Kultúra

Meghalt Ieoh Ming Pei világhírű építész

New Yorkban 102 éves korában elhunyt Ieoh Ming Pei, a világhírű kínai-amerikai építész – jelentette a New York Times csütörtök este az építész fiára hivatkozva.

Alkotásai között van a párizsi Louvre előtti üvegpiramis, a bostoni Kennedy Elnöki Könyvtár, a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete vagy a Katarban nemrégiben megnyílt Iszlám Művészeti Múzeum,

de tervezett iskolákat, kórházakat, irodaépületeket, lakóházakat is. Munkásságát számtalan amerikai és nemzetközi díjjal ismerték el.

Pei egy tehetős bankár fiaként, 18 évesen érkezett az Egyesült Államokba, kevés angoltudással. Elvégezte a tekintélyes bostoni műegyetemet, majd ipari formatervezésből mesterfokú diplomát szerzett a Harvardon. Saját céget alapított 1955-ben. Tizenkét évvel később, 1967-ben a coloradói Boulderban épített, a Sziklás-hegységhez illeszkedő légkörkutató intézet megtervezésével robbant be az építészvilágba. Mint később emlékezett: „hálózsákkal és olcsó vörösborral” ment terepfelmérésre Walter Orr Robertsszel, az intézet alapító igazgatójával.

Pei nagy műgyűjtő volt, valamint a költészet és a természet szerelmesként is számon tartották. Feleségét, akivel hetvenkét évig élt házasságban, öt éve vesztette el.

Kiemelt kép: Wang Jiangang/XINHUA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik