Kultúra a világ egy fura hely

Őrült kínai akciófilmben tűnnek fel Budapest csodái

A Milla Jovovichot is felvonultató filmben a magyar főváros meglepő módon a magyar fővárost játssza, ennél több öröm azonban nem éri majd a magyar nézőt.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy Budapestet rendszeresen elöntik a világ minden tájáról érkezett filmesek, a kész mozifilmben azonban a magyar főváros utcái és épületei azonban már Buenos Aires-i (Evita), vagy moszkvai (Die Hard V.) helyszínekként mutatkoznak be, vagy esetleg a NASA irányítóközpontját (Mentőexpedíció) alakítják.

Üdítő kivételek persze léteznek – ezek közé csatlakozott most a Kínában és Magyarországon forgatott The Rookies (Az újoncok) című akciófilm, amit a kínai mozik már július közepén bemutattak, európai társaiba azonban nyilvánvalóan sosem fog eljutni.

Bemutatjuk az új Maigret-sorozat budapesti forgatási helyszíneit
A szegény ember Sherlockjának bőrébe bújt Rowan Atkinson a Párizst alakító Budapesten nyomoz. De hol? Megmutatjuk.

Ez talán nem is akkora kár, hiszen a film kellően szürreális ahhoz, hogy csak a B-filmek, illetve a kortárs ázsiai filmművészet iránt érdeklődők merjenek rá jegyet váltani.

A történet egyszerű. A száz percen át futó film az extrém sportok iránt rajongó, magát véletlenül egy óriási illegális biznisz sűrűjében találó Zhou Feng küzdelmét mutatja be az életben maradásért: a férfinak egy tapasztalt nemzetközi szuperügynököt, Bruce-t kell követnie Budapestre, ahol a kétbalkezes rendőrrel, Miao Yannal, a nem épp az élvonalba tartozó tudóssal, Ding Shannal, illetve a nemes egyszerűséggel csak LV-ként emlegetett – nagyon reméljük, hogy ez nem a Louis Vuittonra utal – munkanélküli orvossal együtt próbálják meg menteni a menthetőt, megküzdve a terroristákkal.

A szigorú rendőröknek köszönhetően már a budapesti reptérről is izzasztó élmény volt kijutni. És ez még csak az ötödik perc…

A Magyarországon teljesen ismeretlen, hazájukban viszont elismert, sőt, díjazott kínai és tajvani színészek, a kínai slágerlistákat ostromló énekes-színész Timmy Xu, a Cirque Du Soleil társulat egykori tagjaként, harcművészként és kaszkadőrként is jegyzett David Torok, illetve az Oltári csajokban, a Munkaügyekben illetve a Pappa piában is feltűnt Ostorházi Bernadett mellett Az újoncok stáblistáján igazi meglepetések is érik az embert.

Nehéz lenne komolyan venni.

A vonaton utazó ügynököt például a festőként és íróként is sikeres, a győri Széchenyi István Egyetemen tizennégy éven át a nemzetközi kommunikáció tanszék docenseként tanító, korábban a Saul fiában, illetve a Mentőexpedícióban is játszó Björn Freiberg játssza, de néhány pillanatra a Moszkva tér Rojáljaként a magyar filmtörténetben örök nyomot hagyó Szabó SimonSzabó Győző és Mészáros Máté is feltűnik.

Nem ők adják azonban az IMDB-n százharminc szavazat után mindössze 3,8 ponton álló kétórás csoda legmeglepőbb pillanatait, hiszen Bruce bőrébe nem egy ősz halántékú brit férfi, hanem a sikeres modellkarrierről a kilencvenes évek hajnalán hollyoodi akciófilmekre váltott, majd a Kaptár-sorozattal milliónyi tini életében fontos szerepet vállaló Milla Jovovich bújt.

A sokszor érthetetlen jelenetekkel teli  – köztük egy Szentendrét és Zuglót oldalkocsis versenymotorral útbaejtő üldözést is tartogató – film drónnal készült vágóképekben meglepő módon erős, tucatnyi forgatási helyszíne pedig egyértelműen felismerhető. Ezek közül most a budapestieket gyűjtöttük össze, de a stáb Kínában, illetve Szentendrén is forgatott.

Lássuk is őket sorban!

Városnézés egy Duna felett repülő drónról

A Keleti pályaudvar, a railjet szomszédságában Magyarország első gyorssínautóbusza, a Ganzban gyártott Árpád (1934-1940) utolsó fennmaradt, belső terében a film szerint csúcstechnológiás kémvonattá átépített példányával

A Szabadság híd

Fővám tér, a kép szélén a ma a Budapesti Corvinus Egyetem által használt Fővámház

A Vasúttörténeti Park óriási fordítókorongja, ami kémfilmbe illően képes elnyelni a már említett Árpádot

A filmforgatásokhoz előszeretettel használt, az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. számára épült Adria-palota (Szabadság tér 16., ép.: Meinig Artúr, 1900-1902) Zoltán utcai kapuja, illetve az onnan nyíló belső udvar

A városligeti Vajdahunyadvár

A Széchenyi, valamint a Gellért Fürdő

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak otthont adó Wenckheim-palota

A BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár nagyolvasója, illetve az egyetem főépületének folyosói

A Károly körúti vöröstéglás házcsoport, az évtizedeken át tervezett Erzsébet, majd Madách sugárút nyitányának árkádsora, és az onnan induló rövidke Madách Imre utca

Egy rendőrségi Polski Fiat gazdasági totálkárossá varázslása az Aulich utca végén, a Batthyány-örökmécses mellett

A Kozma utcai izraelita temető, a jól felismerhető első világháborús katonai emlékművel, illetve a magyar szecesszió méltatlanul elfelejtett csodájával, Lajta Béla Schmidl-síremlékével

Az óbudai Fő tér

Az  1956-os forradalom központi, Ötvenhatosok terén álló emlékműve

A Hajógyári-szigetre vezető, a főként a Sziget Fesztivál alatt használt – eredetileg az Óbudai Hajógyárral való vasúti kapcsolatot lehetővé tevő – K-híd

A Fővám tér és a Belgrád rakpart találkozásánál álló Molnár utca 53.

Villámgyors városnézés a XI. Bercsényi utca, az V. Falk Miksa utca, az Operaház Dalszínház utcai oldalbejárata, a VII. Peterdy utca egykori iskolaépülete, illetve a VII. Péterfy Sándor utca érintésével

A Mátyás-templom és a Széchenyi Fürdő felett zuhanva, majd a Szent István-bazilika kupolája, a komplett Belváros, a Halászbástya és a Gellért felett ereszkedve, végül a VII. kerületi Kertész utca egy, a forgatás idején még üres telkén landoló főszereplők nem csak autóból, de egy csokor léggömbön lógva is meg akarták csodálni a várost

A Várnegyed mögé nőtt sziklás hegycsúcs pedig az előző jelenetsor után már senkit sem lephet meg…

Mindez persze távolról sem festi le azt, ami ebben a bő két órában vár a nézőre, hiszen a film harmadánál szemtanúi lehetünk annak, ahogyan az ügynökök rosszul elfordított táblagépen olvasnak egy kerületi lapot:

Percekkel később a két főszereplő megtudja, hogyan készül az unortodox frissen facsart narancslé – igen, ülőgumós préseléssel:

Rövidesen pedig kiderül: ismeretlen betörők „halálra lőttek” négy őrt:

 

Mindezek fényében egyértelmű, hogy a film megtekintését csak igazán erős idegzetűek, illetve Budapest-rajongók számára ajánljuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik