Kultúra

Talán most megértjük, miért kellett majdnem harminc gyereknek meghalnia Amerikában

Augusztusi sorozatajánló.

Mi sem jelzi jobban, hogy lassan vége a nyári uborkaszezonnak, mint az augusztusi sorozatfelhozatal. A legnagyobb durranás valószínűleg a sorozatgyilkosok elméjét boncolgató Mindhunter lesz, de minden műfajban és szolgáltatónál találhatunk magunknak valamit. Az HBO egy csillivilli produkciót forgatott az amerikai tévés hittérítők rohadó világáról, de ebben a hónapban egyesülnek a Beverly Hills-i gimi tagjai is. Akinek nem maradt már mit néznie, annak ajánljuk a múlthavi ajánlónkat.

Ezt a dögmeleg nyarat csak a Stranger Things mentheti meg
Nem ez lesz az év legerősebb hónapja, de végre jön a várva várt Stranger Things harmadik évada. Júliusi sorozatajánló. 

Isten bárányai (Lambs of God) minisorozat, Foxtel

Augusztus 1. 

Nálunk az HBO GO adja majd le az Isten bárányait, azaz a három nővér történetét, akik a világtól elzártan élik istenfélő életüket, esténként pedig durva és sötét meséket mondanak egymásnak. Az elszigetelt mindennapokat csak egy férfi (Sam Reid) érkezése kavarja fel. Az ausztrál sorozatba már csak azért is érdemes belenézni, mert A szolgálólány meséjéből ismert gonosz végrehajtó, Ann Dowd játszik benne.

Dear White People S03, Netflix

Augusztus 2. 

A 2017 óta futó sorozat abból indul ki, hogy milyen társadalmi különbségekkel szembesülnek a feketék mondjuk akkor, ha bekerülnek egy fehérekkel teli elit egyetemre. Minden rész más szemszögéből vizsgálja meg a problémákat. A sorozat alapja egyébként egy azonos című film 2014-ből.

Preacher S04, AMC

Augusztus 4. 

A Preacher annyira jól indult: egy badass antihős jön el a lelkész (Dominic Cooper) személyében, aki egyáltalán nem lelkészes. Jesse Custer a maga módján igyekszik terelgetni a nyáját, miközben egy veszélyes erőt kap. Egy szavába kerül, hogy azt csináld, amit akar. A társai, a skót vámpír (Joseph Gilgun) és az exszerető (Ruth Negga) kísérik a küldetéseken keresztül, hogy egyre több furcsa lénnyel találkozzanak. Az AMC sorozatát többek között Seth Rogen fejlesztette, és tényleg ígéretes volt: jó képregény-alapanyag, működő kémia a főszereplők között (szerencsés, hogy Dominic Cooper és Ruth Negga az életben is sokáig egy párt alkottak). A baj csak annyi, hogy nem használták ki izgalmasan a történetet, és néhány hőstől eltekintve unalomba fulladt. De legalább itt is kiderült, hogy a később a Crownban és a Patrick Melrose-ban is szerepet kapó Pip Torrens mennyire szuper karakter.

BH90210 minisorozat, Fox

Augusztus 7. 

A Beverly Hills 90210 nem véletlenül ment tíz éven keresztül, és határozta meg a young adult sorozatok piacát a kilencvenes években. Minden adott volt az akkori sikerhez: gazdag és szép lányok és fiúk, jóképű szegény igazságharcosok, na meg Beverly Hills. Ennyi elég volt, hogy a hozzánk jóval később érkezett Beverly Hills 90210-et az Y generáció vége felé születettek is maguknak érezzék Kelly Taylor (Jennie Garth) vagy éppen Donna Martin (Tori Spelling) életét. Majdnem húsz évvel az utolsó epizód után ismét egyesült a csapat, csak a Dylant alakító, márciusban meghalt Luke Perry hiányzik a körből, aki a Riverdale forgatása mellett vállalt volna részleteket.

Glow S03, Netflix

Augusztus 9. 

A nyolcvanas évekbe visszacsöppenve egy létező női pankrátor csapat életét, sikereit és ármányait követhetjük végig. A Gorgeous Ladies of Wrestlinget, azaz a GLOW-t David B. McLane hozta létre még 1986-ban, amikor pankrátorokat népszerűsített. A női szakaszra koncentrált, elhelyezett pár hirdetést Hollywoodban, és máris százasával érkeztek a hölgyek, hogy kamuból verjék szét egymást. McLane óriási hírverést csapott, de a sztoriból készült netflixes sorozat már fikció, nem valósak a szereplők. A Ruth Wildert alakító főszereplő, Alison Brie leginkább a Mad Menből lehet ismerős.

Utódlás (Succession) S02, HBO

Augusztus 12. 

Az első évadon már túl vagyunk, hogy küzd meg egy befolyásos család az örökséggel és a hatalommal, amit a betegség miatt kiesett családfő,  Logan Roy (Brian Cox) rájuk hagyott. A folytatásban szintén a médiavállalat jövője a tét. Az első évadról itt írtunk bővebben.

A mi fiaink (Our Boys) minisorozat, HBO

Augusztus 13. 

Az izraeli-amerikai produkció a 2014-es izraeli-gázai konfliktust járja végig, hogyan vezetett háborúhoz három kamasz elrablása. A Hamasz milicistái elraboltak és megöltek három zsidó tinédzsert, majd két nappal később egy palesztin fiú megégett holttestét találták Jeruzsálemben. A dupla résszel induló sorozatot nem fogják szinkronizálni, eredetiben arab és héber nyelven láthatjuk.

Why Women Kill S01, CBS

Augusztus 15. 

A CBS sorozatából még valami jó is kisülhet: három nő három korból, de hasonló problémákkal a házasságukban. Simone (Lucy Liu), Beth Ann (Ginnifer Goodwin) és Taylor (Kirby Howell-Baptiste) segítségével azt is láthatjuk, hogyan változott a nők és akár a kapcsolatok helyzete a hatvanas évektől napjainkig, hogy a klasszikus amerikai háziasszonytól hogyan jutunk el a nyitott házasságig.

Mindhunter S02, Netflix

Augusztus 16. 

A nyár utolsó hónapjában mindenképpen a Mindhuntert vártuk leginkább, hogy még mélyebbre mászhassunk a sorozatgyilkosok elméjében. A sorozat alapját egy bűnügyi könyv, a Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit adta, amiben John E. Douglas FBI-ügynök írta le, hogyan ismerték meg a legrettegettebb gyilkosok indítékait Ed Kempertől mondjukn Dennis Raderig. Az idei évadban közelebb kerülhetünk Charles Mansonhoz is, aki ugyanaz a Damon Herriman, aki Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodjában szintén Mansont eleveníti meg. Ezenkívül megtudhatjuk az atlantai gyerekgyilkosságok részleteit, amiben legalább huszonnyolc gyerek vesztette életét.

Az erényes Gemstonék (The Righteous Gemstones) S01, HBO

Augusztus 19. 

Danny McBride (ő is az egyik főszereplő) vígjáték-sorozatában egy igazi parasztvakítás folyik a szemünk előtt, ahogy a nagy hatalmú tévés hittérítők tolmácsolják Jézus Krisztus szavait. A bibi csak annyi, hogy a nagy keresztény szeretet mellett elképesztő hasznot húznak az elkeseredett és útkereső hívekből. McBride mellett John Goodman és Adam DeVine térít az HBO-n.

Időbevándorlók (Beforeigners) S01, HBO

Augusztus 21. 

A norvég sci-fi hivatalos leírása alapján egy újabb Assassin’s Creed is lehetne akár: „Az emberek különös jelenségekre figyelnek fel szerte a világon. Fényvillanásokat látnak az óceán fölött, majd ezt követően emberek tűnnek fel a múltból. A rejtélyes elődök három történelmi korból érkeznek: a kőkorszakból, a vikingek korából és a XIX. század végéről. Senki sem érti, hogyan lehetséges ez, és az utazók sem emlékeznek arra, mi történt.” A csavar annyi, hogy egy viking nő a rendőr társával próbál megoldani egy gyilkosságot.

Nagypályások (Ballers) S05, HBO

Augusztus 26. 

A meglehetősen sikeres Nagypályások a Dwayne Johnson alakította, nyugdíjba vonult NFL-játékoson keresztül mutatja be a sport világát, és hogy Spencer Strasmore (Johnson) mit kezd az új életével, és hogyan menedzseli a következő nemzedéket.

Carnival Row S01, Amazon Prime Video

Augusztus 30. 

Nagyon úgy fest, hogy a hónap vége a fantasyé, mind a Prime-on, mind a Netflixen a furcsa lényeké a főszerep. A Carnival Row például Orlando Bloommal és Cara Delevingne-nyel jön. A szárnyas tündérkék és kentaurszerű izék békében éltek az emberekkel, de egy háború tett keresztbe a vidám mindennapoknak. Ezután a tündérek és négylábúak számkivetettek lettek a saját otthonukban, aminek a végére talán a fantasys Rómeó és Júlia szerelme tesz pontot. Az egyetlen bajunk az előzetes alapján, hogy elsőre semmilyen levegő nem forr Bloom és Delevingne között, de ne legyen igazunk. A látvány rendben van.

The Dark Crystal: Age of Resistance S01, Netflix

Augusztus 30. 

A Netflix is belecsapott a lecsóba, egy 1982-es film előzményét készítették el Thra bolygójáról, amihez egyébként már kijött egy videójáték is. Ha a trailer nem is nyerte el mindenki tetszését, a werk biztosan meggyőzi legalább a látványról, hogy mennyi energiát tettek bele a készítők, hogy az összes lény, maszk és bármi kézzel készített legyen. A főszerepet Taron Egerton játssza.

Kiemelt kép: jelenet a Mindhunter első évadából. Merrick Morton / Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik