Kultúra ismeretlen budapest

Újabb évszázados ház tűnik el a Józsefvárosból

A Mátyás tér sarkán álló apró, két évtizede üres épület helyén ötemeletes társasház születik majd.
Korábban a témában:

Az elmúlt években házak egész tömege tűnt el a Nagykörutat körülvevő, illetve a szűkebb belváros részét képező utcákból, hogy átadják a helyüket a soklakásos, környezetükkel legtöbbször semmiféle kapcsolatot ápolni nem vágyó társasházaknak, így a Corvin-Szigony-projekt részeként létrejött Corvin sétánynak.

A fejlődésnek ára van: Gyönyörű fotósorozat a mára eltűnt Józsefvárosról
Sánta István Csaba kétezres években készített fotósorozatának épületei mára már átadták helyüket a Corvin-Szigony projekt új házainak.

Az épületek egy része korábban védettséget élvezett, vagy épp megérdemelte volna azt, az ingatlanépítési láz azonban őket is elsöpörte: fémhálóval leszúrt sarokház kerül a Nagymező utcába, védettségét elvesztett ház tűnt el az Andrássy út, illetve a Kálvin tér mellől, egy évvel ezelőtt pedig az egykor Róth Miksa első műhelyét rejtő ház is a múlté lett.

A pesti utcák képéért aggódók, illetve a modern társasházakat ellenzők szívük szerint nyilván mindenvalóan egyes házat megmentenének, erre azonban nem csak pusztán gazdasági okokból – egy évtizedek óta elhagyatott, alacsony lakóépület óriási összegekből való megmentése kevesebb új lakást, vagy irodaterületet eredményez, mint a bontás után helyére kerülő új ingatlan –, de a város fejlődésének biztosítása miatt sincs mindig mód.

Tökéletes példa erre a Mátyás tér 18. számú, a Nagy Fuvaros utca sarkán álló, 1870 körül született háza, mely a környéken élők elmondása szerint a kilencvenes évek óta állt üresen, hiszen tulajdonosai nem tudták értékesíteni az ingatlanpiacon.

Mátyás és a magyar filmipar

A nevét száznegyvenöt évvel ezelőtt Hunyadi Mátyásról kapott, a XIX. század hajnalán még szőlőültetvényekkel határos tér épületei A kenguru (1975), illetve a Liza, a rókatündér (2015) egyik helyszíneként a magyar filmtörténetbe is bevonultak.

Az egyszintes saroképület a felújítások hiánya, és a legszükségesebb javítások jól látható nyoma miatt már hosszú ideje kilóg a az utóbbi években jókora fejlődésen átment környezetéből, így évek óta várható volt már a bontása, vagy épp a Baross utca 40. végül tervasztalon maradt átépítéséhez hasonló hasznosítása.

A néhány éve gazdát cserélt épület új tulajdonosai az előbbi mellett döntöttek: a héten meg is indultak a 2016-ban már engedélyezett bontási munkálatok, hogy a jól láthatóan romos épület helyén a következő hónapokban egy ötemeletes társasház születhessen meg.

A környezetéből magasságával eddig erősen kilógó ház ugyan Józsefváros kevés, máig túlélő földszintes épületének egyike, a fölötte tornyosuló, két-három emeletnyi magasságba nyúló csupasz tűzfalak, illetve a teret alkotó, nála egy-két évtizeddel fiatalabb épületállomány közt, részben kopottsága miatt is kimondottan furcsán festett:

Fotó: Globetrotter19 / Wikimedia Commons

A munkálatokat csütörtök délután fura incidens zavarta meg: a statikailag nyilvánvalóan nem körültekintően felmért épületbe behatoló markoló nemes egyszerűséggel beszakadt a pincébe, a gép kiemelése pedig péntek délig sem kezdődött meg.

2 Fotó megtekintése

Újabb évszázados ház tűnik el a Józsefvárosból

Budapest, 2019. április 4.
Bontási munkálatok közben egy markológép alatt beszakadt egy épület pincéje a VIII. kerületi Mátyás tér és József utca sarkán 2019. április 4-én. A balesetben senki sem sérült meg.
MTI/Mihádák Zoltán
Budapest, 2019. április 4. Bontási munkálatok közben egy markológép alatt beszakadt egy épület pincéje a VIII. kerületi Mátyás tér és József utca sarkán 2019. április 4-én. A balesetben senki sem sérült meg. MTI/Mihádák Zoltán
Még több +
Budapest, 2019. április 4.
Bontási munkálatok közben egy markológép alatt beszakadt egy épület pincéje a VIII. kerületi Mátyás tér és József utca sarkán 2019. április 4-én. A balesetben senki sem sérült meg.
MTI/Mihádák Zoltán
Budapest, 2019. április 4. Bontási munkálatok közben egy markológép alatt beszakadt egy épület pincéje a VIII. kerületi Mátyás tér és József utca sarkán 2019. április 4-én. A balesetben senki sem sérült meg. MTI/Mihádák Zoltán
Még több +

Az építési területet a tértől elválasztó kerítés szerint a bontási munkálatok májusban érnek véget, így a nyár elején el is indul a tizenhét lakásos társasház építése.

A projekt kedvéért 2016 nyarán létrehozott Tér 18 Lakásépítő Kft. beruházásában átalakuló telken létrejövő ház terveit a Pro-Architekt stúdió ügyvezetője, Póczik Róbert (1968-) szállítja.

Fotó: Pro-Architect

A cég egyáltalán nem újonc a magyar piacon, hiszen az elmúlt húsz évben számos érdekes épülettel gazdagították az országot: a cég színeiben tervező Ybl- és Kossuth-díjas Kerényi József (1929-2016) építette például újra a Várlejtőn állt Ybl-villát (1999-2001), de az ő munkája a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának új épülete (2006) is. A Pro-Architect mindemellett számos – főleg angyalföldi, újpesti, illetve Dunakeszin álló – társasházzal, valamint családi házak egész sorával gazdagította a fővárost és a környező településeket.

5 Fotó megtekintése

Újabb évszázados ház tűnik el a Józsefvárosból

Az persze egészen más kérdés, hogy a tér túloldalán lévő, hasonlóan semleges színű, de jóval kevésbé feldarabolt homlokzatú Metrodom-házzal ellentétben mennyire befolyásolja majd a tér képét, de a már közzétett látványterveket látva ezzel sem lesz különösebb gond.

A most elpusztított épület egy évszázadon át volt a környék fontos és szerves része: a Buchmesser Lőrinc számára épült ház, illetve annak egy része a második világháborúig több mint féltucat alkalommal cserélt gazdát, falai között pedig a környéken élők közül jó eséllyel mindenki legalább egyszer megfordult.

Az 1880-ban már Koch Antal kocsmájának, illetve lakásának is helyet adó házba 1898-ban költözött be a vendéglőt üzemeltető Gaunersdofer József, aki négy évvel később az egész épületet is megvásárolta. Tulajdonjogát és a vendéglőt egy évtizedig tartotta meg, majd mindkettőt átadta Pázsy KárolynakA férfi néhány év után továbbállt, az üzlet pedig – valószínűleg új tulajdonosa miatt – felvette a Herzog-vendéglő nevet. Ekkora már talán a kocsma is beolvadt a környékbelieket olcsó ételekkel ellátó műintézménybe, a hiszen a harmincas évek derekán, a ház Karsai Róza kocsmáros tulajdonába kerülésekor mindkét egység egyszerre került az ingatlanpiacra – a Thonet-székek, asztalok, a szikvízgép, illetve a berendezési tárgyak hirdetései heteken át bukkantak fel a kor lapjaiban.

9 Fotó megtekintése

Újabb évszázados ház tűnik el a Józsefvárosból

A szerző felvétele
Még több +
A Nagy Fuvaros utcai oldal – Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Még több +
A szerző felvétele
Még több +
A szerző felvétele
Még több +
A szerző felvétele
Még több +
A szerző felvétele
Még több +
A szerző felvétele
Még több +
A szerző felvétele
Még több +
A szerző felvétele
Még több +

Az ezt megelőző évtizedben a pincét a „szolid kiszolgálást” nyújtó, a józsefvárosiakat kényelmes ágyneműhöz segítő Tollpince foglalta el, de a háború előtt  nekik is menniük kellett, hogy átadják a helyet Vándor Dezső cipőgyárának (1938-), illetve Böröczfy Ferenc vas-, acél- és fémáruüzletének (1943-).

A Nagy Fuvaros utcai oldal – A szerző felvétele

Az ekkorra már rég óriásokkal körülvett apróság valószínűleg kevés sérüléssel élte túl Budapest ostromát, hiszen a következő évben az olcsó bútorokat készítő Miskur asztalosműhely (1946-) költözött a házba. 1947-ben követte őt Cigl (Czigl) Géza hangszerkészítő műhelye, két évvel később pedig egy cukrászda nyitotta meg kapuit a háborús romok közt rövid boldogságot keresők előtt.

A Cigl-féle műhely

A beköltözésekor mindössze huszonnégy éves Cigl Géza (1923-?) azonos nevű, élete utolsó éveiben itt alkotó édesapja életművét folytatta.

 

Végül 1953 decemberében vette át a műhelyet, majd a ház pincéjében közel húsz hangszert készített, köztük hat hegedűt, öt-hat gitárt, illetve három-négy kobzot – derül ki Dr. Erdélyi Sándor Magyarországi hegedűs kincsek című, 1996-ban megjelent kötetéből.

A legalább egy apró lakást továbbra is rejtő ingatlanon az ötvenes évek hajnalán – az államosítások után – egy kalapüzletnek is jutott hely, ami egészen a rendszerváltás előtti évekig tartotta magát a háború előtti fényét visszanyerni azóta sem képes, de jó úton haladó környéken.

Nem csak boldogságnak jutott hely a falak között

A hatvanas években zöldségest rejtő apró sarokház nem csak vidám és érdekes, de szomorú történetek színhelye is volt: 1911-ben egy, a ház átépítésén dolgozó hatvankilenc éves napszámos, Papos István lezuhant az alacsony állványzatról, fejét azonban a jó eséllyel az udvaron álló akácfába ütötte. Otthonába szállították, de az életét már nem tudták megmenteni – épp úgy, ahogyan az 1917. decemberében a vendéglőben magával végző – talán férje a harcmezőn történt halála miatt tovább élni már nem akaró – Tóth Jánosnéét sem, aki nemes egyszerűséggel felakasztotta magát.

 

A tízes évek végén történt a harmadik, és egyben utolsó eset is: egy  tizenkilenc éves nevelőnő, Menczki Mária – a lapok ekkor még teljes néven emlegették a balesetekben megsérült, illetve elhunyt embereket, a személyiségi jogokra még hosszú évtizedeket kellett várni – a háború derekára főleg a mindenhol megtalálható reklámjával, illetve háborús fotókkal árult reklámképeslapjaival közismertté vált, elsőszámú fertőtlenítőszerként használt Lysoformmal, azaz formaldehidben feloldott káliszappannal mérgezte meg magát.

 

Fotó: Pest-Buda Aukciósház

A nőt Rókus kórházba szállították, a következő hetekben azonban a lapok nem számoltak be az állapotáról, így remélhetőleg szerencsésen túlélte az életveszélyes akciót.

A házban 1958-ban az üzlethelyiségek mellett egy szoba-konyhás lakás, 1973-ban pedig egy kétszobás, összkomfortos otthon, valamint 112 négyzetméternyi pince volt – írták az egymást követő tulajdonosok a Magyar Nemzet szerkesztőségében feladott hirdetéseikben (1958. március 29., ill. 1973. június 3.), de a rendszerváltás után már ezeket sem használta senki. Az ablakok egy részét azóta befalazták, másokat bedeszkáztak, a környékbeliek pedig nyilván jól tudták: hamarosan pont kerül a másfél évszázadot túlélt ház története végére, és egyszer jókora társasház bújik ki a helyén a földből.

Reméljük, az utód előtt nem ilyen mozgalmas évtizedek állnak majd, és beilleszkedik a lassan magára találó környék XXI. századi képébe.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.