Kultúra

Tom Hanks tiszteletbeli görög állampolgár lett

Tom Hanks még január 2-án írta ki a Twitterre, hogy az évet már Görögország díszpolgáraként kezdi, most pedig a görög lapok megírták, hogy a színész egész családjára kiterjesztették a kitüntetést, azaz feleségére, Rita Wilsonra, és két fiukra, Chesterre és Trumanre is. Az is kiderült, hogy Hankséket azért tüntették ki, mert a 2018-as, rendkívül súlyos görögországi tűzvész idején az egész család megmozdult a katasztrófa áldozatainak megsegítéséért, írja a Guardian.

A 2018 júliusában Mátiban és egyéb üdülővárosokban pusztító tűzvész összesen 103 halálos áldozatot követelt, a Hanks család pedig az elsők között hívta fel a világ figyelmét a katasztrófára és jótékonyságukkal hozzájárultak a tűzvész áldozatainak segítéséhez. A tiszteletbeli honosítást a görög köztársasági elnök írta alá ugyan, de Kirjakosz Micotakisz miniszterelnök kezdeményezte, és azok kaphatják, akik kivételes szolgálatokat tesznek az országnak.

Hanks és családja egyébként is gyakori vendégek Görögországban, ahol házuk is van az Antipárosz szigeteken, a színész pedig a görög kultúra nagy támogatója, és a félig görög származású feleségével producerei voltak a Bazi nagy görög lagzi című filmnek is. Hankset egyébként a héten csaknem húsz év után jelölték újra Oscarra a legjobb mellékszereplő kategóriájában az Egy kivételes barát című filmben nyújtott alakításáért.

Fotó: Steve Granitz/WireImage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik