Kultúra

Újabb preparált emberi testeket hoz Budapestre a Bodies 2.0 kiállítás

Új preparátumokkal, de remélhetőleg újabb botrány nélkül.

Két korábbi, nagy érdeklődéssel – és nem kevés tévhittel – övezett kiállítás után idén február végén Budapesten, a Bálna mintegy 1500 m2-én egy új Bodies kiállítás nyílik. A mostani sem nem a 2008-as, sem nem a 2018-as kiállítás megismétlése: a Bodies 2.0 – A bennünk rejlő univerzum c. tárlat új megközelítésben, és új, eddig nem látott testeket mutat ba, ami azonban marad a régiben, hogy a kiállításon továbbra is valódi, egykor élő emberi testek és szervek lesznek léthatók azzal a céllal, hogy a segítsen a látogatóknak megérteni a saját testük működését, így nagyobb hangsúlyt fektessenek egészségük megőrzése is.

A Bodies 2.0 mintegy kétszáz preparált szervet és egész testet mutat be az érdeklődőknek, amelyeket un. plasztinációs eljárással őriztek meg az utókor számára. A plasztinációs eljárás egy viszonylag új tartósítási módszer, amely a testből a vizet és a lipideket elvonja, majd folyékony műanyaggal helyettesíti, amely megszilárdulása után egy tartós anatómiai mintát formál. A folyamat mikroszkopikus szinten képes sértetlenül megőrizni a test legfinomabb, legtörékenyebb szövetét is. A plasztináció hiteles preparátumokat eredményez, amelyek vizsgálata, tanulmányozása egyszerű, így rengeteg titkot, fel nem tárt információt, adatot tudhatunk meg a szervezetünkről. Mindezt érthetően, a mobilunkra ingyenesen letölthető, többnyelvű audio guide applikáción keresztül, illetve a kiállítás területén dolgozó orvostanhallgatók segítségével.

A kiállítás betekint a bőrünk alá, feltárja testünk felépítését, rávilágít az egyedi összetettségre. A látogatók az egyedülálló, impozáns környezetben testközelből létesíthetnek kapcsolatot az emberi preparátumokkal, ezáltal belelátnak saját szervezetük működésébe is. A Bodies 2.0 megismerteti mindazokat a szerveket, amelyek a gondolkodásért, a légzésért, a mozgásért felelősek, valamint bemutatja a vérkeringés “autópályáit”, amely a motort folyamatosan mozgásban tartja. A kiállítás bemutatja az emberi testet kutató tudományágak történetét is, érzékletesen szemlélteti, hogy az emberiség Galen anatómia vázlatai óta, hova jutott a saját testének megismerésével kapcsolatban, de dokumentumfilm-vetítés, VR-terem, videók és játékok is segítik a nézőket.

Kiemelt kép: Bodies 2.0.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik