Kultúra

Meghalt a Roxette énekesnője, Marie Fredriksson

Az Expressen nevű svéd lap erősítette meg a hírt, hogy 61 éves korában elhunyt Marie Fredriksson.

A Roxette énekesnője régóta küzdött a betegségével, korábban agytumorral diagnosztizálták. A hivatalos közleményt a családja adta ki, amelyben elköszöntek az egyik legnagyszerűbb művésztől és szeretett családtagjuktól.

Fredrikssonnál 2002-ben állapították meg az agydaganatot, miután rosszul érezte magát futás után. Később összeesett, epilepsziás rohamot kapott, és ekkor vizsgálták ki. A tumort eltávolították, majd az énekesnő kemoterápiát és sugárkezelést is kapott. A rák következtében Fredriksson fél szemére megvakult, károsodott a hallása, és sokáig beszélni sem tudott. 2005-ben azonban úgy tűnt, felépült.

Nagyon nehéz évek voltak ezek, de egészséges vagyok. Már nem kezelnek.

– mondta az állapotáról.

A Roxette a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején a legnagyobb nemzetközi sztárok közé tartozott: az énekesnő Fredriksson és a gitáros Per Gessle duója 1986-ban alakult, három évvel később pedig már világslágert mondhattak magukénak a The Look című dalnak köszönhetően. A szám vezette az amerikai slágerlistát is, mint ahogy szerte Európában népszerű volt, a nyomában pedig egymás után kerültek listákra a Look Sharp album dalai: Get Dressed For Success, Listen to Your Heart, Dangerous.

A slágeres rockzenét játszó svéd duó ezután sem lassított, előbb a Pretty Woman (Micsoda nő) betétdala, az It Must Have Been Love következett, majd a Joyride című album címadó dala tarolt a listákon, melyet a Fading Like a Flower követett. A Roxette ezután még pár nagyobb slágert mondhatott a magáénak (How Do You Do!, Sleeping in My Car), de az igazi sikerek ideje lejárt. Így is még a kilencvenes évek végéig lehetett találkozni a névvel a listákon, odahaza Svédországban pedig továbbra is nagy sztárok maradtak. A Roxette még azután is folytatta, hogy Marie-t 2002-ben agytumorral diagnosztizálták, és többször is turnéztak, az utolsó albumukat pedig 2016-ban jelentették meg. Az együttes 75 millió hanghordozót adott el világszerte.

(Metro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik