Kultúra

Orbán Viktor a Fidesz-kampánydallá vált slágerrel búcsúzott el a Roxette énekesnőjétől

Ahogy mi is megírtuk, december 9-én hunyt el Marie Fredriksson a Roxette-ből, a hírre pedig Orbán Viktor a Facebook-oldalán reagált. Méghozzá a Listen To Your Heart című számmal köszönt el, ami a Fidesz kampánydala is lett.

A Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!-szlogen harminc éve, hogy megszületett.

A legfőbb szlogenünk is úgy született, hogy Herter Róbert (Fodor Gábor akkori kampányfőnöke) hallgatta a Roxette-től a Listen to your heart című számot, szinte véletlenül lefordította magának, és rögtön hozzátette a rímet – szavazz a Fideszre -, amit később Hobó mondott be mély hangon a választási klipjeinkben.

– idézte fel Hegedűs István a kezdeteket 2001-ben a Beszélőben.

A Magyar Hírlap 1990 márciusában pedig a következőképpen írt a Fidesz és a Roxette kapcsolatáról.

Vajon mennyi jogdíjat kellett például fizetnie a népszerű Roxette együttesnek, amelynek Listen to your heart című dalát használta fel szlogenjében a Fidesz? Mint megtudtuk, semmit, mert a szóban forgó dalrész nem több huszonöt másodpercnél, márpedig ennyi után nem kell jogdíjat fizetni. (Más kérdés persze, milyen jól jött a Fidesznek, amikor a nótát tőlük függetlenül is lejátszotta a rádió vagy a televízió.) Természetesen így is engedélyt kértek a Roxette producerétől, aki beleegyezett a dal felhasználásába.

Meghalt a Roxette énekesnője, Marie Fredriksson
Az énekesnő 61 éves volt, és 2002-ben diagnosztizálták agydaganattal.

Kiemelt kép: Marie Fredriksson és Per Gessle 1989-ben. Gie Knaeps/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik