Kultúra

Aki szerette A mi kis falunkat, az most sem fog csalódni

Az RTL Klub most húz bele, és a Love Island mellett elindították az új rendőrös sorozatukat, a Jófiúkat is. Megnéztük az első részt.

A TV2-n már nagyban megy az ősz, lement az Ázsia Expressz 2 első hete, és Kasza Tibi is beindult a labdáival. Az RTL Klub kis spéttel ugyan, de szintén elkezdte az uborkaszezon utáni életet, aminek az első mozzanata a Jófiúk című rendőrös sorozat A mi kis falunk alkotóitól. Aztán jön még Love Island, illetve folytatódik a Drága örökösök, de most koncentráljuk a friss fikciós sorozatra, amit a spanyoloktól (Los hombres de Paco) vásárolt a csatorna. A vasárnap debütáló Jófiúkat az RTL Klub már levetítette a sajtónak, és hamar ki is derült, hogy

egy A mi kis falunkkal van dolgunk, csak rendőrökkel a falusi élet helyett. 

Ha már A mi kis falunk a kiindulópont (bár az ugye egy szlovák licenc), azon a terepen is érdemes elővennünk a hibákat és a pozitívumokat. Azt már ezerszer elmondtuk, hogy A mi kis falunk nem az igényes humor és a magasművészet csúcsa, de a nézők tudnak vele azonosulni, és örülnek, hogy ha ismert magyar színészeket láthatnak, az RTL Klub meg dörzsölheti a tenyerét a számokat látva. Szóval ezen a skálán nézzük spoilerek nélkül a Jófiúk első részét, Kapitány Iván és Dyga Zsombor (Egynyári kaland, Aranyélet) rendezésében.

Az alap követi a spanyol verziót, de az RTL Klub magyarosította a részeket, hogy kapcsolódhassunk a rendőrsztorihoz – erről Kapitány Iván nemrég beszélt nekünk hosszabban is a podcastünkben. A poénforrást három bénácska, hol kiherélt, hol életképtelen, hol szerencsétlen rendőr adja (Hevér Gábor, Mihályfi Balázs és Király Dániel). Őket egy teljesen valószerűtlen melléfogás miatt fokozzák le. Ez a lefokozás pedig még megalázóbb, hiszen Gáspár Tibor karaktere, Szilágyi Lőrinc az egyik balfék (Mihályfi Balázs) apósa. A bónuszoktól megfosztott család kénytelen egy másik szolgálati lakásba költözni a nyóckerbe, de Józsefvárost nem vállalták be a készítők, úgyhogy maradt a fikív XXV. kerület, a híres Kristófváros a sorozatban.

Kapitány Iván: A mi kis falunk előtt már felkészültem, hogy elküldenek a fenébe
A Sorozatlövő következő adásában A mi kis falunk, az Üvegtigris és még sok más ismert produkció alkotója, Kapitány Iván volt a vendégünk, akivel kibeszéltük többek között a következő sorozatát, a Jófiúkat is.

A kristófvárosi utcák durvák és leharcoltak: egész nap ajánlgatják magukat a kurvák, az alagsori kifőzde meg a gangra eregeti az olajszagot. Mintha Chinatown keveredne a nyolccal. A tetkós srác (Ertl Zsombor) az udvaron dobálgat kosárra, játssza a kemény fiút, hogy majd összeakaszthassa a bajszát a rendőr lányával (Kovács Panka) vagy a feleségével (Pokorny Lia).

Fotó: Fábián Bori / RTL Magyarország

A szereplőgárda tényleg rendben van, sőt. Mondjuk elsőre Mihályfi Balázsból inkább a kemény igazságosztót néznénk ki a balek helyett, de rokonszenves mind a három karakter, ha különösen szeretjük a Miniszter félrelép-féle humort. Akire még érdemes figyelni, az Király Dániel, akit a színház mellett mondjuk az Egynyári kalandból ismerhetünk. Király messze nem elkoptatott arc, és most fog igazán beindulni, de az később derülhet csak ki, hogy tud egy ennyire kereskedelmi tévés irányból profitálni.

A színészek elviszik a rendőrös vicceket a hátukon, csak jobban állna nekik, ha komolyan is tudnánk venni a kusza szálakat, és amolyan Hacktion költözne az RTL Klubra. De nem ez volt a cél, hanem a nevettetés, amit magyar módra írtak át az alkotók. Az eredeti spanyol sorozat részenként nyolcvan perces, de nem volt elég lefaragni az unalmas részeket. Kapitány Iván a podcastben is elmondta, hogy igyekeztek minél inkább a hazai közönségre formálni a történetet. Nem lehet például óriási fegyveres drogleszámolás a belváros közepén, ha azt akarjuk, hogy bármennyire is hihető legyen a Jófiúk. Életszerűnek persze így sem nevezhetjük, de Kristófvárossal legalább van némi kapcsolódási pontunk. A fánkevős plakát azonban kapufa, ez már egy amerikai filmben is olcsó poén.

Fotó: Fábián Bori / RTL Magyarország

A stáb a nulláról alakította ki a II. János Pál pápa téren a rendőrőrsöt, a gangos házat és a lakásokat. De nem kell semmi extrára számítani, nem most lesz high-tech FBI a magyar rendőrségből. Tényleg inkább a színészek húzzák majd a nézőket, és a jó öreg balfasz-humor, hogy legalább látjuk, hogy nálunk is mindig van nyomorékabb, avagy kedves barmokat nézhetünk, arany szívvel – a kivétel talán Király Dániel karaktere, akinek a megbízható szívtipró szerep jutott. Annyit mondhatunk, hogy aki A mi kis falunkat szerette, az most sem fog csalódni, és hogy ha a régi sorozatos cikksorozatunkra gondolunk, simán lehet, hogy évtizedek múlva egészen más szemüvegen keresztül nézzük majd a Jófiúkat. Aki viszont most is csak rétegfilmeket- és sorozatokat néz, az A mi kis falunkkal és a Jófiúkkal együtt vagy nélkül sem az RTL Klubon keresi a szórakozást. Nem a rendőrös sztori fog ezen változtatni, de az tuti, hogy sokakat elérnek majd a poénok, és hasonló nézettség lehet a vége, mint a falusi élet pillanatainál.

A Jófiúk első részét szeptember elsején, vasárnap, 20.10-kor adja le az RTL Klub.

Kiemelt kép: Fábián Bori / RTL Magyarország

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik