Kultúra a világ egy fura hely

Világbékére törő Hitlerrel és a nemek cseréjével szédítette Karinthy a magyar újságolvasókat

A Színházi Élet 1933 karácsonyán megjelent lapszámára biztosan sokan felhúzták a szemöldöküket.

A XIX. és XX. századi magyar sajtótörténet tömegével ontotta magából a furcsa írásokat: az 1848-49-es forradalom után röviddel született Vasárnapi Ujság fanyar humorú, néhány soros rövidhírei, a kerékpározás melletti századfordulós – mára iszonyú modoros nyelvezetűvé vált –kiállás, a tízes évek budapesti szalonrasszizmusának (a kínaiak teája büdös, a feketék pedig majdnem mind züllöttek) lenyomata, illetve a hanyatló Nyugat hatvanas évekbeli bemutatása számtalan társukkal együtt mind megérdemelnék, hogy többen ismerjék őket, hiszen saját koruk érdekes lenyomatát adják.

Görbe tükrön át mutatta be a hanyatló Nyugatot a hatvanas évek magyar sajtója
A szocializmus kulturális életének alapköve, az 1964-től a rendszerváltásig megjelenő Tükör első évfolyamából szemezgettünk.

Épp ilyen szokatlanok a jövő mindennapjait, világát, vagy épp történéseit megjósolni kívánó írások is – köztük Karinthy Frigyes a Színházi Élet 1933/52. számában megjelent Kis karácsonyi kivonat a mellényzsebben című munkája, ami hétoldalas mellékletként próbálja megjósolni és összefoglalni a magyar lapok legfontosabb, 1933 végén születő cikkeit, karikírozva a kor legfontosabb újságíróinak és íróinak stílusát.

 

View this post on Instagram

 

#karinthy #színháziélet #1933 #karácsony #színház #azest #béke

A post shared by Magyar Költők Társasága (@magyar_koltok_tarsasaga) on Dec 25, 2019 at 5:50am PST

Az író-költő 1933-ra már túl volt élete legfontosabb művein, 1928-ban pedig az Athenaeum már tíz kötetben jelentette meg a munkáit. A melléklet születésének éve, 1933 számára Hitler hatalomra jutásáról szólt, hiszen az európai történelmet rövidesen gyökeresen átformáló diktátor teret nyerését látva azonnal kongatni kezdte a vészharangokat: a szellem válságáról és a világot fenyegető veszélyről írt.

Félelme bebizonyosodott, ő ezt azonban már nem élte meg: 1936-ban egyre súlyosabb rosszullétei után agydaganattal diagnosztizálták, majd Stockholmban agyműtétet végeztek rajta. Ezt követően született meg Az utazás a koponyám körül (1937), a Mennyei riport (1937). A következő évben még ötéves tervet írt magának, 1938 augusztusában azonban agyvérzésben elhunyt.

A Magyar Költők Társasága nevű Instagram-oldal által felfedezett anyag nyitóoldala azonnal Az Est képzeletbeli szalagcíme vonja magára az olvasók figyelmét, hiszen azt állítja:

Hitler világbékét hirdet jövő karácsonyra

A rövid írás a későbbiekben sem lazít, hiszen máris az alcímben további meglepetésekkel bombázza az olvasót: nem csupán Ázsia és Afrika köt szövetséget Európával, de Írország déli partját összetolják Amerikával, Ausztráliát pedig Indiához ragasztják.

És hogy miért az egész felhajtás? Az okért az ekkor még éppen csak hatalomra került vezető gyermekkoráig kell visszamenni.

in: Színházi Élet, 1933/52. Az Arcanum Digitális Tudománytár gyűjteményéből.

Két oldallal később, immár a Pesti Napló-szekcióban Karinthy az újságíróként, költőként, íróként, műfordítóként, filmrendezőként és forgatókönyvíróként is fontos Zilahy Lajos (itt írtunk róla bővebben) bőrébe bújva adott közre egy mindössze négy mondatos könyvrecenziót, megosztva a kötet fő gondolatát:

legyenek a fiúkból lányok, a lányokból pedig fiúk, hiszen ezzel elkerülhető lenne a világ gazdasági összeomlása.

in: Színházi Élet, 1933/52. Az Arcanum Digitális Tudománytár gyűjteményéből.

A teljes melléklet – benne többek közt a szélsőjobboldali Magyarság, a Nemzeti Újság, a Pesti Hírlap és a Magyar Hírlap elé állított görbe tükörrel – itt olvasható:

Kis karácsonyi kivonat a mellényzsebben by Vincze Miklós on Scribd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik