Kultúra filéző

Két új magyar étterem is kapott Michelin-csillagot

Idén Bécsben jelentették be, hány európai város (22 ország 38 városa: Main Cities of Europe) kapott új Michelin-csillagot, hogy változott a fine dining helyzete a Michelin Guide szakértői szerint. Jókuti András blogja, a Világevő élőben számolt be az eseményről, és eszerint

a már régóta esélyes Babel és Széll Tamásék étterme, a Stand is csillagos. 

A két új csillaggal ezzel hatra nőtt a magyar Michelin-csillagos éttermek száma. Az Onyx (Mészáros Ádám) megtartotta a kettőt, a Costes (Palágyi Eszter), a Costes Downtown (Tiago Sabarigo) és a Borkonyha (Sárközi Ákos) az egyet, a Stand (Szulló Szabina és Széll Tamás), valamint a Babel (Veres István) pedig feljebb lépett egy szinttel.

Ilyenkor mindig kiosztják az úgynevezett  Bib Gourmand címeket is, amik az olcsóbb, de kifejezetten színvonalas helyeket jelölik. Budapesten jelenleg a Petrus, a Fricska és a Stand 25 rakhatja ki a matricát.

Mi az a Michelin-csillag?

Több mint 100 éve, 1900-ban kezdődött a kalauz története Franciaországban, mikor az autógumikkal foglalkozó Michelin-testvérek kiadták az autósok számára fontos információkat tartalmazó kiskönyvet térképekkel, hotelek és éttermek listáival. 1926-ban már elkezdték használni az egycsillagos rendszert, majd pár évvel később, 1936-ban véglegesítették a három csillag kritériumait is.

* – egy nagyon jó étterem a kategóriájában, állandó minőség.

** – szuper konyha, megéri, hogy visszatérjen.

*** – kivételes konyha, ami minden utazást megér.

A csillagokon túl az is nagy szó, ha egy étterem bekerül a kalauzba, vagy megkapja a Bib Gourmand minősítést. Utóbbi az olcsóbb, de jó minőségű konyhákat szedi össze.

A Standnál szinte borítékolhattuk a csillagot, hiszen az Onyxból ismert, majd a Bocuse d’Oron negyedik helyet szerző Széll Tamás Szulló Szabinával először a Hold utcai piacon kezdett saját bisztróba, majd a lazább hangulat után visszatértek a fine dininghoz, amit a legnagyobb hazai díjkiosztón, a Dining Guide-on is értékeltek.

Széll Tamáséké lett az év legjobb étterme
A Stand tarolt a Dining Guide díjátadóján, de elismerték Sárközi Ákost is, illetve összeállt a legjobb tizenkét magyar étterem listája.

A Babel szintén kiáltott már a csillagért, Veres István séf a tojásos nokedlijével és a különc stílusával jó ideje felhívta magára a figyelmet, és a tulajdonossal, Hlatky-Schlichter Huberttel (Babel, Kiosk, Beefbar) karöltve végre csillagra tudták váltani a megszokott minőséget. Nemcsak azért akkora dolog ez a Babelnek, mert évek óta vártuk őket a Michelin világába, hanem azért is, mert pár évvel ezelőtt bezárt az étterem, hogy újra szárnyakra kaphasson.

Sokszor meg kell állni, és becsukni az ajtót, hogy egy másik kinyíljon

– mondta Hlatky-Schlichter egy korábbi interjúnkban, és hozzátette, hogy ez volt élete legjobb döntése.

Magyarországon a Michelin kizárólag Budapesten tesztel (turisztikai szempontból egyelőre nem érné meg sajnos a vidéki kitekintés), és bár azt borítékolhattuk, hogy a tavalyiak meg tudják tartani a csillagokat, Sárközi Ákos új étterme, a Textúra talán még számított a címre, de így is megemlítették őket a kalauzban (a harmadik kategória, a Michelin-tányér, a jó ételek gyűjtőhelye). Budapest mellett még fontos kiemelni, hogy Bécsben megkapta a harmadik csillagot Juan Amador étterme (a világ több pontján jelen van), és a kalauzba bekerült Zágráb és Dubrovnik városa is.

Ha már Magyarországon élünk, igenis mutassuk meg a saját ételeinket
A Konyhafőnökből is ismerős és Michelin-csillagos Sárközi Ákossal beszélgettünk az üzemi konyhán eltöltött kezdetekről, a magyar alapanyagok és a belsőségek szeretetéről, és arról, hogy miért nyitottak egy új helyet a Borkonyha mellett.

Amit még kiemelt a Michelin Guide itthon: Salon, Baraka, Aszú, Fausto’s, Nobu, St. Andrea, Textúra, Tigris, Bock Bisztró Pest, Mák, Olimpia, Alabárdos, Arany Kaviár, Csalogány 26, Baltazár, Vendéglő a KisBíróhoz, Zona.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik