Kultúra

Trump-éráról szóló darabbal és videósorozattal nyitja az évadot a Katona

Remeknek ígérkezik a Katona József Színház idei évadja, de a színpadon kívül is izgalmas dolgokkal készülnek.

Ahogy megszokhatták a nézők, a Katona idén is megtalálja a módját, hogy a színpadon kívül is kapcsolatot teremtsen a nézőkkel. Most ehhez egy online videósorozatot választottak eszközül, melyben a klasszikus beszélgetős műsorok hagyományaihoz nyúlnak vissza, némi csavarral. A Csak neked mondom című videósorozat a WMN-nel együttműködve készült, szeptember 2-án indul a WMN Youtube-csatornáján, és lényege, hogy a színészeket kiemelje abból a klasszikus szerepből, amelynek értelmében ők mindig csak a faggatott, a kérdezett félként jelennek meg. Itt ugyanis kérdezők és kérdezettek egy személyben, magyarán: beszélgetnek. Két színész, egy katonás és egy nem katonás, furcsa párosok, legendás párosok, és így tovább. Az első videóval egyből bele is választottak: az Aranyélettel feledhetetlenné vált Ónodi Eszter Thuróczy Szabolcs páros fog beszélgetni, de a későbbiekben beszélget majd Jordán Adél és Jordán Tamás, Nagy Ervin és Lengyel Tamás, Szacsvay László és Benedek Miklós, Rujden Vivien és Mucsi Zoltán, Szirtes Ági és Básti Juli – és még egészen sokan. A beszélgetéseket a Katona Sufniban vették fel júniusban, közönség előtt, a különleges hangulatról pedig werkvideó is készült, íme.

A Katona emellett megtartotta klasszikus évadnyitóját is, nyitásként egy perces csenddel emlékezve a nyáron elhunyt Radnai Annamáriára, majd átadva a társulaton belüli kiemelkedő teljesítményeket elismerő Vastaps Művészeti Díjat. Nem nagy meglepetés, hogy tarolt a Rozsdatemető 2.0, Máté Gábor megkapta a legjobb rendezésért, Szirtes Ági és Vizi Dávid a legjobb női és férfi főszereplésért, Rujder Vivien és Mészáros Béla pedig a legjobb női és férfi mellékszereplésért járó díjat, utóbbit a Jeanne d’Arc kapcsán is kiemelték, valamint különdíjat kapott a Leláncolt Prométheuszban és a Ha elmúlik öt évben nyújtott alakításáért Dér Zsolt. Apropó Jeanne d’Arc: az előadás a nagy érdeklődés nyomán költözik a Kamrából a nagyszínpadra, így az idei évadban már kicsit könnyebben lehet majd rá bejutni. Pálos Hanna és Rezes Judit visszatérése miatt visszakerül a repertoárra a Lélegezz, a Nem vagyunk mi barbárok és a Részegek, 2020-ben pedig A bajnok is.

Mindegy, hogy végig tapos rajtunk a történelem, amíg van kivel túrós csuszát enni
Éles, keserű humorral rajzol személyes történelemkönyvet a Katonában a Rozsdatemető 2.0.

És jönnek az új bemutatók is, melyek közül a legelsőre már most azonnal beülnénk. Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című drámáját október 5-én mutatják be Máté Gábor rendezésében, érdekessége pedig az, hogy annyira kortárs, amennyire csak lehet: az író Donald Trump elnökké választásának estéjén kezdte írni, és Trumpról is szól, illetve a világról, ami elnökké tehette őt, és a korról, amilyenné Trump tette a korunkat.

A királyt ünnepli a tömeg, ám a megválasztásával olyan erő szabadul el, olyan világnézet nyer ismét létjogosultságot, amely szükségszerűen gyűlölettel, dühvel és erőszakkal párosul. Olyan világ jön létre, amelyben az igazság és a hazugság egyenértékű, nem hallatszanak a gondolkodók szavai, az értelmiség tehetetlenül figyeli az ostobaság és az erőszak robbanásszerű terjedését. A királyi út egyszerre keresztút, zsákutca és válaszút, ahol az dől el, hogyan élünk majd a jövőben.

Alig pár nappal később, október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját mutatják be Ascher Tamás rendezésében. Az 1913-ban játszódó bűnügyi történet a terrorról, a bűnről és a büntetésről beszél majd. A következő bemutatót a Katona december 20-án tartja, Tarnóczi Jakab rendezésében a Bánk bán kerül a Kamra színpadára, egy nappal később pedig még egy klasszikus, Molière Tartuffe című vígjátékának premierjét tartják majd, a művet Bocsárdi László viszi színre. Az évad második felében is lesznek erős címek: 2020 elején Anna Politkovszkaja Orosz napló című, nemrég megjelent könyvéből Török Tamara dramaturggal készít estet Fullajtár Andrea és Pelsőczy Réka, március 6-án Zsámbéki Gábor A császár című rendezését láthatja a közönség a Kamrában, március 7-én pedig Jean Racine Phaedráját Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A 2019/20-as évad két utolsó premierjét május közepén tartják, 15-én mutatják be Térey János Káli holtak című regényének színpadi változatát Dömötör András rendezésében, 16-án pedig Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékát állítják a nagyszínpadra Gothár Péter rendezésében.

Folytatódik a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó is: új, projekt alapú munkákat is indítanak, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház friss bemutatóihoz. Idén befejeződik a felzárkóztatást segítő Eltáv projekt; a többéves munkát Budapest mellett Hamburgban zárják. A szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt az UNART programban.

Kiemelt kép: Horváth Judit / Katona József Színház

Ajánlott videó

Olvasói sztorik