Kultúra

„Meghalsz, köcsög” – megverték és vegyszerrel öntötték le, az Empire színésze mégis a szeretetről beszél

Jussie Smollett először állt színpadra, mióta megtámadták és brutálisan bántalmazták. Mert szerinte fontos, hogy nem szabad hagyni, hogy az agresszorok nyerjenek. Pedig ebben az ügyben egyelőre sajnos nem ők állnak vesztésre.

Azt a szomorú tanulságot mindenesetre máris levonhatjuk Jussie Smollett, az egyébként itthon méltatlanul keveset emlegetett, zseniális Empire színészének bántalmazási ügyéből, hogy az áldozathibáztatás és hitetlenkedés nem csak a nőket, nem csak a szexuális zaklatás vagy családon belüli erőszak áldozatait sújtja, hanem a nyílt utcán, homofóbiából és rasszizmusból megvert férfiakat is, ha nem méltóztatnak eléggé összevertnek látszani. Smollett ugyanis a hétvégén a támadása óta először újra színpadra állt, a hetek óta meghirdetett Los Angeles-i koncertjét nem mondta le annak ellenére sem, hogy a családja és az ügynöke is szerették volna, ha inkább arra koncentrál, hogy túltegye magát a történteken, de a színésznek alighanem más az elképzelése a megküzdésről.

Itt kellett lennem ma este, emberek. Nem hagyhatom, hogy ők nyerjenek. Erős leszek. Mindig a szeretetet képviselem majd. Soha nem fogok semmi mást képviselni, csak a szeretetet. És remélem, hogy velem tartotok

– mondta könnyeivel küszködve a koncert kezdetén, de a koncerten végig volt mondanivalója az eset kapcsán, melyek tulajdonképpen mind ugyanarról szóltak: nem lehet hagyni, hogy az agresszorok emelkedjenek felül, hogy megfélemlítsenek bárkit, ő, ha még nincs is teljesen jól most, de jól lesz. „A testem erős, de a lelkem még erősebb” – tette hozzá.

A hétvégi koncerten készült képen látszik Smollett arcának duzzanata. Fotó: Scott Dudelson/Getty Images for ABA

A harmincöt éves Jussie Smollettet helyi idő szerint kedd hajnalban támadta meg két símaszkos férfi nem messze Smollett chicagói szállásától, miután kijött egy Subway büféből. A támadás részleteiről eltérő információk keringenek, mindent alighanem a nyomozás miatt sem hozhatnak nyilvánosságra, az azonban tudható, hogy Smollettet megütötték, nyakába egy hurkot dobtak, és valamilyen ismeretlen kémiai anyaggal – a TMZ szerint hypóval – öntötték le. A színész a hétvégi koncertjén arról tisztázta, hogy mi a valóság a többféle híreszteléssel szemben: bordái zúzódtak, de a híresztelésekkel szemben nem törtek el, azonnal orvoshoz ment, de nem kellett kórházban maradnia, és minden orvosa engedélyezte azt is, hogy fellépjen. Végül pedig hangsúlyozta, hogy nem hagyta szó nélkül a támadást.

Visszaütöttem a rohadékoknak. Én vagyok a meleg Tupac.

közölte a közönség nagy örömére, majd belekezdett a koncertbe.

A színész Instagram-oldalán és a róla szóló cikkek kommentfolyamaiban a rengeteg támogatás mellett azért jócskán találni rosszindulatú véleményeket, melyek lényege, hogy a támadás nem is volt olyan súlyos, esetleg meg sem történt, Smollett csak hisztizik vagy hazudik. A színész épp a menedzserével beszélt telefonon, amikor a támadás történt, a rendőrség bekérte a hívásadatokat és a készüléket, hogy megerősítsék ezt az állítást, ám Smollett magát a telefont nem, csak a nyomozással kapcsolatos adatokat adja át a hatóságnak. Az ellenvélemények ezt a döntését kritizálták, ő azonban nem látja értelmét a teljes készüléket átadni, mondván, a kinyert adatoknak elégnek kell lenniük.

A támadás önmagában is felzúdulást váltott volna ki, de tovább fokozza az ügy súlyosságát, hogy a támadást könnyen gyűlölet-bűncselekménynek minősíthetik: Smollett támadói ugyanis a színész elmondása szerint rasszista és homofób szidalmakat ordítoztak, illetve azt, hogy ez egy MAGA-ország – ami Donald Trump választási kampányának szlogenjére, a „Make America Great Again”-re utal. A színész fekete, és a sorozatbeli szerepe szerint és a valóságban is meleg, ráadásul részt vesz az LMBTQ-aktivizmusban is, alighanem ezért támadták meg: a Trump által feltüzelt fehér felsőbbrendűség víziójával, ugyebár, többszörösen sem fér össze mindaz, amit Smollett képvisel.

Fotó: Scott Dudelson/Getty Images for ABA

Erre utal az a gyűlölködő levél is, amit a színész nevére címeztek az Empire stúdiójába napokkal korábban. A gyerekes ákombákommal címzett, rajzocskával ellátott levélben oldschool krimikből ismert módszerrel különféle helyekről

kivágott betűkből összeállított üzenet állt: „you will die fag”, ami nagyjából azt jelenti, „meghalsz, köcsög”.

A FOX a levél érkezése után szigorította a forgatás biztonsági intézkedéseit, Smollettnek pedig kiemelt védelmet ajánlott, ám nem élt a lehetőséggel, mert nem akarta, hogy mindenhová testőrök kísérjék. Nem tudni, hogy ez a levél ugyanaz a levél-e, ami szintén az Empire chicagói forgatására, a Cinespace Studioshoz érkezett, és ami gyanús, fehér port tartalmazott, melynek nyomán kivonult a potenciálisan veszélyes anyagokkal foglalkozó biztonsági egység. A por sima aszpirinnek bizonyult, ám a későbbi támadás fényében így is komolyan veszik a küldeményt – az FBI nyomoz az ügyben. A mellékelt levél tartalmából nem árultak el semmit, így azt sem erősítették meg, hogy a TMZ által bemutatott összeollózott fenyegetésről van-e szó.

A színész megtámadásával kapcsolatban ugyancsak nyomozás folyik, egyelőre kevés előrelépéssel: egy szemtanú megerősítette, hogy Smollettet valóban egy hurokkal a nyakán látta a hotel lobbijában, a rendőrség egyelőre csak egy sötét, homályos, gyakorlatilag kivehetetlen kameraképet hozott nyilvánosságra két sötét ruhás alakról, akiket nem messze a támadástól vett fel egy térfigyelő. A hurok és a színész által viselt pulóver a rendőrségnél van, mindkettőt vizsgálják. Ám magáról az incidensről egyelőre nem találtak felvételt annak ellenére, hogy az olyan környéken készült, ahol számos hotel és egyéb olyan intézmény van, amelynek vannak térfigyelő kamerái. Ezeket a felvételeket azonban mind bekérték, és vizsgálják. A kiadott kameraképen „látható” két férfit mindenestre keresik, egyelőre nem gyanúsítottként, csak ki akarják kérdezni őket.

Jussie Smollett 2015 óta játssza a FOX zenés sikersorozatának, az Empire-nak az egyik főszerepét: az Empire nevű, fekete előadókra fókuszáló lemezkiadót vezető Lyon-család egyik fiát, Jamalt. Ahogy sorozatbeli karaktere is, úgy Smollett is meleg, illetve szintén sikeres szólózenész.

Mocsok világ a popipar, de legalább van benne szex meg pénz
Dögös zene, imádnivaló rohadékok és hibátlan dramaturgia – így készül az addiktív sorozat. Mint például az Empire.

A támadás nyomán a színész családja és maga Smollett is hangsúlyozta: ami vele történt, az nem egyedi eset, a gyűlölet-bűncselekmények mindennaposak országszerte, és mindez nem is fog változni, amíg az ország nem veszi komolyabban az efféle esetek számon kérhetőségét. Az Empire forgatása jelenleg áll, de nem a Smollettet ért támadás, hanem a rekordhideg miatt, ami a régiót sújtja.

Kiemelt kép: Gabriel Olsen/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik