Kultúra

Spiró György: Szűkül a tér, kevesebb a színház és a publikálási lehetőség

Spiró György az RTL Klubnak adott interjújában beszélt arról, hogy az íróknak manapság megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodniuk.

Úgy látom, hogy miután szűkül a tér, mindenféle szempontból, kevesebb a színház, kevesebb a publikálási lehetőség, csökkennek a példányszámok, kevesebben olvasnak, illetve a fiatal nemzedékeket nem tanítják meg, hogy olvasni öröm lehet, ezért amit ír az ember, azt sokkal töményebben és ütősebben kell megcsinálni […] Nincs mese, nem lehet lazítani. De hát ezt mindig tudták az írók. Főleg a színpadon, meg kell ragadni a nézők figyelmét

– mondta az író, aki szerint azok voltak a jó korszakok, amikor a nézők nem voltak illedelmesek és elhagyhatták a színházat, ha nem tetszett nekik, a műsor.

Spiró, akinek a Vígszínházban 20 év után újra bemutatták Honderű című drámáját, nemrég a Klubrádióban mondta el véleményét azzal kapcsolatban, mi zaklik éppen a hazai kultúrában, kitérve a független színházak jelenlegi helyzetére és az új kultúratövényre. Akkor úgy fogalmazott, hogy a „diktatúra bizonyos értelemben megkönnyíti a színház dolgát – ha egyáltalán létezhet. Más tétje lesz a színművészetnek, ha van hol fellépni és a közönség eljut oda”.

Spiró György: Jogtipró módon adják oda a kultúrára szánt pénzeket
Az író szerint művek tulajdonképpen nincsenek betiltva Magyarországon, de vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik