Kultúra

Újabb filmes nagyöreg ekézi a Marvel filmeket, amelyek szerinte hitványak

Francis Ford Coppola szerint Martin Scorsese még finom volt a Marvel-filmek kapcsán.

A hollywoodi öregek nagyon berágtak a Marvel-filmek mindent elnyomó súlyára, Martin Scorsese után, aki nemes egyszerűen úgy fogalmazott, hogy amit a Marvel csinál, az inkább vidámpark, és nem mozi, most Francis Ford Coppola is megfogalmazott egy sarkos véleményt. A keresztapa, az Apokalipszis most és a Drakula ötszörös Oscar-díjas rendezője szerint honfitársa nemhogy nem vetette el a sulykot, de egyenesen visszafogott volt a Marvel szuperhősfilmjeivel kapcsolatban. A rendező az életművéért kapott Lumiére-díj átvétele kapcsán, Lyonban beszélt a témáról, a Yahoo News beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy Scorsesének igaza van, mert

a filmektől azt várjuk, hogy tanítsanak valamit, hogy megvilágosodást, tudást, inspirációt kapjunk tőlük. Nem hiszem, hogy azzal, hogy valaki újra és újra ugyanazt a filmet nézi meg, bármit is kapna. Martin kedves volt, amikor azt mondta, ez nem mozi. Nem mondta, hogy hitvány, de én kimondom.

Coppola a despicable szót használta, ami hitványt, alávalót, megvetendőt jelent, azaz igencsak nehezen lehet bármiféle pozitív jelentést kihozni mondandójából. Mivel Scorsese jóval finomabb megjegyzésén is felháborodott a fél filmszakma, alighanem Coppola is kap majd hideget-meleget. Bár nemigen lesz ideje foglalkozni a véleményekkel: azt is elmondta ugyanis, hogy épp élete legnagyobb és legdrágább projektjén dolgozik, a Megalopolis című, utópisztikus filmjét már két évtizede gondozza.

Arról akartam filmet csinálni, hogy mit is jelent, amikor az emberek a földi mennyországról beszélnek. Mondhatom, hogy ez a legambiciózusabb filmem eddig, még az Apokalipszis mostnál is ambiciózusabb. Épp ez a probléma.

– mondta a rendező, célozva az Apokalipszis most egyre csak duzzadó gyártási költségeire és arra, hogy mennyire lassan, mennyi csúszással készült el a film, amely két Oscart vitt haza.

Kiemelt kép: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik