Kultúra

Angyalföldi óvoda és fürdőfejlesztés nyerte a Média Építészeti Díját

Idén a Vizafogó Tagóvoda és a magyar modern építészet klasszikusának bővítési terve nem talált legyőzőre.

A november 8-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett 15. Média Építészeti Díja gáláján a vezető magyar sajtóorgánumok képviselői – Bagi László (Forbes), Csernátony Dóra (Propaganda Media / TV2), Eszes Andrea (Nők Lapja), Földes András (Index), Rajcsányi Gellért (Mandiner), illetve Vincze Miklós (24.hu) – alkotta médiazsűri az ARCHIKON Stúdió legújabb munkájának,

a Vizafogó Tagóvodának ítélte

a legjobb épület díját.

Galéria
Fotó: Bujnovszky Tamás / Média Építészeti Díja

A nyolcvanas évek folyamán született lakótelep szívében álló, azonos korú óvoda jó részének megtartásával kinőtt új épület a pedagógusokkal közösen jött létre, nagyobb teret engedve a gyerekek képzelőerejének, a szintek közé épített csúszda, a mini mászófal és az apró részletek pedig új, eddig nem látott dolgokat hoztak a magyar óvodaépítészetbe.

Ezek az épületek és tervek küzdenek idén a Média Építészeti Díjáért
Az utóbbi év legjobb épületei és tervei közül november 8-án, egy szakmai és egy, a 24.hu szerzőjét is magában foglaló médiazsűri választja majd ki a legjobbakat.

A tervek közül Tábi Sára Zalaváry Lajos ikonikus jászberényi fürdőépületének bővítését célzó munkája bizonyult a legjobbnak, kitűnő példát mutatva arra, hogy egy meghatározó építészeti mű története modern eszközökkel méltó módon továbbírható.

Galéria
Fotó: Tábi Sára

A gálán résztvevők a helyszínen szavazhattak a közönségdíjas épületről és tervről is – előbbit idén a már említett Vizafogó Tagóvoda, utóbbit pedig a frissdiplomás Tóth Bence Péter a Szegedi Vadasparkba tervezett Fecskehotele nyerte el. Átadták az Index olvasói által ítélt különdíjat is, melyet – a korábbi években kialakult szokással szemben – nem egy családi ház tervezője, hanem a Párisi Udvart helyreállító ARCHIKON kapta.

Az esemény támogatói által adott különdíjak, és a már említett elismerések mellett az estének minden évben fontos része egy meghatározó mester elismerése: idén az Ybl- és Podmaniczky-díjas építész Winkler Barnabást, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagját köszöntötték. Laudációjában Ferkai András építészettörténész nem csak Winkler épületeiről, de közösségi munkájáról is szót ejtett.

Az Építészfórum társalapítója, a két éve elhunyt Pásztor Erika Katalina emlékét őrző Perika-díj is gazdára talált: a nem csak az építészet, de más művészeti ágak, vagy tudományterületek terén is jelentős életművet létrehozó alkotókat méltató kitüntetést idén az Ybl-díjas építész-zeneszerző Mátrai Péter vehette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik