Kultúra

Egy lemondott szakszervezeti vezető szerint falaztak Plácido Domingónak

Az amerikai operaénekesek legnagyobb szakszervezetének egy hétfőn lemondott tisztségviselője azzal vádolta meg a vezetőséget, hogy a Plácido Domingo zaklatási ügyében folytatott vizsgálatukban falaztak a világsztárnak. Samuel Schultz bariton, az amerikai zeneművészek céhének (AGMA) alelnöke közölte az AP amerikai hírügynökséggel, hogy az AGMA vezetősége azt tervezte, a Domingóval kötött megegyezés értelmében titokban tartja azt, amit kiderített.

Schultz szerint a megegyezés része volt, hogy a 79 éves tenor 500 ezer dolláros (151 millió forint) büntetést fizet a szakszervezetnek, és nyilvános bocsánatkérést tesz közzé cserébe azért, hogy a teljes, részletes vizsgálati eredményeket nem hozzák nyilvánosságra. A szakszervezet szerint az összeg a négy hónapos – külső szakértőt is igénybe vevő – vizsgálat és a szexuális zaklatással kapcsolatos képzés költségeire kellett, Schultz azonban hallgatási díjnak nevezte.

Végleg befellegzett Plácido Domingo amerikai karrierjének
Távozik a Los Angeles-i Operaház főigazgatói posztjáról, egyúttal az összes fellépését lemondta.

Plácido Domingo ellen két vizsgálat is indult, miután tavaly az AP közzétette, hogy több nő is megvádolta a tenort zaklatással és hatalommal való visszaéléssel. A jelenleg is zajló második vizsgálatot a Los Angeles-i Opera indította, melynek Domingo volt az igazgatója 2003-tól tavaly októberi lemondásáig.

A spanyol tenor múlt héten – miután hónapokon át tagadott -, nyilvánosan, közleményben kért bocsánatot a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg. Két nappal később azonban, miután több spanyol fellépését is lemondták, újabb közleményt adott ki, mert úgy érezte, „korrigálnia kell azt a téves benyomást, amelyet bocsánatkérése keltett néhány megjelent cikkben”.

A nyilatkozat megjelenése után a madridi operaház törölte az énekes fellépéseit és közleményben erősítette meg az intézmény zéró tolerancia politikáját a zaklatások és visszaélések minden formájával szemben. A tenor májusra tervezett valenciai és úbedai fellépéseit is törölték a szervezők.

Plácido Domingo szerint félreértették a bocsánatkérését
Az operaénekes úgy érzi, félreértették.

(MTI)

Kiemelt kép: BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik