Kultúra a világ egy fura hely

Őrült kínai akciófilmben tűnnek fel Budapest csodái

A Milla Jovovichot is felvonultató filmben a magyar főváros meglepő módon a magyar fővárost játssza, ennél több öröm azonban nem éri majd a magyar nézőt.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy Budapestet rendszeresen elöntik a világ minden tájáról érkezett filmesek, a kész mozifilmben azonban a magyar főváros utcái és épületei azonban már Buenos Aires-i (Evita), vagy moszkvai (Die Hard V.) helyszínekként mutatkoznak be, vagy esetleg a NASA irányítóközpontját (Mentőexpedíció) alakítják.

Üdítő kivételek persze léteznek – ezek közé csatlakozott most a Kínában és Magyarországon forgatott The Rookies (Az újoncok) című akciófilm, amit a kínai mozik már július közepén bemutattak, európai társaiba azonban nyilvánvalóan sosem fog eljutni.

Bemutatjuk az új Maigret-sorozat budapesti forgatási helyszíneit
A szegény ember Sherlockjának bőrébe bújt Rowan Atkinson a Párizst alakító Budapesten nyomoz. De hol? Megmutatjuk.

Ez talán nem is akkora kár, hiszen a film kellően szürreális ahhoz, hogy csak a B-filmek, illetve a kortárs ázsiai filmművészet iránt érdeklődők merjenek rá jegyet váltani.

A történet egyszerű. A száz percen át futó film az extrém sportok iránt rajongó, magát véletlenül egy óriási illegális biznisz sűrűjében találó Zhou Feng küzdelmét mutatja be az életben maradásért: a férfinak egy tapasztalt nemzetközi szuperügynököt, Bruce-t kell követnie Budapestre, ahol a kétbalkezes rendőrrel, Miao Yannal, a nem épp az élvonalba tartozó tudóssal, Ding Shannal, illetve a nemes egyszerűséggel csak LV-ként emlegetett – nagyon reméljük, hogy ez nem a Louis Vuittonra utal – munkanélküli orvossal együtt próbálják meg menteni a menthetőt, megküzdve a terroristákkal.

A szigorú rendőröknek köszönhetően már a budapesti reptérről is izzasztó élmény volt kijutni. És ez még csak az ötödik perc…

A Magyarországon teljesen ismeretlen, hazájukban viszont elismert, sőt, díjazott kínai és tajvani színészek, a kínai slágerlistákat ostromló énekes-színész Timmy Xu, a Cirque Du Soleil társulat egykori tagjaként, harcművészként és kaszkadőrként is jegyzett David Torok, illetve az Oltári csajokban, a Munkaügyekben illetve a Pappa piában is feltűnt Ostorházi Bernadett mellett Az újoncok stáblistáján igazi meglepetések is érik az embert.

Nehéz lenne komolyan venni.

A vonaton utazó ügynököt például a festőként és íróként is sikeres, a győri Széchenyi István Egyetemen tizennégy éven át a nemzetközi kommunikáció tanszék docenseként tanító, korábban a Saul fiában, illetve a Mentőexpedícióban is játszó Björn Freiberg játssza, de néhány pillanatra a Moszkva tér Rojáljaként a magyar filmtörténetben örök nyomot hagyó Szabó SimonSzabó Győző és Mészáros Máté is feltűnik.

Nem ők adják azonban az IMDB-n százharminc szavazat után mindössze 3,8 ponton álló kétórás csoda legmeglepőbb pillanatait, hiszen Bruce bőrébe nem egy ősz halántékú brit férfi, hanem a sikeres modellkarrierről a kilencvenes évek hajnalán hollyoodi akciófilmekre váltott, majd a Kaptár-sorozattal milliónyi tini életében fontos szerepet vállaló Milla Jovovich bújt.

A sokszor érthetetlen jelenetekkel teli  – köztük egy Szentendrét és Zuglót oldalkocsis versenymotorral útbaejtő üldözést is tartogató – film drónnal készült vágóképekben meglepő módon erős, tucatnyi forgatási helyszíne pedig egyértelműen felismerhető. Ezek közül most a budapestieket gyűjtöttük össze, de a stáb Kínában, illetve Szentendrén is forgatott.

Lássuk is őket sorban!

Városnézés egy Duna felett repülő drónról

A Keleti pályaudvar, a railjet szomszédságában Magyarország első gyorssínautóbusza, a Ganzban gyártott Árpád (1934-1940) utolsó fennmaradt, belső terében a film szerint csúcstechnológiás kémvonattá átépített példányával

A Szabadság híd

Fővám tér, a kép szélén a ma a Budapesti Corvinus Egyetem által használt Fővámház

A Vasúttörténeti Park óriási fordítókorongja, ami kémfilmbe illően képes elnyelni a már említett Árpádot