Kultúra

Bárhogy próbálkozunk, nem tudjuk megölni Bear Gryllst

Bear Grylls egy állat. Ezt jó ideje tudjuk, azóta, hogy több mint hét kilométer magasban, egy hőlégballonon vacsorázott, hogy az ejtőernyős balesete után nem sokkal megmászta a Mount Everestet, hogy saját magának adott beöntést a Csendes-óceán közepén, hogy lenyilatkozta, ha muszáj lenne, megenne egy embert, hogy egy fókatetem bőréből csinált búvárruhát csak úgy, vagy hogy a farpofái közül húzta elő a jegygyűrűt a lánykérésnél. Szóval Bear Grylls egy állat, és nem kell félteni. Sőt, adni kell neki rendesen, hadd szenvedjen! Nem azért, mert szadisták vagyunk, hanem mert ő akarja. Ezt akarta az első műsoraiban, és ezt akarja az új túlélő realityjében, a You vs. Wildban – legalábbis így értettük a kihívást. Mi döntünk – elvileg – Bear Grylls sorsáról, a néző választ az opciók közül, hogy hogyan teljesíti a küldetést a brit kalandor. Grylls élete rajtunk múlik, legalábbis elméletben.

A Netflix nem először próbálgatja egy konzol- vagy PC-játék és a sorozat ötvözetét. Először a Black Mirror Bandersnatch részénél válogathattunk, és ott nagyobb is volt a tétje, hogy mondjuk LSD-zünk-e vagy sem. Az interaktív élmény egy biztos kezdetet mutatott a jövő felé. Nem utolsó sorban meg végre egy olyan plusz funkció jár a tartalmakhoz, hogy még véletlenül se a háttérben nyomjuk, vagy aludjunk rá. Várható volt, hogy a Netflix nem egy produkcióért fejlesztette ki a választós megoldást: ezzel akarja kielégíteni a kielégíthetetlen felhasználókat, és elhúzni az izmos konkurencia mellett. Másodszorra Bear Gryllst húzták elő a kalapból, ami nem a sorozatipart, sokkal inkább a valóságshow-formátumokat forradalmasította. A túlélés a kezdet, addig lehet a nézők választásaival játszani, amíg csak a Netflix akar. Lehet így ügyesen megrendezett randis, főzős, vagy igazából bármilyen realityt gyártani, hogy otthon azt higgyük bármi súlya is volt a döntéseinknek. Ugyanez a helyzet a You vs. Wildnál, annyi különbséggel, hogy az újszerű évadba kevesebb – de hasonló – izgalom szorult egy Tomb Raidernél vagy Unchartednál. Tudod, hogy úgyis végigviszed, és Lara Croft vagy Nathan Drake előhúz a mellényzsebéből egy csákányt, és felmászik a negatív sziklán félkézzel.

A Black Mirror a videójátékozás múltját mutatta meg a tévézés jövője helyett – ezért zseniális
A Bandersnatch című interaktív film igazából egy játék, ami a fejünkbe ülteti a gondolatot, hogy lehetséges, hogy egy szimulációban élünk, és a valóságunk egy nagy hazugság.

Akinek nem mond semmit a fenti két név, eláruljuk, hogy mind a ketten virtuális karakterek AAA-s játékokból, azaz kifejezetten jó minőségű kiadások. Tomb Raidert ismerhetjük a filmvászonról Angelina Jolie vagy Alicia Vikander képében, de eredetileg egy számítógépes játékban születtek. Lara Croft védjegye kezdetben a forrónadrág volt a dupla pisztolytáskával erős dekoltázzsal, aztán szerencsére az évek során Lara kalandor énje  tört a felszínre kényelmes túragatyákkal, és maradt nála a csákány. Olyan ez akár egy modern kori, interaktív Indiana Jones. Az Uncharted széria pedig ugyanez a kategória egy férfi szereplővel, Nathannel. A küldetések során már megtanulhattuk, hogy a két főhős a legizzasztóbb helyzeteket is túléli. Egyes pillanatokban már csak legyintünk, hogy „jól van Lara, nem kell műbalhézni, tudjuk, hogy felkapaszkodsz bárhol”.

Fotó: Netflix

Mindez igaz a mi Bear Gryllsünkre is, de ő nem egy fiktív hős vagy ezermester archeológus, hanem egy élő férfi, egy exkatona, akinek igazán kijárna már egy önálló játék. Ott talán hihetőbb lenne az összes mutatványa. Olyan a You vs. Wild, mintha a Play Stationt nyomnánk be, hogy segítsünk Gryllsnek elvinni a gyógyszert a dzsungelen keresztül vagy túlélni a svájci Alpokat huszonnégy órán keresztül. Éppen ezért realitynek komolytalan a netflixes sorozat, virtuális küldetésnek viszont közepesen szórakoztató. Több mint tíz évvel ezelőtt Grylls lebukott, hogy a Channel 4-en a Born Survivor forgatása alatt a lakatlan sziget helyett Hawaiin egy motelben töltötte az éjszakát. Még 2008-ban a tévés a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy minden kevésbé izgalmas, mint amilyennek látszik: a felvételek után visszavonulnak az alaptáborba, ami lehet egy sátor vagy hotel falak, esetleg tető nélkül – sok ilyenben volt részük. Ettől függetlenül bocsánatot kért, ha az emberek úgy érzik, félrevezették őket, és a stáb megígérte, hogy a következő évad már igazi lesz. Mármint tényleg.

A You vs. Wildnál szintén kamuszagúak a történetek, de legalább Bear Grylls vagy ötszázszor nyomatékosítja, hogy mi irányítunk, mi döntünk a sorsáról. És nem, nem lehet megölni Gryllst, bárhogy próbálkozunk. A maximum az, hogy kimegy a bokája, és hívja is a műholdas telefonon a mentőalakulatot. Ez csak azért fura, mert Lara Croft is meghalhat olykor, ha ügyetlenek vagyunk, és kezdhetjük újra a check pointtól. Emberünk meg még azt is megoldja valahogy, ha egy borotvaéles nádmezőn átküldjük a rengetegbe. Így mi értelme? Semmi, de néha azért felszökik az adrenalin, mondjuk ha Grylls egy szárnyasruhában ugrik a mélybe. Akkora lelkesedéssel keni be magát sárral, hogy mindegy, hogy került tőle három méterre egy éhes jaguár.

Fotó: Netflix

Ki ez az ember, és mit akar?

Bear Grylls arisztokrata felmenőkkel bír, a családját egészen az 1500-as évekig, IV. Edward törvénytelen fiáig vissza lehet követni. Apja politikus volt, ő pedig katonai pályán kezdett. A kilencvenes években a brit seregben, a légierőnél szolgált, ekkor szedte magára a túlélős tudást, ez volt a specialitása, és kétszer Észak-Afrikában is állomásozott. 1996-ban volt az első komoly balesete, amikor Afrikában egy rutinnak számító ugrásnál, szabadesés közben megsérült Grylls ernyője, nem nyílt rendesen és csak forgolódott a levegőben, zuhant lefelé. A homokba csapódott, három helyen eltört a háta, és 18 hónap alatt jött rendbe. „Nagyon sötét időszak volt. Jórészt a családomra, a barátaimra, valamint a keresztény hitemre támaszkodtam, és lassan visszanyertem az erőmet. Néha egy pofon kell ahhoz, hogy lásd, mennyit érsz. Úgy hagytam el a kórházat, hogy égett a tűz bennem, hogy vakmerően és méltósággal éljem az életem. Kaptam egy második esélyt, ez pedig nem mindig adatik meg” – írta a Telepraphnak.

De nem is az az igazán meredek, hogy túlélt egy szabadesést, hanem, hogy a baleset után kevesebb, mint két évvel megmászta a Mount Everestet az egyik legfiatalabb britként (van erről némi vita, hogy ő volt-e az első vagy sem). Négy hónapot töltött a hegyekben a csúcstámadásig, és így emlékezett az élményre: „Mínusz harmincnyolc fok volt, olyan volt, akár a halál. A migrén, a dehidratáció, az éhség és a fagy elhomályosított mindent. A gyomromban félelmet éreztem. Elképesztő nyomást jelentett a tudat, hogy az utolsó huszonnégy órás mászás van előttünk a halál zónában, ahol a fáradtság és a fájdalom kockázata ijesztően magas. Ezen a szinten hatból egy hegymászó életét veszti, és mindez átfut az agyadon a várakozás közben.”

Fotó: Netflix

Az szintén erős ötlet volt, amikor Bear Grylls ötödmagával egy felfújható csónakkal szelte át Jeges-tengert. Egy vihar elkapta a csapatot, és a hullámok labdáztak a csónakkal. A parttól több száz kilométerre sodródtak, de végül csak sikerült Izlandnál partot érni. Grylls ekkor ismét rájött, hogy jó kezekben van, sokadik esélyt kapott. A szumátrai dzsungelben pláne meg kellett volna halnia – legalábbis szerinte. Egy gyors folyású, vihar duzzasztotta folyóba ugrott a Born Survivor forgatása alatt, ahol az egyik kolléga meg is mondta neki, hogy nem szívesen asszisztálna a halálához. Az elmerült tévést kirántották, hogy a mai napig túléljen. Ilyen éles helyzetek azért nincsenek a Netflixen. Még egy sapka sincs Gryllsen az Alpokban, bekap egy-két férget, de igazából praktikus tippeket a kirándulóknak:

  • Áss magadnak üreget a hóba, hogy fagypont körül maradjon a levegő hőmérséklete a bunkerben!
  • Ne egyél ismeretlen gombákat!
  • A fák lombjai és a moha alapján határozd meg az égtájat!
  • Az elásott kulacsod segítségével mássz le a sziklaszirtről, ahhoz rögzítsd a kötelet!
  • Kend be magad sárral, hogy ne érezzék meg a szagod a ragadozók!

De valaki tényleg csináljon már egy animált Bear Gryllst konzolra! Na, ott még olyan elképesztő sztorikat lehetne adni neki, amire még Grylls is felvonná a szemöldökét. Aztán megcsinálná igazából is.

You vs. Wild, 1. évad, nyolc rész, 2019, Netflix, 24.hu: 5/10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik