Kultúra

Meghalt Karel Gott

Kedd éjszaka, 80 éves korában elhunyt Karel Gott cseh énekes — írta meg a Welt. A művész augusztusban jelentette be, hogy másfél éve mielodiszplasztikus szindrómát (MDS) diagnosztizáltak nála, amely a többféle kezelése ellenére az elmúlt hónapokban akut leukémiává fejlődött.

Az 1939-ban született Karel Gott generációja legnépszerűbb énekese volt Csehszlovákiában illetve Csehországban, és népszerűsége a vasfüggönyön túl is terjedt, különösen német nyelvterületen volt ismert még, de nálunk is volt tábora. Gott Plzenben született, de gyerekkora óta Prágában élt, ahol festőnek készült, de végül villanyszerelőként kezdett dolgozni az ötvenes években, de közben rabul ejtette a zene. Próbálkozott amatőr énekesként, majd operaénekesnek tanult, de tanára bátorította, hogy énekeljen populáris stílusokat is. Első kislemeze 1962-ben jelent meg, a következő évben pedig otthagyta a konzervatóriumot és teljesen a profi énekkarrierjére koncentrált.

Első nagy sikere az Oči sněhem zaváté című dal volt, és a hatvanas évek közepére már országosan népszerű énekes volt, saját zenekara kísérte. Gott ráadásul külföldön is egyre ismertebb lett, 1967-ben pedig a Polydor német lerakatával kötött lemezszerződést, hogy a német hallgatók egyik legnagyobb kedvence legyen, amiben az is segített, hogy 1968-ban Ausztria színeiben indult az Eurovíziós Dalfesztiválon (ezen a szocialista országok nem vettek részt). 1967 és 2000 között Gottnak 125 nagy- és 72 kislemeze jelent meg német nyelvterületen, sőt, 1970-ben hat hónapon át lépett fel a Las Vegas-i New Frontier Hotel and Casinóban, amelyről más szocialista országbeli énekes csak álmodozhatott.

Gott népszerűsége a hetvenes években tovább nőtt a hagyományos slágerénekesek piacán, ám az foltot ejtett a megbecsülésén, hogy részt vett a Charta 77-et aláíró ellenzékiek elleni agitációban, a kommunista államhatalmat támogatva. A letartóztatott ellenzékiekkel ellentétben ő szabadon utazhatott, felléphetett Nyugat-Németországtól kezdve Olaszországon át a Szovjetunióig számos országban, és 1992-ben már gyémánt díjat kapott a Suprafon kiadótól, amiért összesen 13 millió hanghordozót adott el csak Csehszlovákiában. A kilencvenes évek elején átmenetileg visszavonult, de a búcsúturnéja sikere meggyőzte a folytatás szükségességéről, és változatlan sikerrel énekelt tovább. 2000-ben még a New York-i Carnegie Hallban is felléphetett, miközben többször énekelt Magyarországon is, ahol a Lady Carneval című slágerét korábban Korda György vitte sikerre.

Nem hiszek a véletlenekben. Természetesen a szerencsének van szerepe. Például abban, hogy találkozunk-e útközben a megfelelő emberekkel, vagy lehetőséghez jutunk-e, és ha igen, tudunk-e élni velük. Első pillantásra tehát úgy tűnik, hogy sikereim nagy részét a szerencsének köszönhetem, de semmiképp sem a véletleneknek. Hiszek a gondolatok erejében. Semmi sem történik véletlenül az életben

– mondta, mikor megkérdezték tőle, hogy a sorsnak vagy a véletleneknek tulajdonít-e nagyobb szerepet a karrierjében. Szerinte a gondolatok erejét bizonyítja az ő története is, hiszen már fiatal villanyszerelő tanoncként kijelentette a prágai gyárban dolgozó a kollégáinak: „Tudjátok mit? Egy napon fogok én még Las Vegasban énekelni!” A kollégái csak legyintettek, hogy megőrült, de hét évvel később küldött nekik egy képeslapot Las Vegasból azzal a felirattal, hogy a következő hat hónapban ott koncertezik.

Egy nyári interjúban azt mondta: mindig vágyott rá, hogy a pályafutása végén énekelhessen egy olyan összegző dalt, amilyen Frank Sinatrának volt a My Way. Idén tavasszal elkészült ez a zenei számvetés, a 13 éves lányával énekelt duettet tartotta az ő My Way-ének, amit eddig csaknem 15 millióan láttak a YouTube-on, ezzel minden idők legsikeresebb cseh videoklipjévé vált.

Mivel 1939-ben született, elég sok történelmi cezúra szemtanúja volt:

Mikor ötven lettem, arra gondoltam, hogy két életem már volt, most jön egy harmadik is. Ribbentrop-Molotov-paktum, kommunizmus, Prágai tavasz, és ki tudja, még mi minden. Aztán még jött az EU is

mondta Gott, aki az európai identitás szenvedélyes védelmezőjévé vált, mert nagyon sokat köszönhet az európai kultúrtörténetnek. A májusi Európai Parlamenti választások eredményei miatt is aggodalmát fejezte ki, hogy előretörtek az EU-ellenes hangok. „Minden visszafelé halad. Mikor Európa egységesült, az emberek mindenhol golbálisan gondolkodtak. Végre nyílt határaink vannak, remélem, ez így is marad, és az emberek tudatosítják, micsoda szabadságban élnek, ami épp harminc éve indult.” Még a kommunizmus idején többször megkísértette, hogy maradjon inkább kint a szabadabb Nyugaton, de nem akarta elhagyni közönségét, így mindig visszatért, és egész életét Prágában élte le.

Mikor megkérdezték tőle, hogyha újjászületne, szeretné-e ismét „Prága aranyhangjaként” leélni az életét, annyit felelt:

Nem, az életutam megismételhetetlen. Vannak egyszeri történetek.

Kiemelt kép: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik