Kultúra filéző

Budapesti étterem ennél pofátlanabbul még nem számolta fel a csapvizet

Éppen augusztus elején foglalkoztunk a csapvízzel, hogy mennyire elvárható, hogy automatikusan kerüljön az asztalunkra a kancsó vagy érthető-e, ha az étterem térítés ellenében hozza a sima vizet. Nem feltétlenül állást akartunk foglalni – inkább csak körbenéztünk, hogy Európa több országában sem olyan magától értetődő a csapvíz, mint mondjuk Amerikában –, de az mégiscsak furcsa, hogy ha egy rendes fogyasztás után utasítják vissza az éttermekben és a kávézókban a kérést, azért, hogy kizárólag palackos vizet igyunk. A téma akkor is személyes élmények alapján született, milyen válogatott kifogásokkal élnek a vendéglátóhelyek, de sajnos kicsit késve jött velünk szembe a leghihetetlenebb megoldás.

Ciki vagy nem ciki az éttermekben csapvizet kérni?
Sokszor néznek ránk csúnyán, ha nem ásványvizet kérünk, hanem csapvizet. De igaza van azoknak az éttermeknek, amelyek nem pártolják választásunkat? És külföldön mindenhol alap az ingyen kancsó víz?

Egy budai vietnami étteremben (az egykori Vietnámi speciális melegkonyha 2-ben a Győri úton, ahol nemrég lekaparták a régi feliratot, és új nevet kapott az étterem, de a konyha stílusa ugyanaz) az étlap elejére ragasztották finoman, hogy aki csapvizet kér, annak a számla egészére jön a felár.

Arra jutottunk, hogy ennél még az is messze jobb lenne, ha nem adnának egyáltalán sima vizet. 

Tíz évvel ezelőtt még nálunk is alap volt a csapvíz, egy rendelet szabályozta, hogy az éttermeknek kötelező ingyen vizet adnia azoknak a vendégeknek, akik nem rendeltek italt. 2009-ben ezt hatályon kívül helyezték, és ha fel van tüntetve az étlapon, fel is lehet számolni a csapvizet. Amikor nemrég Vendéglátók Ipartestületét kérdeztük, ők felhívták a figyelmünket, hogy az Európai Parlament előtt van egy tervezet, hogy a tagállamokban a vendéglátóhelyek ingyen, vagy alacsony összegért biztosítsanak ivóvizet. Brüsszelben sem megszokott a csapvíz, és az ottani vendéglátóipari érdekképviselet (HOTREC) már jelezte, hogy szeretnék, hogy legalább annyi kiegészítés legyen, hogy csak a fizető vendégeknek járjon a plusz szolgáltatás.

Ez mondjuk jogos, de olyat azért még nem láttunk, hogy a szervizdíjra kéne ráhúzni a csapvizet. Kollégánk – aki a fenti képet küldte – például ötezer forintot hagyott ott egy kétszemélyes vacsoráért, ami azt jelenti, hogy akár ezer forintért is ihatott volna egy kis csapvizet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik