Kultúra

Imádja a nép a Netflix bizarr pszichopatás sorozatát

Rengetegen nézik a szexoktatós, de a bizarr megfigyelős sorozatot is, és a Bird Box nézőszáma is egyre hatalmasabb.

Megeredt a nyelve az utóbbi időben a Netflixnek, ami a nézettségi adataikat illeti, pedig korábban ők is iparági titokként őrizték a számokat. Ám az utóbbi időben, úgy tűnik, elég jól áll a szénájuk ahhoz, hogy eldicsekedjenek néhány adattal, nyilvánvalóan azokkal, amelyekre büszkék lehetnek – nemigen várható el, hogy a buktáikkal is eldicsekedjenek.

Akárhogy is, a Bird Box decemberben elhintett, a Nielsen által is megerősített nézettsége után most legújabb sorozataik közül hatról igen impozáns számokat mutattak be. A You című bizarr szériát például – melyben egy férfi addig ügyeskedik a neten elérhető infókkal, míg a betegesen imádott kiválasztott nő lassan beleszeret – 40 millió háztartásban nézték vagy nézik csakúgy, mint a Sex Education címűt, melyben tinik próbálják kiverekedni magukat a szex zavaros fogalmainak útvesztőiből.

Attól még, hogy pszichopata, bele lehet szeretni
A Gossip Girl Dan Humphrey-ja most más szerepben zaklatja az áldozatait, mégis rengetegen odavannak érte a You című sorozatban. Pedig nem kéne!

A spanyol gyártmány Elite, melyben néhány munkásosztálybeli diák bekerül egy szupermenő magániskolába, húszmilliós nézettséggel fut, ami beigazolta több streaming-szolgáltató számításait, miszerint az egyre több streamelt tartalmat fogyasztó fiatal korosztályra érdemes gondolni a tartalmak megtervezésénél.

Emellett bedobtak még három, tízmillió fölötti nézettségű címet, ezek a Baby, a The Protector és a Bodyguard. Utóbbi épp most nyert Golden Globe-ot, tehát kevésbé meglepő a sikere, az viszont nagyon is érdekes, hogy a másik két cím az Elite-hez hasonlóan szintén regionális tartalom: a Baby olasz, a The Protector török gyártmány, ami szépen illusztrálja, hogyan lesz a Netflixnek egyre fontosabb a nem amerikai, mi több, nem angolul beszélő nézőinek a kiszolgálása.

A Netflix akkor tekint megnézettnek egy epizódot, ha legalább a hetven százalékáig végignézte a felhasználó. A sorozatok számai mellett újabb adatot közöltek a Bird Boxról is: a cég állítása szerint a korábban nyilvánosságra hozott negyvenötmilliós nézettség azóta jócskán tovább nőtt, és a film az első négy hete alatt máris nyolcvanmillió nézőhöz ért el. Ebben alighanem lehet némi szerepe a filmből kiindult szembekötősdi-kihívásnak is, melyből botrány lett ugyan, de azért a hype nem csökkent.

Sandra Bullockot utánozta a bekötött szemmel vezető, majd autóbalesetet szenvedő tini
A színésznő a Madarak a dobozban című filmje kapcsán indult el a veszélyes kihívás.

A Netflix negyedéves levelében, melyet a befektetőknek küldtek ki, a vezérigazgató Reed Hastings kiemelte, hogy a szolgáltató egyre növekvő fókusza a saját gyártás felé értelemszerűen elvonja a hangsúlyokat a régebb óta elérhető, vásárolt tartalmakról. Bár az olyan címek, mint a Jóbarátok, fontosak a nézőknek, ezért épp decemberben komoly összegért, százmillió dollárért hosszabbították meg a jogot, hogy a szitkomot a műsorukon tarthassák még egy évig, de ezzel együtt is úgy tűnik, a saját gyártás még fontosabb, ezeket a tartalmakat ma már többen nézik, mint az akvirált címeket. Így aztán a továbbiakban is ebbe az irányba terveznek tovább menni, főleg, hogy egyre több stúdió tervez saját streaming-szolgáltatást indítani.

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik