Kultúra

Gerendai Károly: A politika régóta jelen van a fesztiválokon

Múlt héten írtunk róla, hogy a VOLT fesztivál nagyszínpadán, két koncert között, 7-8 percenként levetítették a kormány hivatalos videóját 1989-ről, melyben Orbán Viktor a rendszerváltás utáni szabadságot méltatja. A hír elég nagy port kavart, volt, aki lemondta a fellépését emiatt a fesztiválon, majd a VOLT főszervezője is reagált a történtekre.

A Lángoló Gitárok nemrég a fesztiválszervezéstől 2017-ben visszavonult Gerendai Károllyal készített interjút, melyben többek között a fesztiválon látható kampányvideóról is szó esett.

Bár vannak ezzel kapcsolatban megfontolandó kritikák is, többségében politikai hangulatkeltés íze volt a háborgó cikkeknek, mintha legalábbis valami aktuális politikai kampánybeszéd hangzott volna el. Ilyesminek persze szerintem sincs helye a fesztiváljainkon, de nem is ez történt, hanem a hivatalos állami ünnepségsorozat reklámfilmjében szerepelt egy pár másodperces részlet a 89-es Orbán beszédből. Ennek a filmnek az az üzenete, hogy idén ünnepeljük a rendszerváltás 30-dik évfordulóját, amiről emlékezzünk meg együtt

– mondta Gerendai, majd hozzátette, hogy az ő irányítása alatt, az 56-os jubileum kapcsán is volt pár éve egy kampány a fesztiválokon.

Egyébként fura, hogy most lett ebből ügy, hiszen a politika régóta jelen van a fesztiválokon, számos hazai rendezvény például saját helyszínnel is beengedi a pártokat vagy az ifjúsági szervezeteiket. Mi is kaptunk sok ilyen megkeresést, de ettől inkább igyekeztünk távol maradni. Ugyanakkor az emberi jogok, vagy a migránsok kérdésében például elég határozottan kiálltunk, aminek egyesek szintén politikai színezetet próbáltak adni, csak akkor épp a másik oldalról.

Gerendai szerint egy ilyen rendezvény nem arra való, hogy a közönséget arról győzködjék, kire szavazzon, de főleg azért nem, mert akinek ez nem tetszik, az nem jön el legközelebb. Hangsúlyozta, hogy szerinte van pár árnyalatnyi különbség a rendszerváltás évfordulójának népszerűsítése és a direkt pártpolitizálás vagy a választási kampánytevékenység között.

Tudom, vannak akik történelemhamisítást kiáltanak és elvárnák, hogy foglaljunk politikai állást, utasítsuk vissza a reklámfilmet, de ez nem a mi meccsünk. Ha ilyen szinten beleállnánk, az valóban politikai állásfoglalás lenne, pont azt tennénk, amit most az ellenkező nézőpontból kifogásolni próbálnak.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik