkívül óriási kapufa a Hachette-től, hogy az után, hogy ők adták ki Ronan Farrow könyvét, Woody Allenét is kiadták volna.

Kiemelt kép: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik