Kultúra

Végleg befellegzett Plácido Domingo amerikai karrierjének

Távozik a Los Angeles-i Operaház főigazgatói posztjáról Plácido Domingo, miután több mint tízen vádolták meg több évtizedre visszamenően szexuális zaklatással, írja a Guardian.

Domingo egyúttal lemondta az összes fellépését is a Los Angeles-i Operaházban, és ezzel valószínűleg le is zárult fél évszázados amerikai karrierje, mert az Egyesült Államokban nincs több tervezett szereplése.

Bejelentése egy héttel azután jött, hogy lemondta minden fellépését a New York-i Metropolitan Operaházban egy nappal a bemutató előtt, mert egyre nagyobb nyomás helyeződött rá házon belül.

A Los Angeles-i Operaház nagyon közel áll a szívemhez, és legfontosabb örökségeim közé sorolom annak létrehozását és felépítését. Ugyanakkor az ellenem irányuló közelmúltbéli vádak olyan atmoszférát teremtettek, hogy az veszélyeztette a munkámat

– írta a New York Times-hoz eljuttatott közleményében Domingo.

Bár Placido Domingónak elvileg több fellépése is van még Európában, a 78 éves operaénekes rengeteg kritika éri azóta, hogy az 1980-as években állítólag több nőt is szexuálisan zaklatott. A beszámolók szerint csókolgatta, fogdosta őket, és azzal fenyegetett, árt a karrierjüknek, ha ellenállnak.

A Los Angeles-i Operaház független vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd később újabb 11 nő állt elő saját történetükről a zaklatásról.

Angela Turner Wilson például azt állítja, Domingo benyúlt a ruhája alá és megfogta a melleit, pont azelőtt, hogy közösen léptek színpadra a Washingtoni Operaházban az 1999/2000-es idényben.

Fájt. Utána azt kellett eljátszanom a színpadon, hogy szerelmes vagyok belé

– fogalmazott.

Kiemelt kép: Angela Weiss / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik