Kultúra

Vajon Martin Scorsese szeretné, ha gyorsítva néznénk a filmjeit?

A Netflix éppen azt tesztelgeti, hogyan fogyaszthatunk még több tartalmat még gyorsabban, de a filmeseknek is lenne egy-két szavuk az ötlethez.

A Netflix mintha megvárná a pillanatot, hogy ünnepeljük a filmművészet megmentéséért, hogy aztán sunyiban tegyen a mozinak keresztbe. Most éppen azt tesztelgeti Androidon a streaming szolgáltató, hogyan dönthessenek a felhasználók, milyen sebességgel kívánják megtekinteni a tartalmat. Ami a hangoskönyveknél, podcasteknél belefér, az egészen máshogy csapódik le a rendezőknél, akik érthető, hogy nem akarják másfélszeresére gyorsítva viszontlátni az alkotásukat. De mi ezzel a baj, és miért próbálkozik egyáltalán a Netflix ilyesmivel?

Hetek óta azon megy a vita, hogy a Marvel hogyan kebelezte be Hollywoodot, hogy más már alig érdekelje a nézőket. Martin Scorsese indította el a párbeszédet, és még a Doctor Strange-t alakító Benedict Cumberbatch is beszállt a buliba, hogy nem okos, ha ennyire uralja egy franchise a piacot. A filmes legendák Scorsesével és Francis Ford Coppolával az élen új ellenséget találtak a Marvel (vagy írhatnánk a Disney-t is) személyében. Éppen akkor, amikor Scorsese a Netflixen mutatja be az új filmjét, az Irishmant. Nem véletlenül van így kibukva az Oscar-díjas rendező, hiszen annyit házalt a 160 millió dolláros (~47,5 milliárd forint) költségvetésű filmjével, az erős CV-jével, mégse fektetett be senki a Robert De Nirós és Al Pacinós filmjébe. Erre tessék, éppen az a Netflix húzza ki a szarból mozit, akit Cannes-ba is alig akartak beengedni, sőt ki is tiltották őket. Úgy kell a streaming szolgáltatónak az elit filmesek elismerése, mint egy falat kenyért. A három Oscart nyert Alfonso Cuarón Romájával sikerült szintet lépniük, és Scorsese filmje lehet a következő állomás.

Al Pacino és Robert De Niro az Irishman bemutatóján. Fotó: Michael Kovac/Getty Images for Netflix
Nem a Marvellel van a baj, csak azzal, hogy az hozza a nagy pénzt
Martin Scorsese lavinát indított el, hogy harcoljon az igazi filmművészet jövőjéért. De kinek van igaza?

A sikerszériát azonban megakaszthatja a Varietyn és a Guardianen is kijött hír, miszerint a Netflix a tartalmak sebességével trükközne. Az elsők között a vígjátékok mestere, Judd Apatow (40 éves szűz, Superbad) szólalt fel, hogy ne szórakozzon már a cég:

Ne, Netflix, ne! Ne akarjátok, hogy felhívjak minden létező rendezőt és alkotót ezen a bolygón, hogy harcoljak ez ellen! Spóroljatok nekem egy kis időt! Nyerni fogok, de olyan sok idő lenne. Ne baszakodjatok a gyorsasággal! Olyan szép dolgokat adunk nektek, hagyjátok őket úgy, ahogy látnunk kell!

– írta Twitteren.

Judd Apatow. Fotó:Kevin Mazur/Getty Images for EB

Brad Bird (Hihetetlen család, L’ecsó) szintén kikelt az ötlet hallatán, hogy miért kell még egyet belerúgni az amúgy is földön fekvő moziélménybe. A Pókember – Irány a Pókverzum Oscar-díjas rendezője, Peter Ramsey pedig kikérte magának, hogy miért terveznek mindent a leglustább és ízlésficamos embereknek. A Hangya rendezője, Peyton Reed szintén megerősítette, hogy biztos benne, hogy minden rendező ismerőse harcolni fog a Netflix korszakalkotó ötlete ellen.

Az egyelőre még tesztüzemes megoldás gyakorlatilag tovább növelné az amúgy is kontentéhes közönség étvágyát. A plusz félszeres sebességtől elvileg akár elmehetnénk a másfélszeres gyorsaságig a jövőben a Guardian képernyőfotója alapján, és

így már nem csak az intrót ugorhatjuk át, ami szintén kicsapta a biztosítékot a szakma egy részénél, hanem a szó legszorosabb értelmében darálhatunk.

Nem fontos ki rendezte a látottakat, és már az se nagyon, mit akart az alkotó eredetileg. Ha a Netflix csak a trashre menne rá, ezzel nem is volna semmi baj. Sok olyan műsor – például reality – akad, ami nem követeli meg a száz százalékos figyelmünket. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy bár szórakoztat bennünket egy-egy könnyed tartalom, a maximális figyelmünket nem érdemli meg: megvan a lehetőségünk, hogy kis képernyőn nézzük az úgynevezett guilty pleasure kategóriájába eső műsorokat a tableten. Ezt megtehetjük az HBO GO-n és a Netflixen is, azonban az utóbbi cég továbbmenne. Az elképesztő verseny miatt nem csak trashben utaznak, sőt, minden alkalmat megragadnak a presztízsük növelésére. Ezt döntheti romba a gyorsító gomb.

Bár jelenleg az a hivatalos reakciója a cégnek, hogy egyelőre csak puhatolóznak, és a teszt ezen szakaszában cáfolják, hogy bármi végleges volna a fentiekből. „Mindig kísérletezünk, hogy segítsünk a felhasználóinknak. Ez a teszt lehetővé teszi, hogy az emberek gyorsítva nézzék a műsoraikat a mobiljukon. Ahogy az a tesztekkel lenni szokott, nem biztos, hogy állandó funkció lesz a Netflixen” – mondta a Netflix képviselete.

Az fix, hogy ha ez nem így lesz, a Netflix mellett a sajátjai sem fognak kiállni. A Breaking Baddel befutott Aaron Paul nemrég mutatta be a streaming szolgáltatónál az El Camino című filmjét, de most ő sem kímélte a céget. Egyelőre bízik abban, hogy a Netflix ilyet tuti nem tenne, hiszen akkor átvennék az uralmat a művészek felett, hogy tönkretegyék az alkotásaikat.

Kiemelt kép: Elisabetta A. Villa/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik