Kultúra

Idén is igazi csodák találtak gazdára a magyar árveréseken

Értékes műtárgyakért és aláírt kötetekért fizettek ki óriási összegeket a hazai gyűjtők és múzeumok. Összegyűjtöttük közülük a legérdekesebb tételeket.

Kádár Béla: Concertina, 1926

Fotó: Virág Judit Galéria

A húszas évek Amerikájában és Berlinjében is közkedvelt festő (1877-1956) az idén százéves Bauhaus szellemében fogant munkája a húszas évek közepén, a festő poggyászában utazva, egy hajón került az Egyesült Államokba, és egy 1928-as brooklyni kiállítás után az ország számos másik pontján is felbukkant, jókora sikert aratva. A kép a hetvenes években egy Los Angeles-i magángyűjtemény részévé vált, ahonnan idén tért haza.

Amerikai magángyűjteményből került elő egy Kádár Béla-festmény
A festményre 206 műalkotás mellett licitálhatnak az érdeklődők a Virág Judit Galéria október 20-i őszi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban.

Több mint kilencven évet töltött tehát a világ túlfelén, ez, illetve Kádár Béla életművében betöltött szerepe pedig nyilvánvalóan hatással volt az eladási árra is: a 40 millió forintról induló kép végül 110 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria egy májusi árverésén.

Márton Lajos bogárautói

Fotó: Pest-Buda Aukciósház

A Pest-Budai Árverezőház 20. Kisgrafikai Levelezési Árverésén 122-es tételszámmal megjelent apró, 15,5×15 centiméteres illusztráció nem világraszóló művészeti szenzáció, humora és érdekessége miatt azonban mindenképpen helye van a listán, hiszen a cserkészek grafikusából több mint negyven templom oltárképének festőjévé, illetve a kor egyik legfoglalkoztatottabb könyv- és képeslaptervezőjévé vált Márton Lajos (1891-1953) könyvillusztrációk tömegével is szórakoztatta a magyar olvasókat,

ezek egy Országház előtt bogárautókat ábrázoló darabkája pedig mindössze háromezer forintról indult az aukción.

Óriási bogárautók suhannak el a Parlament előtt
Furcsa és gyönyörű meseillusztrációk egész sora kerül ma kalapács alá.

Hát ki ne akarna néhány ezresért egy ilyen kedves illusztrációt a nappali, vagy dolgozószoba falára?

Kádár Béla: Konstruktív város (Nő kutyával)

Fotó: Axioart

Az 1928 körül, Kádár Béla berlini időszaka alatt született Konstruktív város december 16-án, a a Kieselbach Galéria 63. Téli Aukcióján nyolcvanöt millió forintért talált új gazdára, védett képként pedig nem hagyhatja el az országot.

Rekordáron kelt el több mű is a Kieselbach Galéria aukcióján
Egy Batthyány Gyula és egy Kádár Béla-festmény érte el a legmagasabb leütési árat.

Az igazi Bogáncs

Fotó: Múzeum Antikvárium

Fekete István (1900-1970) Bogáncs című, egy otthonától elszakadt pásztorkutya történetét elmesélő regénye számtalan ember gyerekkorának volt fontos darabkája, így sokakat meglephet a tény, hogy a kutya a valóságban is létezett, sőt, az író kedvence volt.

Sosem látott fotó került elő Fekete István Bogáncsáról
A képet talán maga az író készítette, a hátoldalára írt szöveg azonban biztosan az ő műve.

Tökéletes bizonyítéka ennek a Múzeum Antikvárium november 20-i aukcióján elkelt fotó, amit talán maga az író készített 1953-1954 telén, hátlapjára azonban egészen biztosan ő írta a következő mondatokat:

Fotó: Múzeum Antikvárium

Bogáncs figyelő „stellung”-ban. Mindent meg akar érteni és hiába magyarázom neki, hogy nem érdemes…

Nyolcvan év után újra egy Petőfi

Fotó: Központi Antikvárium

A Központi Antikvárium november közepén elképesztő ritkaságot mutatott be, majd helyezte a 152. árverés katalógusába:

egy Petőfi-dedikáció, amihez hasonló 1939 óta nem bukkant fel a magyar aukciós piacon.

Az alig huszonhat évesen elhunyt Petőfi már életében igazi ikonná vált, így az 1842-1846 közt született összes költeményét tartalmazó kötet második kiadásába írt szavai már saját komoly értéket jelentett.

Az irodalmár Pákh Albertnek címzett dedikációt a költő jó eséllyel nem személyesen adta át, hanem postán küldte el, de ezzel az ajándék természetesen semmit sem veszített az értékéből.

Pákh Albertnek őszinte barátja Petőfi Sándor

– olvasható a csinos kézírással írt rövid üzenet, ami miatt a könyv 25 millió forintos kikiáltási áron várta a licitálni vágyókat.

25 millióról indul Petőfi ajánlása a „veszett ebnek”
Szenzációs tétel szerepel a Központi Antikvárium decemberi árverésén: egy Petőfi-kötet, a költő eredeti dedikációjával. Nyolcvan éve nem volt példa hasonlóra.

Munkácsy Mihály hálája

Fotó: Munkácsy Foundation

A Lieb Mihály néven született Munkácsy asztalosinasból lett a XIX. század végének grandiózus műveket készítő festőjévé, pályája azonban kis híján már huszonkét évesen véget ért, hiszen egy betegsége a látását fenyegette.

Amikor Munkácsy Mihály majdnem megvakult
Kevesen tudják, hogy az egyik legnagyobb élő magyar festőművész fiatalon majdnem megvakult. A látását egy budapesti orvos mentette meg, hálából egy különleges képet kapott érte Munkácsytól.

Két művésztársa, Ligeti Antal és Than Mór közbenjárása mentette meg az életét: a Szent Rókus Kórházba került, ahol a szemorvosként dolgozó dr. Hirschler Pál alig néhány hét alatt kigyógyította őt a veszélyes kórból. A festő hálája jeléül A bogrács című, két évvel korábban született képét ajánlotta fel a doktornak, amelyen a lemenő nap fényében munkások vacsoráját készítő asszonyokat láthatunk, akiknek épp egy egeret kergető kutya rontja el a munkáját, hiszen

az állat merő véletlenségből feldönti az étellel teli bográcsot.

A 37,5×50,5 centiméteres mű a BÁV májusi művészeti árverésén, 24 millió forintért került kalapács alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik