Kultúra

Spiró György: Jogtipró módon adják oda a kultúrára szánt pénzeket

A Klubrádióban beszélt arról Spiró György, hogy mi zajlik a kultúrában. Az író szerint a diktatúra bizonyos értelemben megkönnyíti a színház dolgát – ha egyáltalán létezhet. Más tétje lesz a színművészetnek, ha van hol fellépni és a közönség eljut oda. Elmondása szerint Magyarországon az elmúlt harminc évben nagyon érdekes folyamat zajlott le, őrületesen megnőtt az eladott színházjegyek száma, egészen tavalyig.

Ezt megrongálta a taotörvénynek a visszavonása tavaly, és már több százezerrel kevesebb nézőnk lett idénre. Most, ugye, úgy néz ki, hogy egy csomó színház meg fog szűnni, mert nem lesz, aki pénzt adjon és az tovább szűkíti a játéklehetőségeket

– mondta Spiró, majd hozzátette, nemcsak a függetlenekre, hanem a kőszínházakra is vonatkozik mindez. Utóbbi, a világon sehol sem nyereséges, nem tud megélni a jegybevételről, állami, önkormányzati vagy szponzori támogatásra szorul, fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az állam ideológiai szempontokból osztja-e majd a pénzeket, Spiró elmondta, nem látja pontosan, mi az az ideológiai szempont.

Nem tudnám pontosan megfogalmazni, hogy szegény színházvezetőknek miféle ideológiát kellene elsajátítaniuk és miféle darabokat kellene játszaniuk. Nevek vannak, akikben megbíznak és nevek vannak, akikben valamiért nem bíznak meg […] De ennek igazi, valóságos szellemi tartalma nincsen. Vannak a mi embereink és vannak az ő embereik. De hogy ez mit fed pontosan, azt én meg nem tudom mondani, ugyanis ez egy ideológiamentes ideológia, tehát bármelyik pillanatban valamit elő lehet húzni […] de nem áll össze koherens rendszerré. Ilyen helyzetben a személyek fontosak és nem a művük.

– mondta.

Az író szerint művek tulajdonképpen nincsenek betiltva Magyarországon, és mégis egyes intézményeknél vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak.

Műveket életükben nem is olvastak azok, akik ezeket a listákat létrehozzák. Nem értenek hozzá, inkompetensek. Szerinte a kultúrára szánt pénzeket pedig jogtipró módon ítélik oda. Felháborító, és nem véletlenül verte ki a biztosítékot, hogy például egy egyház kapott „ingatlanbizniszre” 1,8 milliárdot, ami a kétszerese annak, amit a létező és működő független színházak tavaly kaptak, fogalmazott.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik