Kultúra

Repülő tehén ijesztett halálra egy tolnai nőt

A magyar sajtótörténet egyik legfurcsább rövidhírében nem békák vagy sáskák, hanem tehén esett az égből.

A magyar sajtótörténet a XIX. és XX. században tízezerszámra termelte ki a vicces, furcsa, vagy épp felháborító rövidhíreket és riportokat: a százhatvanöt évvel ezelőtt született Vasárnapi Ujság kezdeti vitriolos humorát, a teafogyasztást gyalázó, a borét pedig éljenző írásait, valamint a hatvanas évek magyar sajtóját uraló Nyugat-undor példáit korábban már mi is bemutattuk, az indokolatlanul repülő tehén Monty Python-szkeccsbe illő története azonban eddig elkerülte a figyelmünket.

A beszédes nevű Képek a múltból Facebook-csoportban feltűnt – tévesen 1907-re keltezett – újságkivágás a ma alig kétezer fős tolnai faluban, Döbröközben 1904 őszén történteket meséli el, sőt, a történet másik két magyar lapban, a Pécsi Közlönyben (1904. szeptember 18.) és a Pesti Hírlapban (1904. szeptember 22.) – is feltűnik, előbbiben

Röpülő tehén,

utóbbiban pedig

Tehén a tollas ágyban

címmel.

A történet néhány apró kivételtől eltekintve szóról szóra megegyezik: a faluban élő Szili Ferenc szokás szerint a közeli rétre kihajtott tehene előbb megvadult, majd egy ház fölé magasodó dombra rohant. Az állatnak esze ágában sem volt megfordulni, sőt, inkább özvegy Matovics Mihályné néhány lépésre álló szalmafedeles házra ugrott.

Az persze nem bírta el a hirtelen jött súlyt, így a tehén a tetőt beszakítva előbb a padlásra, majd annak padlóját áttörve a szobában álló ágyba zuhant.

Az összeroskadt alvóhelyről végül sérülés nélkül állt talpra, majd egy bőgés kíséretében kivonult a nyitott ajtón.

in: Pesti Hírlap, 1904. szeptember 22.

A száztizenöt évvel ezelőtt szárnyra kapott hír jó eséllyel persze egy tolnai lap jókora képzelőerővel megáldott írójának a lapszélen ásító üres teret kitölteni vágyó agymenése volt, ami a vártnál jóval nagyobb utat járt be – előbb egy vármegyei, majd az egyik legnépszerűbb magyar lap is átvette –, de bízzunk benne, hogy az esetnek tényleg volt némi valóságalapja.

Fotó: Tom Stoddart Archive/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik