Kultúra

Valódi balesetről készült felvételeket használt a Netflix új horrorja

Egy Lac-Mégantic nevű kanadai kisváros polgármestere kiakadt a Netflix bombasikerű új sci-fi-horrorjára, a Bird Boxra, abban ugyanis egy valóban megtörtént vasúti szerencsétlenségről készült felvételeket használtak. A 2013-ban történt balesetben negyvenheten meghaltak, amikor egy nyersolajat szállító vonat felrobbant, és azt, hogy a katasztrófáról készült felvételek a Bird Box (magyar címén Madarak a dobozban) egyik montázsában szerepeltek, a Netflix maga is elismerte.

Julie Morin polgármester azt követeli, hogy a Netflix eltávolítja a kérdéses képsorokat a filmből.

Biztosíthatom, hogy figyelemmel fogjuk követni az ügyet, és lakosaink is mellettünk állnak a kérdésben. Épp elég a polgárainknak azt látni, amikor ezek a képsorok normálisan, tisztelettel használva a hírekben jelennek meg. Képzeljék csak el, milyen lehet látni, hogy egy fikciós alkotásban látják viszont, mintha kitalált történet lenne.

A kanadai nézők figyeltek fel arra is, hogy korábban ugyanezt a felvételt még egy Netflix-produkcióban, a Travelers című sci-fi sorozatban is felhasználták, akkor a show executive producere, Carrie Mudd elnézést kért az eset miatt és elmondta, a felvételt egy Pond 5 nevű ügynökségtől vásárolták. A Netflixet már így is sok támadás éri, mert a Bird Box nyomán kialakult kihívásban emberek bekötött szemmel próbálnak végrehajtani hétköznapi dolgokat, amelyek így érthetően eléggé veszélyessé válnak – nem mintha ez a Netflixen múlna, nem pedig a nézők hülyeségén. A streaming-szolgáltató ugyanakkor a BBC szerint nem veszi ki a felvételt a Bird Boxból, a Travelersben ugyanakkor más képsorokra cserélik majd a baleset képeit.

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik