Kultúra

Ezek az épületek és tervek küzdenek idén a Média Építészeti Díjáért

Az utóbbi év legjobb épületei és tervei közül november 8-án, egy szakmai és egy, a 24.hu szerzőjét is magában foglaló médiazsűri választja majd ki a legjobbakat.

Magyarország vezető online szakmai napilapja, az Építészfórum tizenötödik alkalommal rendezi meg a Média Építészeti Díja (MÉD) eseményt, melynek az előzsűri által kiválasztott finalistáiról október 17-én hullt le a lepel.

A nemzetközi előzsűri a több mint százharminc jelentkező közül választotta ki a legjobbakat, melyek közül november 8-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, egy prezentációkkal, filmekkel és állófogadással színesített, a közérthetőséget és szórakoztatást szem előtt tartó nyilvános gálán választják ki a legjobbakat.

Az eseményre jegyek itt vásárolhatók.

A vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból – a 24.hu-t Vincze Miklós képviseli majd – álló médiazsűri, illetve az átadón megjelenő közönség előtt a tervezők egy rövid prezentációban mutatják majd be az általuk tervezett projektet.

A Média Építészeti Díja célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs építészet eredményeire és arra, hogy épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye, így a holland, litván, albán és magyar szakértők által az épület és terv kategóriákban kiválasztott öt-öt, a nagyközönség számára sokszor ismeretlen munka saját területén mind kiemelkedő minőségű, és tökéletesen illik a modern európai építőművészet jelenlegi irányvonalába.

Az előzsűri tagjai ezúttal sem csak szelektáltak, hanem áttekintették, véleményezték a magyar építészetet, és értelmezték főbb irányvonalait, melyről kijelentették: az elmúlt hónapokban átadott munkák

minőségüket tekintve kiemelkednek a régió fejlesztései közül.

Különösen azokat a projekteket fogadták lelkesedéssel, amelyek

ma, a társadalmi fenntarthatóság és érzékenység kritikus pillanatában erős szociális elköteleződésről tesznek tanúbizonyságot.

Példamutatónak nevezték, hogy nagyvárosi attrakciók helyett a magyar építészek kreativitásra és eredetiségre törekszenek, alapvető figyelmet fordítanak környezetükre.

Épület kategóriában egyetemi campusfejlesztés, zarándokhely Fejér megyében, óvodafelújítás és -bővítés, egy kolozsvári családi ház, illetve egy salgótarjáni lakótelep közösségi tere került a döntőbe.

A zsűri szerint a pályaművek technikai megoldásai bizonyítják, hogy a magyar építészek mesterségbeli szakmai tudása is magas fokú. Újdonságként értékelték mindemellett, hogy a tervezők számára nemcsak a városképre, épített környezetre, de a társadalomra kifejtett hatás is meghatározó jelentőséggel bír.

Az épület kategória döntősei

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztésének 3. üteme – vezető tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt (3h Építésziroda)

A Fátimai Szűzanya zarándokhelye, Alsószentiván – vezető tervező: Gutowski Robert

Galéria
Fotó: Bujnovszky Tamás

A Vizafogó Tagóvoda felújítása és bővítése – vezető tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly, Tőrös Ágnes (ARCHIKON)

Galéria
Fotó: Bujnovszky Tamás

Nadasan 2., családi ház, Kolozsvár – vezető tervező: Péterffy Miklós

Galéria
Fotó: Danyi Balázs

A Beszterce tér felújítása, Salgótarján – vezető tervezők: Holló Mátyás (indelab), Baróthy Anna (S39 Hybrid Design), Madarász Dóra (Landspect)

Galéria
Fotó: Vasas Ádám

A finalista tervek között találhatunk ételszínházat, roma inkubátort, szociális bérlakásokból álló társasházat, strand- és termálfürdőt, illetve költői műemlékrekonstrukciót. A nemzetközi előzsűri a diplomamunkákat, illetve az ötletpályázatokat preferálta, céljuk ezzel az volt, hogy felhívják a figyelmet az oktatás és a mentorálás szakmában betöltött felelősségére, mert meggyőződésük, hogy jól képzett, társadalmi szerepükkel tisztában lévő, szociálisan elkötelezett fiatal építészekre van szükség.

A terv kategória döntősei

Ételszínház Kisvárdán – építész: Mártha Anna

Roma Inkubátor Liget – építész: Tóth Tünde

Szociális bérlakások társasháza a Józsefvárosban – építész: Krizsó Bernadett

Jászberényi Strand- és Termálfürdő fejlesztése – építész: Tábi Sára

Budakalász magja – építészek: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

Az elmúlt 15 évben a szakmai zsűri mellett a nagyközönség is szavazott a neki tetsző projektekről, ez idén sincs másként: a november 8-i gálán a publikum a helyszínen dönthet a nyertesekről, az online szavazás eredményeként kialakult hét döntősről. A közönségszavazás finalistái az Építészfórum oldalán tekinthetők meg.

Az elmúlt 15 év során a díjak odaítélésében több mint 40 sajtóorgánum képviseletében több mint 50 újságíró vett részt. Előzsűri 2011 óta szelektál a pályázatok között, ennek köszönhetően az Építészfórum 19 nemzetközi szaktekintélyt tudott meghívni, hogy ismerjék meg és véleményezzék a magyar építészet legújabb eredményeit.

A Média Építészeti Díja egyszerre a hagyományok, az innováció és a folytonosság ünnepe: a Média Építészeti Díjat 15. alkalommal rendezik meg, amit hamarosan az Építészfórum 20. születésnapja követ.

Bár az építészet természetes módon vesz mindenkit körbe, mégis a helyeket alakító gondolatokat csak kevesen és csak részlegesen értik meg. Az építészet befogadása is támogatásra szorul. A magyar építészet legnagyobb múltú online folyóirata mindenki számára elérhető felület, melynek célja, hogy különböző módokon segítse ezt a megértést és kapcsolatba hozza azokat, akiknek az építészet közös érdeklődése. A Média Építészeti Díja ennek a mediátori munkának a megünneplése

– vallják az Építészfórum főszerkesztői, Somogyi Krisztina és Kovács Dániel, akik az egykori lapalapítók, Vargha Mihály és Pásztor Erika Katalina víziójának szellemében, de új felvetésekkel, tartalmakkal, a jövőbe mutató témákkal szeretnék továbbfejleszteni az Építészfórumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik