Kultúra

Harvey Weinstein még simán összeszedhet egy életfogytiglant

Weinstein New York-i pere lezárult, és hamarosan az is kiderül, hogy mennyi büntetést kap a két bűncselekményért. Azonban ez nem minden: a bukott producerre további perek várnak.

Tovább ketyeg a számláló

Harvey Weinstein a tegnapi naptól immáron hivatalosan is nevezhető szexuális zaklatónak és erőszaktevőnek, és ami ennél is fontosabb, már az is biztos, hogy tetteit nem ússza meg büntetlenül. Bár a tegnap lezárult New York-i perben az öt vádpontból csak kettőben találták bűnösnek, és ügyvédje, a kizárólag szexuális bűnelkövetőket védő Donna Rotunno munkája nyomán a legsúlyosabb két vádpont (szexuális ragadozóként elkövetett visszaélés) alól felmentették, így az életfogytiglani börtön egyelőre kikerült a lehetséges büntetési tételek közül, a rá váró büntetési tétel öt és huszonöt év között bármennyi lehet.

Bűnösnek találták Harvey Weinsteint
Nemi erőszak és szexuális támadás vádjában mondta ki bűnösnek az esküdtszék, ám felmentette őt a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádja alól. 25 év börtönt is kaphat.

És ez csak a jelenlegi per, ami nem az egyetlen: már zajlik egy másik büntetőper, ezúttal az ország túlsó partvidékén, Los Angelesben, ahol az ügyészség ez év január 20-án emelt vádat Weinstein ellen egy nő megerőszakolása és egy másik nő két éven át tartó szexuális zaklatása ügyében. Ezek a bűncselekmények 2013-ban történtek. A vádpontok között szerepel nemi erőszak, erőszakos orális és penetratív közösülés, mely bűncselekmények mindegyike külön-külön mely háromtól nyolc évig terjedő börtönnel sújtható, valamint mozgásának szabadságában korlátozott személy elleni szexuális visszaélés, mely kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Tehát ha Weinsteint ebben a perben minden vádpontban bűnösnek találják, és a legszigorúbb büntetési tételt szabják ki neki, akkor akár huszonnyolc évnyi börtönbüntetésre is ítélhetik, de még a legenyhébb büntetése is tizenegy év lehet, ismét csak abban az esetben, ha minden vádpontnak bűnösnek bizonyul.

A két amerikai büntetőper mellett nem kizárt, hogy Weinsteinnek Európában is bíróság elé kell állnia, 2018 februárjában ugyanis Kaguyak hadművelet néven a londoni rendőrség is nyomozni kezdett Weinstein szexuális bűncselekményei kapcsán. Itt még nincs szó perről, csak rendőrségi vizsgálódásról, azt azonban tudni lehet, hogy egész sor, meglehetősen nagy időtávot felölelő állítólagos bűncselekményről van szó, melyekben tizenöt nő érintett: a legrégebbi esetek még a ’90-es években történtek, míg a legfrissebbek 2015-ben.

Fotó: Stephanie Keith /AFP

A büntetőperek mellett több polgári peres eljárás is indult, illetve folyamatban van Weinstein ellen szexuális zaklatási ügyek mellett a Weinstein Company berkein belüli diszkrimináció, illetve olyan munkahelyi zaklatások miatt, mint hogy például egyes női kollégáknak úgy kellett dolgozniuk, hogy Weinstein közben meztelen volt. Megint mások azért indítottak polgári pert Weinstein ellen, mert a producer feketelistára tette őket, miután visszautasították a közeledését – Ashley Judd például azért perelte be Weinsteint, mert állítása szerint a producer, miután Judd visszautasította, levetette a színésznő nevét A Gyűrűk Ura potenciális szereplői közül. A polgári peres ügyek nagy része azonban részleges vagy teljes homályban van Weinstein csapatának azon törekvései miatt, hogy a lehető legtöbb esetben sikerüljön peren kívüli megegyezésre jutni.

Csendes ügyek

Bármekkorát bukott ugyanis Weinstein a szórakoztatóipar csúcsáról, és bármennyi büntetést kap a most zajló és az esetleg a továbbiakban következő perekben, az jelenlegi tudásunk szerint eltörpül ahhoz képest, amennyit kaphatott volna, ha minden ügye bíróság elé kerül. Harvey Weinstein ugyanis tekintélyes összeget költött magánvagyonából és a botrány nyomán csődbe ment Weinstein Company biztosítási pénzeiből arra, hogy az őt vádló nők egy jelentős részét elhallgattassa.

2017 októberének végén, alig pár héttel az után, hogy Weinstein ügye kirobbant, máris tudható volt, hogy történtek ilyen kifizetések, akkor állt ugyanis elő a Financial Times cikkében bizonyos Zelda Perkins, a producer egykori asszisztense azzal, hogy Weinstein 125 ezer fontot fizetett neki a hallgatásáért, miután a nő szexuális zaklatással vádolta meg saját maga és egy kolléganője ügyében. Perkins annak ellenére beszélt, hogy titoktartási szerződésben tiltották meg neki azt, ám szerinte valakinek muszáj felhívnia a figyelmet arra, hogy ezek a titoktartási szerződések, még ha törvényesek, akkor sem feltétlenül erkölcsösek. Pár nappal később Rose McGowan, a színésznő, aki az elsők között vádolta meg szexuális zaklatással Weinsteint, ezzel gyakorlatilag a botrány egyik első kirobbantója volt, azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy a producer neki is komoly összeget, egymillió dollárt ajánlott fel a hallgatásáért cserébe, ám ő visszautasította a pénzt. McGowan egyébként az egyik legkeményebb és legkitartóbb a Weinsteint vádlók közül, legutóbb 2019 októberében indított pert ellene, egykori ügyvédei és egy magánnyomozó-iroda ellen, amiért megpróbálták elhallgattatni. A magánnyomozók bevetése nem volt új információ: már 2017 novemberében kiderült, hogy Weinstein magánnyomozókat fogadott, hogy így tussolja el az ellene felhozott vádakat. Ennek is komoly költségvonzata lehetett, és nagy eséllyel eredményei is, legalábbis sejthető, hogy mit kellett kiállniuk az áldozatoknak, ha az ügyben nyomozó újságírókra egykori Moszad-ügynököket uszítottak – legalábbis ez derül ki az Untouchable című Hulu-dokumentumfilmből, melyről mi is írtunk.

Én vagyok ennek a mocskos városnak a királya - bárkit megdughatok, akár akarja, akár nem
Hát persze, hogy beleegyezett, hiszen megdugtam – nagyjából ez volt a gondolatmenete Harvey Weinsteinnek. A róla szóló dokumentumfilm épp olyan gyomorforgató, amilyennek vártuk, sőt.

A pénzzel vagy megfélemlítéssel potenciálisan elhallgattatott áldozatok között ott lehet például az a kanadai színésznő, aki 2017 novemberben perelte be Weinsteint egy 2000-ben történt szexuális zaklatásért, egy nevét szintén nem vállaló német színésznő, akit állítása szerint a producer a cannes-i filmfesztiválon erőszakolt meg 2006-ban, vagy az a modell, akivel Weinstein állítólag szintén Cannes-ban, 2014-ben erőszakoskodott. Ők ugyanis mind polgári perben mentek neki Weinsteinnek, ám azóta nem hallani róluk, meglehet, azért, mert ők is érintettjei azon potenciális megállapodásoknak, melyekről 2019 májusában szerzett hírt a sajtó: e szerint Weinstein 44 millió dollárt ajánlott fel az ellene indított polgári eljárások peren kívüli rendezésére. Pár hónappal később, tavaly decemberben az is kiderült, hogy a törekvéseket alighanem siker fogja koronázni, ám a 44-ből csak 25 millióra lesz szükség: ennyit fognak szétosztani harminc károsult – színésznők és egykori kollégák – között, amennyiben elfogadják a producer csapata által felkínált feltételeket. Ez egyelőre nem történt meg hivatalosan, és a mostani New York-i per eredménye alighanem hozhat némi változást ebben az ügyben is.

Akárhogy is, Weinstein jelen állás szerint jó eséllyel ülni fog – hacsak az egészségi állapotára hivatkozva nem tudnak komoly enyhítést kiügyeskedni –, hogy mennyit, arról március 11-én egy döntés mindenképp születik. Ám az ügy hullámai ezzel még messze nem simulnak el: több városban, sőt, különböző kontinenseken is zajlanak párhuzamos ügyek, hol nyomozás, hol különböző fázisokban lévő perek, hol peren kívüli megegyezés(re törekvések), annyi szereplővel, hogy azt már csak számosságuk miatt is csaknem lehetetlen követni. Az azonban most már elkerülhetetlen, hogy Harvey Weinstein úgy vonuljon be a történelembe, mint Hollywood legellentmondásosabb, és a legmagasabb csúcsokról a teljes megsemmisülésbe zuhant antihőse.

 

Kiemelt kép: Angela Weiss / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik